Syrische censuur

Het verhaal over Syrië dat wij hier dagelijks via de media opgediend krijgen, is dat van een naar vrijheid verlangende Syrische bevolking die het opneemt tegen die bloeddorstige dictator van een Bashar al Assad, een man die elke vrijheid van meningsuiting onderdrukt.

De realiteit is echter wat minder rechtlijnig. Zo werden al een tijd geleden alle satelliettelevisiezenders uit het Midden-Oosten die een ander geluid laten horen dan de westerse zoveel mogelijk monddood gemaakt. De Libanese al Manar, de private Syrische TV-zender Adounia en het Iraanse Press TV werden van de satelliet gehaald en zijn hier sinds een tijd niet meer te bekijken.

Dit blijkt echter niet voldoende voor Israël en haar vazalstaten. Nu is al een tijd ook het officiële Syrische persbureau Sana niet meer via haar normaal webadres te bezoeken. Wie www.sana.sy intikt krijgen al weken geen contact meer.

Wie de website van dit persbureau, toch een belangrijke bron van informatie, wil bezoeken kan dan ook niet meer terecht bij Google of Yahoo die het klassieke webadres geven. Gelukkig is het internet vrij soepel en kan men het persbureau via een alternatief adres toch nog bereiken. Daarvoor dient men dan http://208.43.232.81/index_eng.html in te tikken.

Het voorval toont hoe het westen op alle mogelijke wijze Syrië op de knieën wil krijgen en wil verhinderen dat de burger hier een alternatief beeld krijgt en zich bij de twee kanten kan informeren. Maar dat wil men hier zo te zien met alle middelen verhinderen. Wel zijn – voorlopig? – de Syrische Radio en TV nog normaal via het internet te bereiken.

Verder pleegden die rebellen van het (sic) Vrije Syrische Leger al verscheidene aanslagen tegen redacties van radio- en televisiestations en werden al vele lokale journalisten gedood of gekidnapt. Zo werd gisteren het radio- en televisiestation in Aleppo aangevallen en vrijdag een reportageteam van de Tv-zender al Ikhbariya ontvoerd. Ook werd zaterdag de journalist Ali Abbas vermoord in zijn woning in de omgeving van de hoofdstad Damascus. Terreur tegen de media en dit allemaal zonder dat iemand buiten de Syrische regering en haar bondgenoten daar tot op heden op reageerde.

Geen enkel westers persorgaan of vereniging van journalisten die voor zover geweten hiertegen protesteerde. Maar voor wie de geplogenheden van onze media kent is dat natuurlijk helemaal geen verrassing. Die opereren in deze kwestie toch veelal als spreekbuis van hun respectievelijke regeringen.

Willy Van Damme

Advertenties

One thought on “Syrische censuur

 1. Wij zouden aan Brigitte Herremans de volgende vraag moeten stellen;
  “Hoe voelt dat nu, om een vriendin van Al-Qaida te zijn?”
  joop de Jong
  Antwoord:
  We kunnen natuurlijk vragen of ze op Facebook vriendjes wil worden van Al Qaeda, de Faroekbrigades, Taliban of een van de vele andere met zwarte vlaggen zwaaiend stelletje extremisten.
  Moet kunnen.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s