Oppervlakkige reisverhalen

Voor velen is VRT-journalist Rudi Vranckx een icoon wiens verhalen over het Midden-Oosten erin gaan als zoete broodjes. Ze worden gesmaakt. Men ziet hem als de dappere ridder die zijn leven in de weegschaal gooit en DE expert is op het vlak van het Midden-Oosten. Kranten brengen zelfs zijn moeder in beeld. Onder de journalisten is hij uitgegroeid tot een ware BV, een Bekende Verslaggever.

Fallujah

Vorig jaar bracht hij een serie verhalen op TV rond de tiende verjaardag van de aanslag op de VS door Al Qaeda. Een aanslag waarbij ongeveer 3.000 doden vielen. Dit verhaal werd ook in boekvorm uitgegeven bij de Bezige Bij genaamd ‘De vloek van Osama’ met als ondertitel: ‘Tien jaar die de wereld hebben verscheurd’.

Het vertelt zijn zoektocht naar de plaatsen waar een aantal belangrijke gebeurtenissen rond Al Qaeda de voorbij tien jaar plaats hadden. Een zoektocht waarbij hij in de stijl hem eigen opnieuw zijn leven riskeert. Wat voor sommigen ongetwijfeld roekeloosheid betekent.

Rudi Vranckx - De vloek van Osama

Rudi Vranckx toont met dit boek dat hij niet lijkt te beseffen wat er in het Midden-Oosten juist aan het gebeuren is.

Het boek dient dan ook gezien als een reisverslag doorheen tien jaar geschiedenis rond het Midden-Oosten, Afghanistan en Pakistan. En dat is meteen ook de zwakte van dit boek. Hij beschrijft zijn soms vrij exclusieve ontmoetingen met allerlei niet zelden zeer duistere en zelfs gevaarlijke figuren. Veel verder echter raakt hij niet.

Het beste en meest interessante hoofdstuk is dat over het tragische lot welke de Iraakse stad Fallujah moest ondergaan. Hij praat er met lokale mensen over, en in de VS ook met het Amerikaans soldaat die aan deze gevechten had deelgenomen.

Vranckx is een van de weinige westerse verslaggevers die zich over deze kwestie boog – wat hem siert – en zijn verhaal is er dan ook een van een tragisch lijden en massale vernietiging door het Amerikaans leger. Ook komen de salafistische groepen aan bod die mee de opstand aanvoerden en in de stad hun dictatuur poogden te vestigen.

Geen benul

Wel is het opvallend dat de dodelijke aanslagen in Madrid in dit werk niet aan bod komen. En die waren nochtans zeker zo belangrijk als die in Londen die hij wel beschrijft. Ook is er in het boek een storende fout geslopen waar hij Dijon een stad in Zuid-Frankrijk noemt (pagina 21).

Maar wie een goede analyse van het Amerikaans beleid na september 2011 zoekt of een stevige beschrijving van Al Qaeda is er aan voor zijn moeite. Hij kent wel allerlei leuke plaatsjes in Bagdad, Tel Aviv en Cairo maar lijkt weinig of geen benul te hebben van wat er zich feitelijk achter de schermen afspeelt.

Zo lagen de invasieplannen voor Irak en Afghanistan al klaar voor die aanslag op het WTC in New York. Ook is er bij velen serieuze twijfel over de officiële Amerikaanse versie rond die aanslag. Hij maakt op pagina 34 wel melding van een verklaring dat de VS maanden vooraf was verwittigd over die komende aanval. Hij gaat er echter niet verder op in.

Evenmin dat hij ingaat op het verhaal van de Afghaanse drugproducent en handelaar Haji Zaman die probleemloos in Dijon kon verblijven en daarna met de VS terug naar Afghanistan trok. Hij beschrijft dit nochtans belangrijk feit – de betrokkenheid van overheden bij de drugsproductie – maar gaat niet eens verder. Het heet voor een open doel staan en niet scoren!

Weinig vragen

Vranckx heeft blijkbaar ook de gewoonte zich weinig vragen te stellen bij de officiële Amerikaanse versie van de feiten. Zo is er de strijd om het grottencomplex in de Afghaanse bergen van Bora Bora.

Hier was Osama Bin Laden praktisch omsingeld maar liet de top van het Amerikaanse leger na om die omsingeling ook effectief te maken. Het gevolg was dat hij zo gemakkelijk met vele aanhangers naar Pakistan kon vluchten. Tot woede van de Amerikaanse soldaten en hun Afghaanse helpers die de man praktisch in hun greep hadden.

Vranckx spreekt daarbij van: “een fiasco, de grootste tactische militaire blunder uit de oorlog tegen de terreur” (pagina 50). Maar was het dat wel? Wie die episode kritisch overschouwt kan alleen maar de indruk krijgen dat men hem bewust liet ontsnappen.

Abdelkader Belliraj

Als we weten – en dat staat absoluut vast – dat de Belgisch-Marokkaanse terrorist Abdelkader Belliraj diezelfde Bin Laden nadien nog ontmoette dan stelt zich een zeer essentiële vraag.

Belliraj werkte immers – en ook daarover kan geen twijfel bestaan want het staat in officiële Belgische op het internet beschikbare documenten – als informant voor onze Staatsveiligheid en ook voor ‘een grote buitenlandse spionagedienst’. En volgens vier bronnen, waarvan drie als zeer betrouwbaar dienen gezien, werkte de man voor de Israëlische Mossad.

Maar dat betekent dat onze Staatsveiligheid en de Mossad praktisch zeker de verblijfplaats van Bin Laden moeten hebben gekend of hem minstens toch hebben kunnen traceren.  Met als logische conclusie dat men Osama Bin Laden en ook Al Qaeda bewust in leven liet.

Complottheorieën

En dan stelt zich natuurlijk de vraag naar het waarom. Maar Vranckx maakt het simpel. Hij zwijgt over Belliraj en stelt dat al die verhalen over complotten: ’het oudste en nu stilaan toch wel echt versleten excuus (zijn)’. (pagina’s 294 & 260)

Goed voor paranoïde samenzweringstheoretici dus, zoals hij recent op zijn Facebookpagina de Revolutieroute stelde. Ja, als je cruciale elementen die niet in de officiële versie passen niet kent of verzwijgt, dan ga je natuurlijk blunderen.

Maar Al Qaeda en Bin Laden waren voor velen een nuttige zaak. Zo gebruikte men hun aanval om al lang voorbereide plannen voor de invasie van Afghanistan en Irak uit te voeren.

Het was ook het perfecte excuus voor de Patriot Act die de klassieke Amerikaanse vrijheden richting vuilbak deed belanden. En als men zelf een aanslag pleegde om iemand uit de weg te ruimen of om de spanning op te drijven was de dader steeds snel gevonden: Al Qaeda. Kan het gemakkelijker?

Het was gewoon een prachtig middel om allerlei zelf gepleegde aanslagen achter te verbergen. Zo werden in mei 2002 elf Franse militaire adviseurs in de Pakistaanse havenstad Karachi gedood. Onmiddellijk wees men voor de daders richting Al Qaeda.

Achteraf is komen vast te staan dat de daders en opdrachtgevers te vinden waren bij het Pakistaanse leger. Het betrof hier de verkoop van Franse duikboten aan Pakistan die ontaarde in een hevige ruzie over de verdeling van het smeergeld tussen Frankrijk en het Pakistaanse leger. Een zaak waar volgens de pers ook de vorige Franse president Nicolas Sarkozy bij betrokken was.

Oppervlakkigheid

Die zeer storende oppervlakkigheid en de daaruit volgende al te gemakkelijke conclusies blijkt ook uit zijn verhaal over de aanslag in het Indische Mumbai van 26 november 2008. Klakkeloos neemt hij de officiële versie over, niet verder kijkend.

Had hij dat gedaan dat had hij geweten dat de scouting voor deze aanval was gedaan door David C. Headley, een naar Pakistan gestuurde infiltrant van de Amerikaanse DEA, de Drug Enforcement Administration.

Toen het verhaal in oktober 2009 uitlekte beweerde men bij de DEA dan maar dat ze hem in Pakistan (sic) uit het oog hadden verloren en niet wisten dat hij in de regio terreuraanslagen pleegde. Dit terwijl de politie in de VS herhaaldelijk op zijn relatie met de gekende terreurgroep Lashkar-e-Taiba, die de aanslag pleegde, was gewezen. De man is nog steeds niet voor de rechters verschenen.

Het boek is geschreven in de zomer van vorig jaar en gaat ook al uitgebreid over wat men hier nogal gemakkelijk de ‘Arabische Lente’ noemt. En ook hier toont de man zijn gebrek aan inzicht in de dynamiek van de Arabische wereld en het fenomeen van revoluties en opstanden.

De dood van Bin Laden

Daarbij laat hij zich bijna geheel verblinden door de gebeurtenissen op het Tahrirplein in Cairo waar vooral de jeugd en een zekere middenklasse luid om het einde van het door hen gehate bewind van president Mohammed Hosni Moebarak schreeuwde.

Het leek hem of hier een nieuwe glorievolle toekomst van Egypte voor het rapen lag. Maar een journalist mag zich nooit laten verblinden en altijd nuchter blijven en kritisch evalueren, alles controlerend. Achtergronden en analyses over die gebeurtenissen moet men hier niet zoeken.

Voor Rudi Vranckx was het beeld van de opstand op het Egyptische Tahrirplein duidelijk: Die jongeren liepen niet met de foto van Bin Laden te koop maar waren bezig met zaken als Facebook en de roep om democratie. De geest van Bin Laden stierf hier, oppert hij tevreden.

Springlevend salafisme

Hoe verkeerd kon hij zijn. Het salafisme welke Bin Laden vertegenwoordigde is echter springlevend, goed voorzien van zeer vele Saoedische oliedollars, ook in Egypte. Als historicus zou hij toch ook de dynamiek eigen aan revoluties moeten kennen waarbij er na een revolutionaire periode bijna steevast een restauratie komt.

En overal in de landen waar die Arabische Lente voor een omwenteling zorgde is de invloed van allerlei door Saoedi-Arabië en Qatar gefinancierde groepen sterk toegenomen. Vrouwen in Libië dragen nu praktisch allemaal de hoofddoek, een fenomeen dat onder Kaddafi amper voorkwam.

Maar de leiding is wel in handen van in de VS gevormde figuren. Behalve dan in Tunesië dat in Frans opgeleide handen zit. Blijkbaar hebben Frankrijk en de VS hun ruzies van weleer begraven.

En in Tunesië hetzelfde. Alcohol is er nu praktisch overal verboden behalve in speciaal aangeduide toeristische zones. En zelfs daar treden lokale salafisten tegen op. En toen twee jongeren er een cartoon van Mohammed op Facebook plaatsten kregen ze zeven jaar cel aan hun been. Het zijn de nieuwe ‘vrijheden’ van de Arabische lente.

En dan is er Syrië waar de jihadistische internationale via terreur haar wil poogt op te leggen en dat is voor hen ook hier de sharia. Ze laten er een spoor van bloed en destructie na, volop gesteund door het westen en de westerse media, Vranckx trouwens incluis.

Maar de aanwezigheid van Al Qaeda in Syrië doet hij gemakshalve af als de leugens van president Bashar al Assad. (pagina 126). Dit terwijl het voor serieuze waarnemers zoals zijn Nederlandse collega Arnold Karskens hun aanwezigheid toen hij zijn boek schreef al duidelijk was. Sinds kort geeft hij het nu ook toe. Veel te laat om goed te zijn.

Rudi Vranckx zijn boek is teleurstellend. En voor wie meer wil weten over de achtergrond van wat er de voorbije tien jaar daar in die landen gebeurde is dit werk praktisch waardeloos. Men wordt er amper wijzer van.

Hij bewijst met dit boek gewoon een van die massa journalisten te zijn die braaf verslag uitbrengen van een regio in opstand, niet ziende dat achter de schermen de CIA aan de touwtjes trekt. Maar ja, dat zijn voor hem samenzweringstheorieën goed voor paranoïde figuren. Alsof de geschiedenis van de CIA ooit iets anders was dan een elkaar opeenvolgende serie samenzweringen.

Willy Van Damme

Rudi Vranckx: ‘De vloek van Osama’, De Bezige Bij, 2011 – 304 pagina’s. 19,95 euro.

Advertenties

24 thoughts on “Oppervlakkige reisverhalen

 1. Aan al dit soort “journalisten” zou ik eens willen vragen: HEBBEN JULLIE GEEN KINDEREN NONDEJUU! Denken jullie dat je later immuun zal zijn voor dit soort praktijken als de krachten die nu het midden oosten is as leggen bij jou op de drempel staan? Denk je dat je speciaal bent omdat je hun propaganda hebt gespuid? Of ben je gewoon dom?

  PS: Willy je mag dit doorsturen naar de bovenstaande schrijver.. Ik heb bewondering voor uw Weblog.
  Kuukske
  Antwoord:
  Uw opmerking is een die ook ik mij ook wel eens maak. Hebben die mensen dan geen respect voor hun medemensen? Schamen die zich dan nooit eens voor hun leugens en hun domheid? Voelen die zich dan nooit eens medeplichtig aan die massamoorden? Blijkbaar nooit.
  Verder bedankt voor je bloemetjes.
  Wat wil U verder zeggen met ‘doorsturen’?
  Willy Van Damme

  • Mijn vraag aan dit soort journalisten HEBBEN JULLIE GEEN KINDEREN NONDEJUU! misschien heeft u hun e-mail adres.. vandaar
   Kuuske
   Antwoord:
   U kunt altijd emails sturen naar de redacties zelf. Kwestie van hun met de realiteit te confronteren. Ze zullen natuurlijk hun ogen sluiten en je een ambetanterik vinden, een pester. Maar doe dat. Ze moeten weten dat wij hun leugens niet meer pikken.
   Willy Van Damme

 2. Willy,
  een voorzichtige reactie, want ik weet veel minder over de pogingen om Bin Laten te grijpen dan jij.
  Ik weet dat men destijds Bin Laden liet ontsnappen uit Tora Bora, en zelfs meerdere vliegtuigen met Al Qaida strijders vanuit Kunduz naar Pakistan liet ontrvluchten. Goed te zien in dit filmpje met o.a. Syemour Hersh: http://tiny.cc/w8qoiw
  Waarom liet men hem gaan?
  1. Omdat zonder hem de War on Terror geen doel meer had.
  2. Omdat men geen bewijs tegen hem had mbt 911.
  3. En misschien wist men wel dat die fanatieke strijders later goed gebruikt konden worden om Libië en Syrië kapot te maken.
  Maar een ander scenario zou ook juist kunnen zijn: dat Bin Laden al dood was, en dat alleen zijn strijders zijn ontsnapt.
  Ik las dat er destijds thermobarische bommen gebruikt zijn, waardoor Bin Laden onherroepelijk gedood zou moeten zijn. Zie Ferndale: http://tiny.cc/nnqoiw
  En ik las van een heel goede bron dat Bin Laden zo ernstig ziek was dat hij heel waarschijjnlijk al heel vroeg gestorven is. Zie: Piecznik: http://tiny.cc/uqqoiw
  Maar de VS kon Bin Laden niet missen, want hij was zoals gezegd het symbool van de grote gevaarlijke tegenstander, en zonder hem zou de War on Terror nooit kunnen doorgaan. De Patriot Act zou na een jaar worden afgezwakt, de inval in Irak onmogelijk worden etc. etc.
  Als deze Belliraj toch al voor USrael werkte, was hij de aangewezen man om te liegen dat Bin laden nog leefde, lang nadat hij dood was.
  Het is bekend dat al die video’s en geluidstapes van Bin Laden veel vreemde eigenschappen hadden en dus volgens prof. David Ray Griffin meer dan waarschijnlijk fake waren. Vermoedelijk gemaakt door SITE intelligence in Israel. Griffin: http://tiny.cc/hwqoiw SITE: http://tiny.cc/2troiw
  Vorig jaar heeft men dan Bin Laden officieel laten sterven, maar opvallend genoeg is er nooit één echt bewijs getoond dat hij nog leefde tot op die dag. Niet één foto waarop hij met zijn opgegroeide kinderen te zien is, zelfs niet een fake foto. Direct in zee gedumpt: ze deden ook werkelijk geen enkele moeite om voor eens en voor altijd al die complottisten, die al 10 jaar schreven dat Osama al dood was, nu eens goed voor gek te zetten.

  Groet, Jan Verheul.
  Antwoord:
  Over Bin Laden en Al Qaeda zal men binnen enkele decennia nog veel theorieën ontwikkelen. Zoals ik hier al herhaalde malen stelde – en ik herhaal een van onze grootste Belgische experten – met veiligheidsdiensten weet je nooit wat de waarheid is. Ze vertellen een verhaal en daarna weer en ander en nadien nog een ander verhaal, etc.. En na 20 versies zul je nog niet weten wat de juiste is. Dat is hun sterkte en onze zwakte.
  Je ontwikkelde hier een aantal hypotheses en ik ben niet de man om zomaar te zeggen dat dit of dat niet klopt.
  Uiteraard gebruiken ze nu al die salafisten voor hun oorlog en hielden ze er duidelijk in Europa vele honderden klaar. Maar of dit het idee in 2001 was lijkt mij wel tijfelachtig.
  Maar de VS praat nu wel met de taliban in de hoop er een basis te behouden. En als ze verder wat cosmetische ingrijpen op het beleid van de taliban toegezegd krijgen is dat best voor de VS. Meer willen ze naast een basis feitelijk niet.
  Willy Van Damme

  • Willy,
   ik weet ook niet of men de Bin Laden strijders expres liet ontsnappen, maar wel meen ik te weten dat Naser Oric ( die rondom Srebrenica ongeveer 2000 Servische burgers martelde en vermoordde) ook hulp kreeg van jihad-strijders uit allerlei landen, en ik meen me te herinneren dat die met hulp van de VS uit Turkije naar Srebrenica werden gevlogen. Ik denk dat Sibel Edmonds het heeft gezegd in een van haar video’s.

   De jihadi’s, de gruweldaden plegende fanaten zijn een geweldige ‘asset’ voor de lieden die de arabische landen willen destabiliseren.

   Als men ze in 1993 al heeft gebruikt, wist men dus in 2001 al welk nut ze konden brengen. Vergeet ook niet: die hele aanslag van 2001 kon men in hun schoenen schuiven!! En in 2001 wist men in het Pentagon al dat men die 7 landen kapot wilde maken, zoals generaal Wesley Clark in dat fameuze filmpje verklaart.

   PS: Vanavond zag ik Vranckx op VanThilt. Hij is een uiterst onoprecht figuur. Maar ik zie toch wel dat hij daar zelf ook een beetje mee zit. Hij lijkt zich toch wel een beetje schuldig te voelen. Of denk ik dat maar?
   Jan Verheul
   Antwoord:
   Over die relatie tussen het westen en Al Qaeda en gelijkaardige salafistische groepen is nog veel onduidelijk. en dat zal wel zo blijven zolang de geheime Amerikaanse archieven hierover voor het publiek gesloten blijven.
   Maar als we weten dat die gaande over de Japanse aanval op Pearl Harbour nog steeds niet openbaar zijn, kan men besluiten dat deze over Al Qaeda nog decennia achter slot en grendel zullen blijven zitten.
   Verder ben ik blij dat je hier de naam van Naser Oric laat vallen, de man die met zijn bende heel lang Srebrenica bezette. Hij liet in de regio een spoor van bloed en vernieling achter maar komt in onze media feitelijk nooit aan bod. Daar vult men liever bibliotheken over de wandaden van Mladic.
   Dat de Nederlandse troepen van Dutchbat die Naser Oric gewoon lieten begaan is nooit een punt geweest in de Nederlandse pers. Dat bevelhebber Karremans nadien Srebrenica wel moest overdragen aan de Serviërs maakte hem bijna tot vijand nummer 1 in Nederland.
   En inderdaad na de vernieling en installering van een terreurregime in Afghanistan – men maakte er ook nog een narcostaat van – werden die salafisten door de Navo ingeschakeld in Bosnië en Kosovo. Terreurman numero uno Bin Laden werd zelfs gesignaleerd bij de Bosnische moslimpresident Alya Izetbegovic. Geen westerse mediakat die er over kraaide. Het waren immers (sic) vrijheidsstrijders dier heldhaftig vochten tegen een massaamoordenaar als Slobodan Milosevic.
   Ik vermoed echter dat na de aanval op de USS Cole in Jemen en op die Amerikaanse ambassades in Oost-Afrika de relaties tussen die bendes en de VS wel verkoelde. Want uiteindelijk zijn salafisten ook een uiting van een dan islamitisch nationalisme en is de ruzie met de VS hier ingebouwd.
   Maar met de hulp van Saoedi-Arabië en ik vermoed vooral hun veiligheidschef prins Bandar – de man van 1 miljard dollar smeergeld – is die relatie nu duidelijk terug optimaal geworden en is de alliantie nu erg nauw.
   Verder is het ook duidelijk dat de VS al die tijd salafistische bendes is blijven steunen in o.m. Iran, China en Rusland. Daarover kan geen twijfel zijn. En zeker na 2006 ook in Libanon en Syrië.
   Maar de discussie zal nog heel lang blijven duren en – wees zeker – er zullen steeds nieuwe stukken van deze grote ingewikkelde puzzel blijven boven water komen.
   We blijven het nauwgezet volgen.
   Willy Van Damme

 3. Ik denk dat het selectiecriterium is dat je gezagsgetrouw moet zijn tegenover de heersende mondiale machten.
  Edith Legrand
  Antwoord:
  U herinnert zich wel Maurice De Wilde, Daniel Buyle, Freddy De pauw, George timmerman, etc………..
  Het hoofd welke boven het maaiveld steekt wordt afgemaaid. Zo simpel is dat in het land van de persvrijheid.
  Willy Van Damme

 4. Ik plaats hier een artikel van een Canadees ex-diplomaat, Prof. Peter Dale Scott. Voor mij de expert op het gebied van “Deep Politics” en een zeer integer man. De tweede link handelt over een artikel van PressTV Iran en lijkt het artikel van Prof. Peter Dale Scott te bevestigen. De derde link is de website van Peter Dale Scott zelf. Een bezoek waard en bomvol informatie.
  Door Peter Dale Scott ben ik met andere ogen gaan kijken naar Milosevic en ik ben zelfs bang dat het het leven heeft gekost van de Nederlandse politicus Maarten van Traa, die onderzoek deed naar drugtransporten vanuit Nederland, beter bekend als de IRT affaire of de “Commissie van Traa”. Maarten van Traa kreeg een fataal auto “ongeluk”
  Ik heb geprobeerd deze info ook op een politieke site te plaatsen, maar daar trapte zij niet in helaas. Bepaalde info moet toch verborgen blijven.

  http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=25829
  http://www.presstv.ir/detail/2012/07/03/249151/nato-behind-muslim-carnage-at-srebrenica/
  http://www.peterdalescott.net/

  Tevens wil ik van de gelegenheid gebruik maken een video te plaatsen van de Nederlandse “demolition” expert Danny Jowenko, die een uitgesproken mening had over het derde gebouw wat op 9/11 instortte, WTC 7. Danny Jowenko is vorig jaar door een fataal auto “ongeluk” om het leven gekomen.

  • Gerrit,
   Peter Dale Scott is volgens mij een heel goede bron. Zijn boek ; “The road to 911” wordt erg bewonderd. Uw artikel is erg lang, en voor later.
   De Franse geheim agent die beweert dat de moslims in Srebrenica grotendeels zijn gedood door ‘The Scorpions’, welke werden geleid door de Nato, heeft mij nog niet overtuigd. Ik zal het nog eens lezen.
   Dan Danny Jowenko. Ook ik was verbaasd door zijn ongeluk, en achterdochtig. Maar ik heb nergens iets gevonden over verdachte zaken. Hij is ook alleen maar een deskundige met een bepaalde visie. Er zullen vermoedelijk tientallen deskundigen zijn die dit ook vinden, maar niet op camera willen zeggen. Hem laten verongelukken heeft geen nut, tenzij het onder verdachte omstandigheden is, en dan als waarschuwing geldt voor andere getuigen.
   Zijn getuigenis over WTC7 speelt een grote rol bij de Truthers. Zelfs Dr . Alan Sabrosky citeert Jowenko.
   Deze langere film had ik echter nooit gezien. Hij acteert aanvankelijk alsof hij nooit over WTC7 heeft gehoord, maar vertelt later dat hij foto’s van het gebouw vanuit de lucht heeft gezien. Daar pleegt hij dus even een kleine fraude. Maar verder is zijn getuigenis wel oprecht denk ik.
   Hij vertelt ons nu dat het opblazen van WTC7 ook iets kan zijn dat pas op 911 zelf zou kunnen zijn besloten: een aantal uren werk met een goed op elkaar ingewerkt team van 40 mensen.
   Het lijkt me niet dat dit gebeurd is. Je kon daar natuurlijk nooit onopgemerkjt naar binnen. En op zulke termijn een groep vinden lijkt me ook onmogelijk.
   Maar we weten nu dat het prepareren van de gebouwen ook weer niet zo moeilijk en langdurig moet zijn geweest. We weten al dat de torens in de weken voor 911 soms compleet zonder stroom zaten ’s nachts, voor een aantal uren, en dat de liften grondig onder handen zijn genomen door een firma. Het prepareren was dus goed mogelijk.
   Jan Verheul
   Antwoord:
   Bedankt voor die extra informatie. Dat die moslims of de Navo die grote slachtpartij in Srebrenica zelf zouden gedaan hebben lijkt mij wel heel vergezocht. Men zat in die regio toen in een cyclus van wraak en weerwraak en ik denk gewoon dat men het daar moet zoeken. Simpel en logisch.
   Wel is de behandeling in Nederland van commandant Karremans een heel grote schande.
   Misschien dat het schijnproces tegen Mladic en Karadzic meer duidelijkheid gaat verschaffen. Als ik tijd heb informeer ik mij eens in Den Haag.
   Willy Van Damme

 5. Jan,
  Mijn naam is niet Gerrit maar Joop. De “Nickname” die ik gebruik heeft alles te maken met 9/11, waaraan ik 7 jaar van mijn leven heb besteedt en waar ik nu nog niet klaar mee ben. Wel ben ik er inmiddels van overtuigd dat 9/11 vóór 9/11 in Europa bekend was, niet alleen op financieel, maar ook op politiek niveau. Wij weten inmiddels ook dat de NAVO is getransformeerd in een “pre-emptive” organisatie i.p.v. een verdedigende organisatie. In Afghanistan werd in 2001 een trainingskamp ontdekt waar Oeigoeren werden opgeleid voor terroristische aanslagen in de Chinese provincie Xinjiang. Komt dit je bekend voor i.h.k.v. de PNAC denktank en de Amerikaanse wens voor een wereldhegemonie? Wordt de NAVO gebruikt als wereldleger? Wat had de NAVO te maken met Libië? Wat heeft de NAVO te maken met Syrië? In het oosten van Iran bestaat een terroristische organisatie genaamd “Jundullah” die de stabilisatie in Iran probeert te ondermijnen. Wie is hier de sponsor van? Tja, je kan een terroristische organisatie wel op een desbetreffende lijst zetten, zeker als je daar zelf de sponsor van bent. Ben ik blind?

  Het verhaal van Danny Jowenko staat niet op zich. Wij hebben ook nog het verhaal van Barry Jennings die, vóór de TwinTowers waren ingestort, een explosie waarnam in WTC7. Helaas, Barry Jennings overleed een paar dagen voor het officiële NIST rapport over WTC7 in 2008 werd gepresenteerd. Gelooft U nog in toevalligheden?
  Joop de Jong
  Antwoord:
  Na de instorting van de Sovjet Unie werd de Navo onder druk van de VS steeds meer en meer de internationaal overal opererende militaire tak van het westers imperialisme. Waar het voorheen alleen in het gebied van de zogenaamde Noord-Atlantische Oceaan opererende is het dat nu feitelijk wereldwijd. Wel waren er toen al geheime contacten met Zuid-Afrika.
  Wij moeten daarbij optreden als een soort van hulpleger om de Amerikaanse agressie wereldwijd te ondersteunen. Met onze mensen en ons geld. En dat in Irak, Ivoorkust, Afghanistan, Libië, Libanon, Somalië en binnenkort misschien Syrië en Iran.
  De zaak van Jundullah in Iran en die Oeigoeren in China is hier al besproken. Het Oeigoers Wereldcongres dat mede tekende voor de massaslachting van Chinezen in het Chinese provincie Xinjiang wordt financieel en politiek gesteund door de VS. Men noemt dat vermoedelijk dan de (sic) ‘war on terror’.
  Ik begrijp je argwaan in verband met die aanslagen op de WTC maar niet te snel conclusies trekken, steeds een open geest houden. Net zo min als je de officiële Amerikaanse versie moet geloven, evenmin moet je snel conclusies trekken uit wat mogelijks een verdacht ongeval is en mogelijks iets gewoon dom zoals vele ongevallen.
  Willy Van Damme

 6. Beste Joop,
  uw overtuiging dat 911 een inside job was, heb ik ook. Ik vind het goed te weten over deze ‘Scorpions’, maar wil het niet als argument gebruiken, omdat het niet hard genoeg is, en, zoals Willy schrijft: niet zo aannemelijk is. Er zijn voldoende overtuigende bewijzen, en laten we die onder de aandacht van de mensen brengen. Over Jowenko idem: er is geen hard bewijs, en ik zie ook niet een voordeel voor de 911-daders om Jowenko te doden.

  Over de Nato etc. het onderstaande.
  Ik heb op dit moment het idee dat de wereld als volgt in elkaar zit:
  Amerika wordt enorm beïnvloed door de Neocon doelstellingen, en die worden weer sterk bepaald door de vraag: Wat is goed voor Israel?
  Tegenwoordig hebben ze hulpjes die het werk uitvoeren: de Nato, de NGO’s ( Amnesty, Human Rights Watch) , Amerikaanse do-good instanties als NED ( National Endowment for Democracy) en tientallen anderen. Maar zeker niet te vergeten: de fanatieke moslimstrijders die als een soort overal inzetbaar leger de wereld over worden gestuurd. En tenslotte: de well-pampered an well-coached organisaties van oppositieleden van regeringen die men wil kapotmaken. Die lui leven al jaren in het Westen, meestal Amerika, en voeren alles uit waar Amerika behoefte aan heeft.

  De grootste kracht van Amerika is echter hun dominantie van de Westerse Media. Zo kunnen ze iedereen wijsmaken dat er ergens een genocide dreigt, of WMD worden verborgen of gemaakt, en die gevaren moeten ze dan gaan voorkomen.
  In feite kunnen ze nu overal gaan vechten waar ze maar willen, en telkens maken ze ons wijs dat het dient om iet goeds te brengen in de wereld: democratie, of humaniteit of wat dan ook.
  De Nato is inderdaad een ‘pre-emptive’ organisatie geworden, zoals jij schrijft.
  Zo ongeveer zit de wereld op dit moment in elkaar.
  Ik wist het 5 jaar geleden ook niet, maar op dit moment is voor wie lezen wil, alles toch wel te vinden op internet.
  Laten we het aan elkaar doorvertellen.

  Nog enige links:
  zeer goede video over Srebrenica: http://tiny.cc/6p03ew
  Kritiek op Amnesty, vandaag op Information Clearing House: http://www.informationclearinghouse.info/article32116.htm

  Groet, Jan Verheul.
  Antwoord:
  Je kan het moeilijk beter zeggen. Bij onderzoek van wat er allemaal plaats heeft is het altijd essentieel te zoeken naar wie er bij een bepaald feit baat heeft en waar de logica van het verhaal zit. Verder mag je nooit zomaar officiële verhalen slikken. Regeringen en media die veel over democratie, vrijheid, mensenrechten en vrede praten zijn in mijn ogen bijna per definitie verrdacht te noemen.
  Bedankt voor die bijkomende informatie.
  Willy Van Damme

  • Nog een laatste reactie, Willy.
   Over wat jij schrijft: ‘Nooit zomaar officiele verhalen slikken” de volgende ‘anecdote’.
   Je kent de prachtige film ‘The Godfather’, waar Al Pacino de slimme zoon en opvolger speelt, die soms zijn broers moet corrigeren. Slechts één keer heb ik hem woedend gezien in die film, namelijk toen zijn jongere broer de tegenstanders eens ‘flink de waarheid had gezegd.”
   Al Pacino / Michalel Corleone zei toen : ” Never… NEVER tell the enemy what you really think.”
   De ware motieven van de Amerikanen kun je afleiden uit wat er gebeurd is, de destructie die ze in Irak hebben achtergelaten, niet uit hun mooie gepraat over ‘democratie’.

   Information Clearinghouse brengt vandaag een BBC documentaire over de Neocons onder de aandacht, uit 2003. Hij is de moeite waard, zeker omdat je ziet hoe overtuigend die neocons hun wereldbeeld en mooie verhalen aan de wereld ( en Machiavelli !) slijten. Je zou ze nog bijna gaan geloven ! http://www.informationclearinghouse.info/article8581.htm
   Jan verheul
   Antwoord:
   inderdaad, waarom in ’s hemelsnaam zou de VS de waarheid zeggen. Het zijn trouwens rare vogels onder de criminelen die hun misdaden zo opbiechten. Het enige verbazende is dat onze media die beweringen van deze regeringen steeds voor waar aannemen. Dat is opvallend en bewijst feitelijk of hun onbekwaamheid of hun medeplichtigheid aan de begane misdaden.
   Willy Van Damme

  • Beste Willy en Jan,
   Tja, handel met voorkennis voor en tijdens 9/11, zelfs in Europa en Azië, de 9/11 commissie geeft het nog toe ook! De conclusie van de 9/11 commissie liegt er niet om;
   “Er is handel met voorkennis geconstateerd, maar daarbij zijn geen connecties gevonden met Al-Qaida.” Dit moet je maar eens rustig op je in laten werken. Mijn reactie was; “Wat? Er is voorkennis geconstateerd, maar omdat er geen connectie met Al-Qaida is hebben zij er maar niet verder naar gekeken?” Nee, dat begrijp ik waarom zij niet verder gekeken hebben, verbeeld je dat je bij A. “Buzzy” Krongard uitkomt.
   Uitspraak van de voorzitter en vice-voorzitter van de 9/11 commissie Keane en Hamilton;
   “This commision was setup too fail.” Uitspraak van 6 van de 10 9/11 commissieleden;
   “This commision is a cover-up and a fraud.” Niet zo verwonderlijk dat Obama alleen naar de toekomst wenst te kijken met een Nobelprijs voor de vrede op zak. Change were you can believe in! Yes we can! No, we don’t! Wij sluiten Guantanamo en trekken onze troepen terug uit Irak. En dit was de “change”, Guantanamo krijgt een “opknapbeurt”, wat er bij lange na niet op duidt dat Guantanamo gaat sluiten en de teruggetrokken Amerikaanse militairen uit Irak hebben een plekje in Jordanië gevonden, vlakbij de Syrische grens. Hun plek in Irak is ingenomen door Blackwater, XE of hoe dit huurlingenleger nu ook zou mogen heten.

   Of Tora Bora opzet was? Vraag het aan Lt.Col. Anthony “Able Danger” Shaffer, die stond 1500 meter van Tora Bora, maar werd er door zijn legerleiding op attent gemaakt dat hij niet mocht aanvallen. Wie was er ook alweer Minister van Defensie tijdens Tora Bora? Was dat niet iemand die zitting had in de Neo-con denktank “PNAC”? En let wel, een zekere George W, Bush hoeft hier helemaal niet van op de hoogte te zijn geweest. Peter Dale Scott heeft het niet voor niets over een Amerikaanse “Schaduw regering”. En Dick Cheney, had die ook niet iets met PNAC? Wie was de grondlegger van het neo-conservatisme in Amerika? Was zijn naam niet Leo Strauss, die connecties had met Carl Schmitt? Zou het daarom komen dat Amerikanen neo-cons zien als neo-nazi’s? Ik heb mij altijd al afgevraagd waar het vierde rijk op zou staan, maar met “Operation Paperclip” had ik het eigenlijk wel kunnen weten.
   Joop de Jong
   Antwoord:
   Bedankt voor de bijkomende informatie. Maar zou het kunnen om bepaalde afkortingen iets uit te leggen. Niet iedereen hier weet direct wat PNAC betekent. Het staat voor het Project for a New American Century, de ideologische vlag waarachter niet alleen de zogenaamde neo-conservatieven zich scharen maar in wezen gans het Amerikaanse establishment, Obama incluis. Zij het dat er bij Obama een verschil is in strategie om hetzelfde te bereiken.
   Blackwater noemde nadien Xe en nu Academi, een mooie naam voor een stelletje moordende huurlingen. Het is zoals het Pentagon dat men het ministerie voor Defensie noemt.
   willy Van Damme

   • Willy,
    mag ik U een vraag stellen? Wat weet U over “Operatie Gladio”?
    Joop de Jong
    Antwoord:
    Ik ben er geen specialist van. Wel weet ik dat het een strategie van de spanning betrof die men vanuit de VS zeker in Turkije, Italië en België organiseerde. Men wou blijkbaar via het plegen van aanslagen en andere vormen van geweld door allerlei gemanipuleerde groepen de spanning in een specifiek land opdrijven om zo de politiek in een welbepaalde richting te sturen. Alleen in Turkije slaagde men met als resultaat de staatsgreep van general Evren. Hier koppelde met o.m. de CCC en de Bende van Nijvel aan deze strategie. Ik ben nu een boek aan lezen dat deels hierover gaat.
    Willy Van Damme

 7. Beste Joop,
  misschien ken je de serie op de BBC al over Gladio.
  Zo niet, dan is dit wel de moeite waard.
  Is al 20 jaar geleden gemaakt.

  Hier de drie delen:
  Deel 1: http://tiny.cc/inmvc
  Deel 2: http://tiny.cc/hgrhcw
  Deel 3: Over België en Alddo Moro:
  http://video.google.com/videoplay?docid=3409375633223151728
  Dit zijn mijn aantekeningen over Gladio: Na WO2 zijn is in Europa een organisatie opgezet dat een spionage-netwerk zou vormen in geval Europa door de Russen zou worden veroverd. Die organisatie heette Gladio. In elk land waren slechts enkele mensen op de hoogte van het bestaan.
  Deze organisatie is later door de CIA gebruikt om aanslagen te plegen ( in Italie, Duitsland, Belgie) om de rechtsorde te doen wankelen en zodoende Europese regeringen afhankelijker te maken van de sterke Amerikanen.
  Gladio stay behinds: mensen die als spion zouden werken in geval de communisten Europa zouden veroveren. BBC documentaire uit 1992: Deel 1: Vanaf de oorlog tot ontstaan Gladio.

  Groet, Jan Verheul
  Antwoord:
  Dat aspect van de zaak was uiteraard wel gekend. Het bestaan van die reportages op de BBC niet. Blijkbaar was ook Turkije en vermoedelijk ook Frankrijk (Action Directe) het doelwit van deze acties. Bedankt alleszins voor de linken.
  Willy Van Damme

 8. Beste Willy,
  Dus ook U is er welhaast van overtuigd dat de Bende van Nijvel een tak was van Gladio. Het past wel in het draaiboek van de “strategie van de spanning”. Ik weet niet welk boek U momenteel aan
  het lezen bent, naar mijn idee zijn er niet zo gek veel mensen die zich met dit onderwerp bezighouden, maar het zou een boek van Daniele Ganser of Webster Griffin Tarpley kunnen zijn.
  Mocht het geen van deze twee zijn dan zal ik de linken van hun websites hier plaatsen.
  Daniele Ganser is een Zwitserse Professor die zich bijzonder veel in Gladio heeft verdiept, de titel van zijn boek is;
  “NATO Geheimarmeen in Europa”
  en daarnaast staat er op zijn website een voordracht die hij hierover heeft gehouden.

  http://www.danieleganser.ch/Home.html?lang=en

  Webster Griffin Tarpley is een Amerikaanse historicus/econoom, die in de jaren 80 van de vorige eeuw al een boek heeft geschreven over de moord op Aldo Moro. Op zijn site staan twee boeken die online te lezen zijn. De titels zijn;
  “George Bush: The Unauthorized Biography”
  “Against Oligarchy”

  http://tarpley.net/
  Joop de Jong
  Antwoord:
  Er is over de Bende van Nijvel al meer geschreven dan dat ze bloed heeft doen vloeien.
  Zekerheden zijn er echter niet maar mijn vermoeden gaat in die richting. En dat lijkt ook de thesis te zijn van de meesten die zich met deze zaak bezig hielden en houden.
  Het boek is ‘Crapule de luxe’ van Walter Baeyens die een overzicht geeft van de vele frisse schandalen va, de voorbije decennia en er namen op plakt, namen die niet zelden terugkomen.
  Verder uiteraard bedankt voor deze namen.
  Willy Van Damme

 9. Beste Jan,
  Bedankt voor de links en inderdaad, die docu was mij al bekend. Was het bij jou bekend dat in Nederland Max v/d Stoel de persoon was die op de hoogte was van Gladio in Nederland, deze een aantal onderwereldfiguren herbergde en er een begraven wapenopslagplaats in de “Bosjes van Poot” in Den Haag bestond?

 10. Joop,
  nee, over Van der Stoel, dat wist ik niet meer, en de exacte plaats van de wapens ook niet.
  Over Gladio heb ik de volgernde mening: Het idee was aanvankelijk natuurlijk niet slecht. Maar de wapens zijn later gebruikt door Geheime Diensten om terroristische aanslagen te plegen, en die werden dan op Linkse organisaties gestoken.
  En in feite zijn het nu nog steeds diezelfde Geheime Diensten die de Terreur in Libië en Syrië organiseren en misschien coordineren en publiceren. Ik denk telkens aan Sibel Edmonds die zegt: De CIA is in Turkije om de opstand in Syrië te bevorderen. De interviewster vraagt: wat doen ze dan ? Antw: ze leren hoe je publiciteit organiseert.!
  En dat is ook al het belangrijkste bijna, tegenwoordig.

  Ik heb ook al wat van Daniele Ganser gelezen ( de reviews op amazon) en van Crapule de Luxe is een video van 34 minuten. Van beiden had ik nog nooit gehoord. Dank voor de info.
  Webster Tarpley is vaak ter plaatse: hij was in Libië vorig jaar en in Syrië dit jaar. Ik denk dat zijn berichtgeving redelijk betrouwbaar is, maar misschien loopt hij soms wat hard van stapel.
  Jan Verheul
  Antwoord:
  Op zeker ogenblik is er een overval gheweest op een kazerne van de Ardense Jagers, een Belgische lgereenheid, in Vielsalm. Daarbij werd een soldaat die van wacht wes naargeschoten (hij overleefde omdat de kogel een geldstuk op de borstzak had geraakt) en werden wapens gestolen.
  Die raid was het werk van Amerikaanse special forces die er toen oefeningen hielden.
  Nadien werd een van die gestolen wapens in Frankrijk gevonden bij Action Direct, een terreurgroep die nauw samenwerkte met de CCC, de Cellule Communiste Combatante. Meer dan een aanwijzing dat die ‘linkse’ terreurgroepen vanuit de VS gemanipuleerd waren.
  Het voorval is op vele plaatsen in detail beschreven en er kwam, voor zover ik weet, nooit een publiek Amerikaans antwoord op evenmin als er een kwam van de Belgische legeroverheid of onze regering.
  Wat uiteraard eveneens minstens merkwaardig te noemen is.
  Willy Van Damme

  • Jan,
   Als het inderdaad de bedoeling was om Gladio te gebruiken om sabotage te plegen tegen een eventuele bezetting van het Rode gevaar is daar misschien wel iets voor te zeggen, maar om deze te gebruiken tegen je eigen burgers? Dan praat je hier over een vorm van staatsterrorisme waar bepaalde hypocriete lieden hier in het westen met een vingertje naar Slobodan Milosevic, Saddam Hoessein, Hosni Moebarak, Moamar Gaddafi en Bashar al-Assad wijzen. In het Engels hebben zij daar een mooi woord voor “SCAD”=State Crimes Against Democracy en hierbij wil ik gelijk een uitspraak van Barroso aanhalen, die tijdens een interview met een Brits dagblad verklaarde;
   “Het mooiste aan de Europese Unie is, is dat het ondemocratisch is”. Zo, directer kan het je niet gezegd worden. Daarbij en dat is mijn mening, zet ik mijn vraagtekens of Gladio is opgehouden te bestaan. Als ik kijk naar Anders Behring Breivik, is het voor mij nog maar de vraag of hij alleen handelde? De aanslag in Oslo had verdomd veel weg van de aanslag in Oklahoma City en als je de berichten uit Amerika een beetje leest toen de peilingen van Obama in elkaar donderde, dan praatten zij daar openlijk over;
   “Obama heeft een nieuwe 9/11 nodig” alsof die op bestelling te verkrijgen is. George W. Bush had het er in zijn tijd als president ook over dat er door zijn optreden geen nieuwe aanslagen in Amerika zijn geweest. Een beetje slimmerd prikt daar doorheen en zou als tegenargument zeggen; “Juist omdat er mensen zijn die van het hele 9/11 verhaal geen snars geloven en dat breeduit hebben uitgemeten op het internet, zijn er geen aanslagen meer gepleegd in Amerika.”

   Webster Tarpley kan inderdaad weleens te hard van stapel lopen, maar twijfel niet aan zijn analyses. Tijdens zijn aanwezigheid in Tripoli vertelde hij hetzelfde verhaal als Lizzie Phelan dat, toen zij vastzaten in het Rixos hotel die bestookt werd door lieden van het Libyan Islamic Fighting Group, zij werden ontzet door een eenheid van het Libische leger wat aangevoerd werd door een zoon van Gaddafi. Daarnaast vraag ik mijzelf altijd af waarom figuren als Webster Tarpley niet worden uitgenodigd door westerse mainstream media, maar alleen te zien zijn bij Press TV, Russia Today e.d. Dit is heel erg simpel, de westerse mainstream media zit niet te wachten op de berichtgeving van Webster Tarpley, want die staat averechts op de berichtgeving die wij hier op ons bord geserveerd krijgen. Poetin mag dan een ex KGB-er zijn, ik ben blij dat hij herkozen is en een tegenwicht kan vormen tegen de VS, de NAVO en hun imperialistische dorst naar olie en andere bodemschatten. Waarbij bij mij de volgende uitspraak van George W. Bush ineens te binnen schiet; “Amerikanen zullen een lagere levensstandaard nooit accepteren”. Zegt genoeg volgens mij.
   Joop de Jong
   Antwoord:
   De EU is even democratisch als haar lidstaten. Verder lijkt men in de VS druk bezig om die lagere levensstandaard toch zo snel mogelijk te realiseren. Zoals trouwens ook elders hier in o.m. het Verenigd Koninkrijk
   Willy Van Damme

   • Dag Joop,

    Ik heb vorig jaar nog wat onderzoek gedaan naar Breivik, en het ontbreekt niet aan intrigerende verklaringen van diverse mensen. Blog: http://tiny.cc/k51ziw
    Hij zou contacten hebben gehad in Wit Rusland met lieden die dan weer voor Halliburton werken.
    HIj heeft ergens heel veel geld gekregen, want had een laag inkomen en heeft veel dure reizen gemaakt.
    Hij reageerde altijd in GB engels, maar zijn manifest schreef hij in Amerikaans-Engels..

    De vraag is dan: cui bono?
    Sommigen denken dat de aanslag kan worden gebruikt als één van de bouwstenen om ook in Europa een soort Patriot Act te kunnen invoeren.
    Misschien was het de opzet om ‘Israel en de moslims’ heel uitgebreid van één kant te belichten, en zo bij de Media een menings-verandering teweeg te brengen.
    Maar ik vind het niet duidelijk. Breivik’s actie heeft Wilders geen goed gedaan, bijvoorbeeld.

    Ik heb nu geen zin om me in Breivik te verdiepen, maar hoorde vandaag met een half oor hoe ongelooflijk veel ‘fouten’ er zijn gemaakt door de politie.
    Dat zou wel in een complot-theorie passen….

    De MSM zijn een werktuig van de lieden die de wereld groitendeels controleren.
    Ik lees steeds vaker artikelen op Global Research en op ICH,Information ClearingHouse.
    Ook op ICH worden belangrijke oude berichten herhaald. Voor Willy heeft dat niet zo veel belang, natuurlijk, want hij heeft indertijd alles bewust meegemaakt. Maar voor mij ( en mogelijk ook voor U, Joop) zijn die berichten soms nog echte eye-openers, omdat ik destijds nog vooral de MSM las en verder niks.

    Groet, Jan Verheul
    NB: Pepe Escobar heeft geruststellende blog op ICH: Israel zal Iran niet aanvallen. http://www.informationclearinghouse.info/article32148.htm
    Antwoord:
    Ik ga zo snel mogelijk die website van Information Clearing House vooraan op de blog bij de favotrieten zetten.
    Wat betreft Breivik zou ik zeggen om niet te snel conclusies te trekken in wat voor richting ook. Wel als steeds een zo open mogelijke gest. Anders loop je vast.
    Wat betreft Iran heb ik voorheen al een aantal analyses geschreven. De oorlog tegen Iran is trouwens al begonnen… in Syrië.
    Willy Van Damme

  • Willy,
   ik heb de video over het boek van Walter Baeyens, die Jan in zijn reactie noemde, nu net bekeken en daar kwam zelfs Iran-contra aan de orde. En hierover wil ik nog wel even iets vertellen.

   Tijdens Iran-contra speelde ook de aanslag op PanAm 103 boven Lockerbie. In dat toestel zaten een aantal CIA agenten die naar Washington waren teruggeroepen om te getuigen over illegale drugtransporten in Libanon. Als Iran-contra president Reagan al in verlegenheid kon brengen, kon het het Oliver North nog meer. Daarom wil ik je aandacht op het volgende vestigen.
   Deze link bevat een documentaire met de titel; “The Maltese Doublecross” wat gaat over de aanslag op het toestel, de aanslagpleger al-Megrahi en hoe Libië er is ingeluisd.

   Hieronder een aantal links van documenten.

   http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=23362
   http://consortiumnews.com/2011/10/20/pan-am-103-verdict-justice-or-politics/
   http://www.veteranstoday.com/2011/03/04/lockerbie-diary-gadhaffi-fall-guy-for-cia-drug-running/

   En verder wat ik dus gelezen heb op de site van de VN-veiligheidsraad dat; “Libya accepteded responsebility” voor de Lockerbie aanslag. Nu weet ik niet wat ik hiervan moet denken, maar bij mij kwam het over dat er een “regeling” met Libië is getroffen om de economische sancties op te heffen. Gaddafi heeft $2.7 miljard aan smartengeld betaald en daarmee juridisch schuld bekent, maar altijd ontkent dat Libië achter Lockerbie zat. Binnen zes dagen waren die sancties inderdaad opgeheven en was Libië weer een volwaardig lid van de Internationale Gemeenschap. Hier klopt volgens mij iets niet.
   Joop de Jong
   Antwoord:
   Het proces tegen die arme Megrahi was een showproces. De man was onschuldig en dat is nu wel zeker. Men kon de zaak nu definitief uitpluizen maar men toonde noch in Londen, noch in Washington enige interesse.
   Door hem naar zijn vaderland uit te wijzen vermeed men een beschamend tweede proces.
   De vermoedelijke dader was een zekere Monzar al Kassar, een Syrische CIA-agent en drugshandelaar die vanuit Libanon opereerde. Volgens deze meest gehoorde thesis zou hij om zijn drugshandel te beschermen die CIA-agenten die op dat vliegtuig zaten uit de weg hebben doen ruimen. Ze wilden, aldus het verhaal, tegen hem in Washington gaan getuigen.
   De VS heeft de man nadien in Spanje in de val laten lopen waarna men hem dan naar de VS stuurde waar hij 30 jaar cel kreeg voor illegale wapenhandel.
   Het boek van Walter Baeyens gaat over de periode van eind 1944 tot nu en bespreekt zowat de meeste schandalen die we over ons heen kregen. En dat zijn er heel veel. Het is een stevige kanjer vooral denk ik bestemd voor kenners. Wie mensen als Fiorini of Casey of zaken als Gladio, De Ridders van de Orde van Malta en P2 niet kent zal het lastig hebben met zijn werk.
   Willy Van Damme

   • De twee mensen die het meest hun best deden om een Lockerbie proces te laten plaatsvinden waren na afloop allebei overtuigd dat Libië heel waarschijnlijk onschuldig was. Hier de twee in een VPRO documentaire: rechter Black: http://tinyurl.com/6prfaa3
    en de vader van een slachtoffer, dr Swire: http://tinyurl.com/6lm3qe4
    Een Duitse U.N. waarnemer van het proces noemde dat proces een ‘belediging van de rechtvaardigheid”.
    Jan Verheul
    Antwoord:
    Je kan alleen maar diep medelijden hebben met het lijden van die mmijnheer Megrahi en zijn familie. En niemand die zich bij die man is gaan verontschuldigen. Neen, in de VS bleef men zelfs nog voort liegen. Gewoon walgelijk.
    De getuigenissen van die rechter en Dr. Swire zijn wel bekend in het dossier. Dappere mensen.
    Willy Van Damme

 11. Willy,
  ik heb het in een vorige reactie over A. B. Krongard gehad en de handel met voorkennis voor en tijdens 9/11. De site Global Research zal tot 11 September 2012 een aantal zeer belangrijke artikelen herplaatsen die in de loop der jaren de revue hebben gepasseerd.
  Vandaag;
  9/11 Attacks: Criminal Foreknowledge and Insider Trading lead directly to the CIA’s Highest Ranks
  CIA Executive Director “Buzzy” Krongard managed Firm that handled “Put” Options on UAL

  by Michael C. Ruppert

  Ik zal je even iets vertellen over de auteur van dit artikel. Michael C. Ruppert is een voormalig rechercheur van het Los Angeles Police Department. Hij heeft deze verlaten nadat hij er achter kwam dat er gerotzooid werd met drugs e.d. Zette de toenmalige CIA directeur John Deutch in een volle zaal voor schut en heeft 3 moordaanslagen overleefd. Van zijn vorige website “From The Wilderness” is zijn kantoor met computers e.d. aan gruzelementen geslagen, de data is gelukkig behouden gebleven. Hij heeft ook een zeer belangrijk boek over 9/11 geschreven met de titel; “Crossing the Rubicon”
  Hier het artikel:
  http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=32323

  En hier zijn voormalige website:
  http://www.fromthewilderness.com/

  Interview genaamd “Collapse”

  Joop de Jong
  Antwoord:
  Bedankt voor die bijkomende informatie. Het helpt meer duidelijkheid te geven over wat er rond die aanslagen feitelijk gebeurde. En dat is wat anders dan dat fictieverhaal van de Amerikaanse overheid.
  De Canadese site Global Research is mij uiteraard goed bekend en deze brengt soms mooie boeiende verhalen. Uiteraard is de kwaliteit niet altijd even hoogstaande.
  Willy Van Damme

 12. Hallo Jan,

  “De vraag is dan: cui bono?”

  Een goede vraag en een vraag die men zichzelf altijd zou moeten stellen! Ook ik ben er van overtuigd dat deze aanslagen een diepere betekenis hebben en dat het heel goed mogelijk is dat dit te maken heeft met voorbereidingen voor een Europese Patriot Act. Ik hoorde gisterenavond al geluiden vanuit Noorwegen voor het verbod op zware wapens. In Amerika is men momenteel zover dat in het kader van de Patriot Act wordt gekeken naar het intrekken van het 2nd Amendment, oftewel het verbod op het dragen van vuurwapens ter zelfverdediging.
  Dan waren zij hier in Nederland een heel stuk voortvarender, je wapens inleveren voordat er chaos uitbreekt. In een hoop zaken loopt Nederland voorop, hoe zou dat nu toch komen?

  Een andere mogelijkheid die iemand opperde was de terugtrekking van Noorse gevechtsvliegtuigen boven Libië, vorig jaar. Misschien dat het ooit nog eens boven tafel komt.
  Joop de Jong
  Antwoord:
  Ik geloof nooit dat dit tweede amenedement wordt ingetrokken. Daar is veel te veel geld mee te verdienen. En wat zijn wat automatische geweren tegen de vuurkracht van het Amerikaanse leger. Het is peanuts.
  Willy Van Damme

  • “Ik geloof nooit dat dit tweede amenedement wordt ingetrokken. Daar is veel te veel geld mee te verdienen. En wat zijn wat automatische geweren tegen de vuurkracht van het Amerikaanse leger. Het is peanuts.”

   Het zou heel goed kunnen dat het 2nd Amendment niet wordt ingetrokken gezien de wapenverkopen van de afgelopen maanden in Amerika. 3 miljoen op maandbasis. Het Department of Homeland Security heeft voor de tweede maal een order geplaatst voor 750 miljoen stuks “Hollowpoint” munitie. Ik vraag mij af of dit te maken heeft met de aanvulling van hun voorraad of dat zij iets anders verwachten? De vuurkracht van het Amerikaanse leger kan nog zo groot zijn, maar of zij opgewassen zijn tegen een horde van 100 miljoen Amerikanen die in hun bestaan worden bedreigd? De vraag is alleen hoeveel van die 100 miljoen Amerikanen zich wensen op te offeren en dat kunnen er best nog weleens veel zijn, want erg veel te verliezen hebben zij niet.
   Joop de Jong
   Antwoord:
   Sommige dingen kun je nooit voorspellen. Een daarvan is een opstand en dus zullen we moeten afwachten en zien.
   Misschien is die munitie wel voor de vrienden in Syrië.
   Willy Van Damme

 13. Pingback: Oppervlakkige reisverhalen « Mediawerkgroep Syrië

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s