De Rus van 1 miljoen dollar

In Rusland, en ook in andere landen, kent men stilaan de streken van de VS. Men  financiert lokale groepen die teren op een zeker lokaal ongenoegen om het land zo te destabiliseren.

In stukken hakken

En dat vele geld lokt natuurlijk nog meer volk. Wie valt nu eenmaal niet voor de soms gemakkelijk te verdienen poen. Ooit schreef de Financial Times dat alle medewerkers van de Wit-Russische oppositie op de Amerikaanse loonlijst stonden.

Daarom dat Rusland onder president Vladimir Poetin een aantal maatregelen nam om de controle over het land te versterken. Zo worden al enkele jaren provinciegouverneurs nationaal benoemd en niet meer via lokale verkiezingen.

Gebleken was immers dat de VS dit gedecentraliseerd systeem aan het gebruiken was om, zoals blijkbaar in de provincie Tatarstan, bepaalde lokale potentaten om te kopen. Met als achterliggend idee na de Sovjetunie ook Rusland zelf aan stukken te hakken

Geen verbazing dan ook dat de Westerse media bijna in koor die centraliseringen aan  de kaak stelden en Poetin hierbij voor dictator uitscholden. Ook nam Rusland toen al maatregelen tegen bepaalde Ngo’s die samenwerkten met het Westen.

Transparantie

Die controle werd nu verder verscherpt. Voortaan moeten zogenaamde Ngo’s die vanuit de VS of elders geld ontvangen dat melden en als ze politiek actief zijn dat ook steeds in hun communicatie melden.

Logisch, want wie wil van de Ngo’s nu ook geen transparantie. Iedereen kent nu eenmaal het spreekwoord: wiens brood men eet, diens woord men spreekt. Het is een oude wijsheid. Gebleken is namelijk dat bepaalde Russische Ngo’s die luid schreeuwden dat de voorbije verkiezingen vervalst waren juist ook allemaal veel geld van de VS kregen.

En het waren ook deze Ngo’s die steevast in de Westerse media geciteerd werden en wiens beweringen er zonder veel aarzelen als zijnde waar werden aangenomen. Of hoe ook hier regeringen en media nauw samenwerken.

En kijk, recent deed het Russische gerecht een inval bij de Russische Tv-vedette Kseniya Sobchak, een van de kopmannen van de recente betogingen tegen Poetin, en vond daar thuis 1 miljoen dollar, netjes verborgen.

Spaargeld stelde de man dan maar tegen de politie. Misschien dat de New York Times, Standaard, BBC of Reuters ons dat willen doen geloven, het Russische gerecht zal dat vermoedelijk minder snel voor waar aannemen.

Misschien kan men hier al een actie beginnen: Free Sobchak. Een tip voor Amnesty International en Human Rights Watch.

Willy Van Damme

Naschrift:

Volgens het Russisch persbureau Itar-Tass zouden er ongeveer een 1.000 zogenaamde Ngo’s in Rusland fondsen krijgen van de VS.

Advertenties

7 thoughts on “De Rus van 1 miljoen dollar

 1. Mooi dat je het hier over “Non Governmental Organisations” hebt, Willy.
  Sinds januari 2012 wordt de “Non Governmental Organisation” Amn(as)ty International geleidt door ene Suzanne Nossel. Deze blijkt van 2009 t/m 2011 werkzaam te zijn geweest bij het Amerikaanse State Department en collega’s had als Hillary Clinton, Madeleine Albright en Richard Holbrooke en iedereen moet geloven dat deze Suzanne Nossel een onafhankelijke kijk heeft op mensenrechten en deze respecteert! Ja, ja, maar nu komt ie, bij de laatste NAVO bijeenkomst in Chicago werd de volgende poster van Amn(as)ty International ontdekt.
  Hoezo “Non Governmental”?


  Joop de Jong
  Antwoord:
  Zij is wel alleen directeur van de tak in de VS. Op de website van de organisatie wordt er over haar vorige functie zelfs fier geschreven. Het voorval is hier al vroeger besproken.
  Maar het is al vele jaren duidelijk dat AI en de meeste Ngo’s willige instrumenten zijn van het Amerikaanse beleid. Uiteraard zullen ze bepaalde aspecten van het Amerikaans buitenlands beleid of hun bondgenoten af en toe bekritiseren, maar dat is eerder pro forma om zo de indruk van onpartijdigheid hoog te houden.
  Hier zijn al veel voorbeelden gegeven over de grove leugens die zij bijwijlen vertelden wanneer het zaken betrof die cruciaal waren voor het Amerikaanse beleid. Reeds in 1980 bij de publicatie van mijn boek over Cambodja heb ik AI en Artsen Zonder Grenzen een veeg uit de pan gegeven. AZG kon met recht en rede toen zelfs omschreven worden als de PR-afdeling van de Rode Khmer. En bij AI hoorde je van 1979 tot 1989 geen kwaad woord over hen en hun bondgenoten.
  Dus wat ik nu zie over die Ngo’s wekt geen verbazing, het is een voorzetting van een oud beleid. Maar voor sommigen zijn hun rapporten nog steeds een dogma. En dat maakt hun optreden essentieel voor de VS die zo weldenkend links makkelijker kan meekrijgen in al hun imperialistische initiatieven.
  Willy Van Damme

  • Goedemorgen Willy, is dit boek nog te verkrijgen?
   Gerrit
   Antwoord:
   Het werd in mei 1980 uitgegeven en heet ‘De Cambodjanen als schietschijf’ en werd uitgegeven bij de uitgeverij Kritak, nu Van Halewijck.
   Enkele jaren geleden stond het tweedehands te koop bij Amazone. De Slegte of een andere tweedehandsboekenwinkel is natuurlijk ook een mogelijkheid. Maar je kunt het wel vinden in een bibliotheek, zelfs in de Australische nationale bibliotheek in Canberra. Ik vermoed dus ook wel in een grote Nederlandse bib als die na Rutte natuurlijk nog bestaan.
   Het boek beschrijft de geschiedenis van de regio die rond 300AD begon, met de nadruk op de na-koloniale periode, analyseert de geostrategie er rond en poogt een verklaring te geven voor het ongezien brutale geweld van de Rode Khmer. Het bevat ook een stevige kritiek op Noam Chomsky over een boek van hem dat hierover gaat.
   Achteraf gaf Chomsky zijn fout toe. De anderen nooit.
   Willy Van Damme

   • Gelukkig woon ik niet meer in Nederland, dus daar kan ik geen bibliotheek instappen, maar ik zal op de tweedehands boeken sites zoeken. Als het in het engels verschenen is kan ik hier in Schotland wel in de bieb zoeken. Ik laat het je weten als ik een exemplaar bemachtigd heb.
    Groet,
    Gerrit
    Antwoord:
    Het is wel alleen in het Nederlands verschenen. Het verhaal stopt natuurlijk begin 1980 maar het is zeker nog lezenswaardig en toont hoe men toen er bij de pers, zoals men bij ons zegt, ook met de klak naar gooide. In 1989 was ik in Cambodja en was AZG eindelijk ook in het land actief. De man die AZG in Cambodja toen bestuurde was hiervoor gewoon razend op zijn organisatie. Ze horen naar mijn smaak gezien wat ze toen deden naar het Internationaal Strafhof gestuurd en de dokters geschrapt wegens het weigeren van geneeskundige bijstand aan mensen in nood. Ik wordt er nog steeds woest van. Het was gewoon misdadig.
    Willy Van Damme

   • Hoi Willy, klein probleempje bij het bezorgen
    De Cambodjanen… € 6,50
    Subtotaal
    € 6,50 Verzendkosten € 20,00 Totaal € 26,50 Beetje duur boekje zo. Raar dat de verzendkosten zo hoog zijn, maar het zal wel kloppen. Jammer dus, maar gelukkig is jouw weblog er nog.
    Gerrit
    Antwoord:
    Wie is de distributeur met zo’n peperdure verzendkosten?
    Willy Van Damme

   • De Slegte in Leiden. Dat was de enige waar ik het kon vinden.
    Gerrit
    Antwoord:
    Dure jongens daar in Leiden.
    Willy Van Damme

  • Wat ik nog vergeten was erbij te vermelden was, dat Amn(as)ty International gelijktijdig met de NAVO een bijeenkomst in Chicago georganiseerd hadden en zij hadden daar een “speciale” spreker voor uitgenodigd, dat was Madeleine Albright, die in een interview verkondigde, dat de 500.000 Iraakse kinderen die de dood vonden door VN sancties, dat wel waard vond. Wij praten hier over een mens van de vrouwelijke sekse, die eigenlijk een heel ander gevoel t.o.v. kinderen zou moeten hebben. Hetzelfde zie ik bij Hillary Clinton, een over het paard getild nest, die begint te tieren als zij haar zin niet krijgt. En onze voormalige minister van Buitenlandse Zaken, Maxim Verhagen, is volgens mij smoorverliefd op haar, maar ik denk niet dat Bill dat goed vindt.
   Joop de Jong
   Nederland
   Antwoord:
   Dat van die bijeenkomst van AI wist ik niet. Mooi zo. Die gruwelijke stelling van Madeleine Albright is wel al gekend en het niveau van Hillary Clinton eveneens. Dat zal met vrouwenemancipatie ter maken hebben zeker. Als mannen voor massamoordenaars kunnen spelen dan ook vrouwen. En inderdaad dit zijn vrouwen/moeders die voor griezel spelen. Alhoewel, echt nieuw is dat ook nu weeral niet. Monsters die kinderen baren.
   Willy Van damme

   • Gij bent toch niet anti vrouw hé Willy? Zoals gij misschien weet, heeft het Europese hof vandaag onze Staatkundige Gereformeerde Partij gesommeerd vrouwen op hun kieslijst te vermelden. Dat is Nederland in de 21ste eeuw. en een voormalig Minister President, Jan Peter Balkenende, die terugverlangt naar het VOC tijdperk? Moet ik mij zorgen gaan maken, Willy?
    Joop de Jong
    Antwoord:
    Alleen tegen bepaalde vrouwen. Dat van de SGP en die veroordeling wist ik niet. Als ze nu eens een zwarte kous over hun kop trekken? En Jan Peter Balkenende? Stuur hem misschien met zo’n ouwe schuit op plundertocht naar de Oost. Kan hij Batavia herstichten, Fort Zeelandia heroveren en Macao aanvallen. Wens deze ‘moralist’ veel succes.
    Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s