Spanning om Syrië neemt alsmaar toe

Uit verscheidene berichten van de voorbije dagen blijkt dat de spanning rond Syrië gestaag toeneemt. Voor insiders is het reeds een tijd duidelijk dat het hondsbrutale gevecht voor de controle over Syrië kan ontsporen tot een wereldomvattend militair conflict. Blijkt dat zeker Rusland maar ook Iran en China zich lijken klaar te maken.

Blackwater

Die escalatie blijkt uit het feit dat de VS bekend maakte dat het die Syrische rebellen van al de nodige fondsen gaat voorzien, ook om er wapens mee te kopen. In de VS werd hiervoor zelfs een speciale wet gemaakt en een daaraan gelinkte fondsenverzamelaar opgericht, de Syrian Support Group.

Officieel beweert de VS dat men geen wapens levert of betrokken is bij de strijd maar lekken via onder meer WikiLeaks tonen het tegenovergestelde. Die hebben het onder andere over huurlingen van private Amerikaanse firma’s genre Blackwater die in Syrië meevechten.

In het Witte Huis blijft men desondanks wel beweren alleen ‘niet-dodelijke hulp’ te geven. Dus wel communicatieapparatuur om het geschut te richten maar niet de kogels. Een bewering die men moeilijk kan standhouden.

Ondertussen maakt de Amerikaanse pers melding van voorbereidingen langs Amerikaanse zijde om een nieuw post-Assad regime in Syrië op de poten te zetten. Deze taak is in handen gegeven van William Burns die ook mee tekende voor de invasie en vernieling van Irak in 2003. Wat belooft!

Terreurbendes

Verontrustend is ook de Syrische verklaring dat vanuit Turkije met draagbare telegeleide raketten (Stingers) is geschoten op vermoedelijk helikopters van de Syrische luchtmacht. Wat, indien waar, een zware escalatie van het conflict door Turkije betekent.

Ook de fantasierijke bewering dat het verzet een interne revolte is voor meer vrijheid – de zogenaamde Arabische Lente – wordt in de westerse media en de regeringen stilaan verlaten. Daar kan men nog moeilijk ontkennen dat massa’s jihadisten vanuit de ganse wereld naar Syrië zijn getrokken om de regering er met geweld omver te werpen.

Jihadisten die als ware terreurbendes voor niets terugschrikken en de ene massamoord na de andere plegen en zich nu vergrijpen aan Aleppo. Ze plaatsen hun eigen gruwel zelfs op het internet. Typerend voor bendes genre Al Qaeda.

De Onheilige Alliantie

En dit allemaal met de actieve steun van wat men de Onheilige Alliantie van de VS, Israël en Saoedi-Arabië kan noemen. Hierbij dienen ook de EU, Turkije en Qatar worden gerekend.

Officieel zijn die landen Syrië niet binnen gevallen maar daar komt het in de praktijk natuurlijk wel op neer. En de val van Syrië, Libanon en Iran in de handen van die Onheilige Alliantie zou op wereldvlak uiteraard een geostrategische aardverschuiving van formaat zijn.

Wat we hier dan ook zien is de vermoedelijk meest agressieve oorlog sinds de tweede wereldoorlog, veel belangrijker dan die om Vietnam, Korea, Irak, Congo en Afghanistan. Een oorlog die zoals blijkt uit getuigenissen (1) al vanaf het najaar van 2006 werd gepland, na de Israëlische nederlaag tegen Hezbollah in de zomer van dat jaar.

Een voorlopig nog beperkte militaire reactie van onder meer Rusland kon dan ook niet meer uitblijven. Zo varen er sinds kort drie Russische oorlogsbodems met vele honderden militairen aan boord voor de Syrische kust. Uiteraard als waarschuwing aan het adres van Israël en zijn vazalstaten.

Shanghai Cooperation Organisation

Nu is ook een Chinees oorlogsschip recent door het Suezkanaal gevaren, officieel op weg naar de Russische Zwarte Zeevloot. Het zou dan wel voorbij de Syrische kust varen. Ook dit dient men als een waarschuwing aan het Witte Huis te zien.

Dreigender is echter het bericht in de Russische krant Nezavisimaya Gazeta dat het Russische leger zich op bevel van president Vladimir Poetin voorbereid op militaire operaties in Syrië. Daarbij baseerde de krant zich op bronnen binnen het Russische leger.

Het zou hierbij gaan om de 76ste luchtlandingsdivisie, de 15de legerdivisie en een brigade van de Zwarte Zeevloot. Wat in het verhaal echter misschien nog het meeste opviel is dat men dit in nauw overleg met de Shanghai Cooperation Organisation (SCO) doet.

Dit is een militaire alliantie waar naast Rusland ook China en de meeste Centraal-Aziatische landen als Kazakstan deel van uitmaken. Iran en o.m. India zijn hierbij waarnemend lid.

Medvedev waarschuwt

Tijdens haar topbijeenkomst in juni van dit jaar keerden zij zich in een verklaring radicaal tegen een gewapend ingrijpen in Syrië en Iran. Naast Rusland en China is trouwens ook India een fervent tegenstander van de Amerikaanse interventie in Syrië. 

In de Iraanse pers is al een tijdje sprake van gezamenlijke oefeningen van de Russische, Iraanse, Syrische en Chinese zeemacht voor de kust van Syrië. Hierbij dient men ook de recente waarschuwing van de Russische premier Dmitry Medvedev te zien dat deze oorlog rond Syrië kan escaleren tot een nucleair conflict.

Zeker is dat landen als Rusland, China, Iran, Irak en Syrië hun huid hier peperduur gaan verkopen. Zeker is ook dat een verdere escalatie de kiemen in zich draagt van een derde wereldoorlog.

Jihadisten

Want een overwinning van die jihadisten in Syrië zou een ramp zijn voor vele landen. Vooral voor de lidstaten van de SCO en de meeste waarnemende leden van die organisatie als India. Zij hebben nu al regelmatig last van jihadisten die o.m. in Rusland niet terugschrokken voor zware terreuraanslagen als bvb die school in Beslan of de metro in Moskou.

Reden genoeg dus voor de SCO om zich met hand en tand te verzetten tegen de door het westen gesteunde invasie door die terreurbendes van Syrië. Want zolang die jihadisten de VS gerust laten is er voor Washington geen enkel probleem. Integendeel, zij zullen, zoals bleek uit het verleden, hen zelfs steunen als ze de lidstaten van de SCO aanvallen.

Willy Van Damme

1) Zie het hier eerder geplaatste verhaal ‘Massamoord met voorbedachten rade’.

Een gedachte over “Spanning om Syrië neemt alsmaar toe

  1. Pingback: Spanning om Syrië neemt alsmaar toe « Mediawerkgroep Syrië

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s