De waarheid graag

Eergisteren dinsdag was VRT-journalist Rudi Vranckx in het infotainmentprogramma Villa Vanthilt op Eén om uitleg te geven over zijn komende serie De Revolutieroute waaraan men nu werkt. Hij had het vooral over Syrië.

Waarbij hij netjes de aanwezigheid van al die salafisten verzweeg alsmede de geostrategische context van het Syrische dossier. Namelijk de centrale rol van Iran en Israël in dit verhaal en de poging van de VS om Syrië onder controle te krijgen.

Officiële rapporten

Dit wegmoffelen is op zich als berichtgeving natuurlijk een heel zware manipulatie die meer dan vragen doet stellen. Misschien nog erger is echter het verhaal dat hij ook nu nog over die mortieraanval van 11 januari 2012 in Homs blijft geven.

Het betrof het incident waarbij de Franse journalist Gilles Jacquier werd gedood en waarbij hij en de andere journalisten uit die groep toen insinueerden dat het een aanval van het Syrische leger betrof en niet van de rebellen.

Sindsdien zijn er echter officiële rapporten van zowel de Arabische Liga als het Franse gerecht gekend die beiden stellen dat de aanval kwam van die rebellen en niet van het leger. Die daarbij dus de versie van de Syrische regering bevestigen.

Vermoedelijk viseerde men daarmee een betoging van aanhangers van de president die daar toen juist begonnen was. Een verhaal dat natuurlijk haaks staat op de propaganda die we hier dagelijks geserveerd krijgen van het leger die alleen maar onschuldige manifestanten beschiet.

Verontschuldigen

Rudi Vranckx had eergisteren bij Marcel Vanthilt ruimschoots de gelegenheid om zich te verontschuldigen en melding te maken van die twee officiële rapporten, maar hij vertikte het gewoon.

Integendeel, hij bleef zijn oud refrein van midden januari van dit jaar herhalen. Waarbij men toen zelfs zuster Agnes-Mariam (zie een eerder interview hier) schaamteloos mee in het moordcomplot betrok.

Dat hij niet op de hoogte zou zijn van die rapporten van het Franse gerecht en de Arabische Liga lijkt twijfelachtig. En is hij hiervan niet op de hoogte dan moet men twijfelen aan zijn capaciteiten. Is hij wel op de hoogte van het bestaan van die twee rapporten dan is er een nog veel groter probleem, namelijk die van zijn ethiek en geloofwaardigheid.

De vraag stelt zich dan waarom hij dit verzweeg. Uit schaamte? Vergeten te zeggen? Of omdat hij de boel bewust wil belazeren? Gezien zijn invloed bij kijkend Vlaanderen is dit een zeer belangrijke vraag waarop een antwoord misschien gepast is.

Wie het programma nog wil zien kan dat via deze link: http://www.een.be/programmas/villa-vanthilt/vranckx

Willy Van Damme

Naschrift

In het verleden werd hier al bericht over de rapporten van de Arabische Liga en het Franse gerecht over die moord in Homs. Dit om reden dat een aanslag op een groep journalisten natuurlijk een ernstig feit is voor de werking van de media. Toen werd telkenmale gesteld dat het erg twijfelachtig zou zijn dat onze Belgische media over die rapporten zouden berichten.

Spijtig genoeg, maar ook weinig verassend, blijkt dit nu te kloppen. Met leugenachtige insinuaties poogde men de Syrische regering in deze kwestie zwart te maken. Als de waarheid dan komt bovendrijven zwijgen mensen als Rudi Vranckx en Jens Franssen. De enige conclussie kan dan ook alleen maar zijn dat ze geen betrouwbare journalisten zijn, integendeel.

En dan komt Rudi Vranckx klagen dat hij het land als journalist niet meer binnen mag. Iemand die bij mij thuis de hooligan is komen uithangen is daarna ook niet meer welkom. Zo simpel is dat. Of zou hij anders reageren?

Advertenties

2 thoughts on “De waarheid graag

 1. Van Rudi Vranckx al vaak meegemaakt dat hij maling heeft aan de waarheid. Wat mij betreft: dom en/of crimineel.

  Groeten, Ben
  Antwoord:
  Zo’n schandelijk gedrag had ik toch ook niet verwacht.
  Willy Van Damme

 2. Beste, altijd een genot om via uw blog een ietwat beter inzicht te krijgen in de situatie aldaar. Vranck, vrees ik, is inmiddels een beetje te veel ingekapseld in het ‘vooral niet verontrustende karakter’ van het infotainment. Voeg daarbij een beetje verslaafd aan de camera, de Vlaamse Bekendheid en de eigen carrière en je krijgt de karikatuur op maat van Vanthilt. Triest maar het is niet anders om de volksmond te hanteren.
  Wim Vlaminckx
  Antwoord:
  Het boek werd ook nog besproken door Bart Beirlant in De Standaard die het had over oppervlakigheid en zich ook stoorde aan de ‘ik’ teneur van het boek. Dat laatste aspect heb ik niet eens ter sprake gebracht, maar het klopt. Er zijn ook nog andere niet besproken aspecten aan dat boek die niet ter sprake kwamen.
  Het is spijtig genoeg zoals zijn vertoning van deze week in Villa Vanthilt: dwaze praat. Inhoudsloos.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s