Bloemen als passie

Eventjes leek het er dit jaar op of de jaarlijkse bloemencorso van Sint-Gillis-Dendermonde zou na 61 jaar verdwijnen. Erg persoonlijke ruzies die blijkbaar zeer diep zaten zorgden voor het ten onder gaan van het organiserende comité. Een ramp voor deze Dendermondse deelgemeente.

Nieuw bestuur

Maar de Bloemencorso zit zo diep verankerd in de psyche van vele inwoners van Sint-Gillis dat men deze teloorgang van een al 61 jaar bloeiende traditie niet kon aanvaarden. Bestuurslid Thérèse Van Gucht: “Het was een verhaal van zware animositeit onderling waarbij de tegenstellingen te groot werden. Maar we zijn er boven geraakt en samen met de overgebleven bestuursleden hebben wij nu een goed werkende nieuwe organisatie.”

Van het originele comité bleven er uiteindelijk maar vijf leden meer over, zijnde Frankie Van Beveren, Thérèse Van Gucht, Gaspard Van Wezemael, Luc Scholliers en Jolien Van Nieuwenhoven. De vroegere voorzitter en regisseur verdwenen van het toneel.

Bloemencorso 2012 - Persconferentie

Fier presenteerden een aantal groepen met enkele leden van het nieuwe bestuur de maquettes van hun praalwagens voor dit jaar.

Mede op vraag van de stad en met een grote meerderheid der bestuursleden werd Guido Van der Jeught de nieuwe voorzitter. Verder werd de regie in handen gegeven van dorpsgenoot Stijn De Wolf die als regisseur al wat professionele ervaring heeft.

Mythologie

En kijk wat op een fiasco dreigde uit te draaien werd een succes. Voorzitter Guido Van der Jeught: “We hebben nu 9 deelnemende groepen, veertien voor de kindercorso en één voor de jeugdcorso. Tegen 8 groepen en 10 voor de kindercorso vorig jaar. We slaagden dus zeker in onze opzet om de corso verder te zetten.”

Bloemencorso 2012 - Persconferentie

Dat de Bloemencorso van Sint-Gillis na 61 jaar nog steeds springlevend is bleek uit de grote opkomst voor de persconferentie dit jaar in het stadhuis. “Een pak meer dan vorig jaar”, was de teneur bij het bestuur.

Zoals steeds gaat ook deze 62ste bloemencorso uit op de eerste zondag van september en valt hij samen met de lokale kermis. Thema dit jaar is kleurenpalet en de 9 deelnemende groepen gingen daarbij vooral naar de mythologie of het verleden kijken.

Zo komt het verhaal over het paard Pegasus aan bod samen dan met die idyllische Tuin van Eden. Ook het oude Egypte van de Farao’s en de slapstick rond het komische duo Lauren & Hardy komen in beeld. Met verder ook nog twee verhalen rond de diepzee met de tropische clownvis en de al even tropische koraalriffen.

Guido Van der Jeught

De nieuwe kersverse voorzitter van het comité Guido Van der Jeught.

In België is Sint-Gillis-Dendermonde zowat synoniem voor bloemencorso. Er zijn in het land tegenwoordig nog slechts twee bloemencorso’s, eerst komt Blankenberge, waar de groepen van Sint-Gillis al jaren met de meeste prijzen gaan lopen, en de week nadien op 2 september dan de Dendermondse deelgemeente zelf.

Het is een zeer kleurrijke en druk bijgewoonde parade vol bloemenpracht met soms mooie staaltjes van stoetenbouw die qua vernuft best naast de cavalcades van Aalst en Eupen kan staan.

Bloemencorso 2010

Hier een praalwagen met al zijn  kleurrijke bloemenpracht uit de Bloemencorso van 2010.

Ook zijn er de verschillende dansgroepen die zorgen voor de begeleiding van iedere wagen afzonderlijk. Met daarbuiten uiteraard een pak randanimatie zoals een rommelmarkt en een aperitiefconcert.

Willy Van Damme

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s