Uit fierheid over het scheepsvaartverleden

Dat Baasrode niet meer als enkele jaren geleden verdeeld is over de toekomst van het Baasroodse Scheepvaartmuseum is al lang duidelijk Voor wijlen Aloïs Gerlo was dat slechts een hoop oud ijzer die de toekomst van de gemeente in de weg stond. Een aantal dorpelingen volgenden hem daar toen in. Kortzichtig en zonder dossierkennis.

Zijn zeer zure oprispingen zijn oude geschiedenis geworden en in de gemeente heerst nu zelfs fierheid over HUN museum. Men is trots op wat daar in het verleden allemaal gebeurde en Baasrode heeft in grote getallen haar oude scheepvaartverleden omarmd. Terecht, want het is iets om fier over te zijn.

Bakker Heyvaert-Raes en botter Rosalie

Tevreden tonen bakker Mario Heyvaert (links), Jurgen Baert, Filip De Saeger en Fernand Van Hoey (rechts) de replica in chocolade van de botter Rosalie.

Een voorbeeld daarvan is de bakkerij Heyvaert-Raes op het in heraanleg zijnde Plein in het dorpscentrum. Daar maakte men een kopie van de nu op het scheepvaartmuseum in aanbouw zijnde botter Rosalie. Een botter is een oud 19de eeuwse scheepstype waarvan men er in Baasrode veel maakte en die vooral diende voor het vervoer van paling van Nederland naar Baasrode. Waarna die vooral richting Brussel en Aalst ging.

Die kopie maakte men zoals het een goede bakker beaamt natuurlijk in chocolade. Het werd een kleine 55 cm lange boot die heel kunstzinnig gemaakt werd met ook veel oog voor het detail. Een echt kunstwerkje dus.

Bakker Heyvaert-Raes en botter Rosalie

De in chocolade gemaakte botter Rosalie is een fijn kunstwerkje geworden met veel aandacht voor detail. Om zo van te smullen.

Bakker Mario Heyvaert: “Ik wou reeds lang eens een typisch Baasroods gebak maken en zie het scheepvaartmuseum en die in aanmaak zijnde botter als iets waar we fier op mogen zijn. Mede om dat Baasroods gebak te promoten maakten we dan een getrouwe kopie van zo’n botter en doopten hem ook Rosalie.”

Het werk werd gedaan door Mario Heyvaert en Jurgen Baert, leraar chocolade aan de PIVA, de provinciale bakkersschool in Antwerpen. Volgens hen de beste in zijn genre. “Het vergde ergens tussen de 4 à 5 kilo chocolade en in totaal 38 uur werk”, stelt Jurgen Baert.

Het gebak zelf is een traditionele biscuit met Grand Marnier, marsepein, amandels afgewerkt met dan een vulling van aardbeienconfituur. Met bovenop een tekening in hostiebrood van die botter. “De klanten reageren erg positief op mijn initiatief”, aldus nog Mario Heyvaert die een tijd geleden zijn zaak ook geheel vernieuwde.

Bakker Heyvaert-Raes en botter Rosalie

Fier poseert bakker Mario Heyvaert met zijn Baasroods gebak.

Ook bij het scheepvaartmuseum is men natuurlijk zeer tevreden over deze actie. “Alle beetjes helpen bij het voltooien van onze botter en om ons museum te steunen. En dit is zeker een heel tof initiatief”, aldus nog Fernand Van Hoey en Filip De Saeger van het museum.

Willy Van Damme

Advertenties

One thought on “Uit fierheid over het scheepsvaartverleden

 1. Over Filip De Saeger, die ook verantwoordelijk is voor de sponsoring en partnerwerving van de botter Rosalie (het op http://www.botter-rosalie.be/pages/giften.aspx vermelde GSM-nummer (0475 500500) is immers al jaren het zijne) het volgende: op 25 oktober 2012 werd hij door de correctionele rechtbank van Antwerpen veroordeeld tot 3 jaar gevangenisstraf en 10 jaar beroepsverbod voor zijn aandeel in het frauduleus faillissement van Fides Consulting alsmede voor valsheid in geschriften en subsidiefraude in de zaak van de advies- en opleidingscheques van de Vlaamse overheid. Hij ging niet in beroep tegen het vonnis.

  Meer info op http://www.marcernst.com/blogs.asp?iid=A63A5FA5D
  Marc Ernst
  Antwoord:
  Het betrof hier voor zover geweten geen effectieve celstraf.
  Bovendien is dit een verhaal uit het verleden dat los staat van deze zaak met die botter. En tot heden zijn er in dit verhaal nooit dergelijke problemen geweest.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s