Bedriegers

In Amerika is er gisteren in het journalistieke milieu een zoveelste geval van plagiaat bekend geraakt. De dader betreft ditmaal Fareed Zakaria, een van de bekendste journalisten in de VS die nog hoofdredacteur is geweest van het tijdschrift Newsweek en nu werkt voor o.m. CNN, Time en de Washington Post. De elite van de Amerikaanse media.

Het betreft hier een opiniestuk ‘The case for Gun Control’ over de wapenverkoop in de VS welke hij had geschreven voor Time en CNN. Daarin had hij praktisch letterlijk een deel overgenomen van een artikel dat de historica Jill Leporte voorheen had geschreven voor het blad The New Yorker van 23 april dit jaar onder de titel ‘Battleground America’.

Hij verontschuldigde zich gisteren tegenover Jill Leporte en werd voorlopig geschorst door zowel CNN, waar hij een regelmatige Tv-gast was, als Time. Hij heeft ook al een aantal boeken geschreven rond de Amerikaanse buitenlandse politiek.

Opvallend is dat het dagblad The Washington Post voorlopig geen maatregelen tegen hem gaat nemen. Ze gaan “de zaak bekijken”, heet het daar. Fareed Zakaria heeft in de westerse wereld onder diplomaten een stevige reputatie en behoort tot de meer ‘linkse’ vleugel van het Amerikaanse establishment.

Reeds voorheen in 2009 waren er beschuldigingen over plagiaat tegen hem. Die bleven toen echter zonder gevolg voor zijn vele werk. Dat de Washington Post geen maatregelen neemt wekt niet echt verbazing.

Een van de topjournalisten daar is Bob Woodward die ooit mee de affaire rond Watergate openbaar maakte. Een paar jaar geleden moest hij toegeven dat bepaalde van zijn boeken over president George W. Bush zo geschreven waren om de president te plezieren. Dit in de hoop vanuit het Witte Huis aldus primeurs te krijgen. Zo te zien een vorm van corruptie.

Na eerst een lovend boek over Bush Jr. te hebben geschreven kwam er snel nadien een welke hem tot op de grond afbrak. De betere kontdraaierij van Woodward dus. Desondanks kon deze leugenaar bij de Washington Post blijven werken. Ook onze media hier bleven hem nadien verder ophemelen.

De praktijken van Zakaria zijn helemaal niet nieuw in de VS maar eerder schering en inslag. Hier werd eerder het verhaal gebracht over hoe de Tv-uitzendingen van CNN over de strijd om Koeweit – CNN Breaking News – veelal gewoon toneelopvoeringen waren waar men maar deed alsof. Een onthullend filmpje op YouTube hierover kan op deze blog bekeken worden.

Maar in een land waar de jaarlijkse prijs voor journalistieke kwaliteit genoemd is naar Joseph Pulitzer, samen met William Hearst, alias Citizen Kane, de geestelijke vader van de riooljournalistiek, hoeft dat niet te verbazen. Nogal wat winnaars van de Pulitzer Price bleken trouwens achteraf bedriegers te zijn.

Ook in de Belgische en Nederlandse pers zijn er trouwens verhalen van plagiaat bekend.

Willy Van Damme

Advertenties

2 thoughts on “Bedriegers

 1. Het Amerikaanse Second Amendment… Voor ons Europeanen moeilijk te begrijpen. Maar als je wat dieper in de geschiedenis van Amerika duikt, klinkt het ineens nog niet zo gek. Het recht om wapens te dragen is niet alleen uit zelfverdediging maar ook als verdediging tegen de eigen Federale regering die zich teveel rechten heeft toe geëigend. Het lijkt me dat we dicht bij dat punt zitten in de VS. Het lijkt erop dat een verdrag van de Verenigde Naties zal worden geratificeerd. De wapens zullen moeten worden ingeleverd. Artikel 15 van dit verdrag geeft de mogelijkheid aan buitenlandse troepen om huis aan huis te zoeken naar wapens. De Amerikaan zal dit nooit toestaan. Het zal er heet aan toe gaan, denk ik…
  Ons Kuukske
  Antwoord:
  Dat deel van de Amerikaanse grondwet is mij bekend en ik denk niet dat dit een probleem vormt voor de Amerikaanse overheid om in de VS meester te blijven van de zaak. Maak je geen illusies hierover.
  Willy Van Damme

 2. Ach plagiaat, je moet voor de Vlaamse media niet eens iets kunnen, als je maar racistisch bent en godsdiensten haat, dan komt het voor de rest helemaal niet nauw meer, alles mag.
  Edith Legrand
  Antwoord:
  Het correct berichten is inderdaad nooit erg belangrijk geweest. En plagiaat plegen was nooit een belemmering. Zolang de gazet maar gevuld raakt is alles OK.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s