VRT-Journalisten aangevallen door rebellen

Na eerdere rapporten van de missie van de Arabische Liga en hier de Mediawerkgroep Syrië publiceerde de Franse krant Le Figaro nu ook de conclusies van een officieel Frans onderzoeksrapport naar de aanslag van 11 januari 2012 op een groep journalisten die toen de Syrische stad Homs bezocht.

Bij die aanslag verloor de Franse journalist Gilles Jacquier het leven en liepen enkelen verwondingen op. Bij die groep zaten ook de VRT-journalisten Rudi Vranckx en Jens Franssen naast dan een Nederlandse equipe.

Wat daarop volgde was een fijn staaltje van vooringenomenheid elke journalist onwaardig. Het was duidelijk dat voor hen de schuldige hoe dan ook de regering van Al Assad – het Monster – was die hen bewust in de val had gelokt om hen te doden. Die rebellen konden dat in hun ogen duidelijk niet gedaan hebben want dat waren de goeden, de dapperen, een soort engelen.

Zo beweerde de toen aanwezige Nederlandse fotograaf op de Nederlandse TV zonder enig gevoel van schaamte dat die rebellen dat niet hadden kunnen gedaan hebben daar die over geen mortiergranaten beschikten.

Jens Franssen van de VRT-radio zag dan weer aanwijzingen voor de betrokkenheid van de regering in o.m. het feit dat de kloosterzuster Marie-Agnès die de reis had helpen organiseren niet mee naar Homs ging. Zijn conclusie was dat de non dus vermoedelijk mee in het complot zat. Zware beschuldigingen die hij nooit waar maakte.

Ook Rudi Vranckx van de TV stapte hierin mee. Zo distantieerde hij zich nooit van die stelling en op de vraag of de regering er soms achter zat was zijn antwoord simpel: “de vraag stellen is ze beantwoorden”.

Het toont nogmaals de vooringenomenheid van een bepaalde journalistiek voor wie alles al vastligt nog voor ze op onderzoek gaan, ze de feiten goed kennen en voor wie het laten horen van beide klokken ‘not done’ is.

Toen de waarnemersmissie in haar eerste rapport verwees naar de rebellen als de vermoedelijke daders werd dat dan ook doodgezwegen op de VRT en in alle andere klassieke Belgische media.

Het officiële Franse rapport waarover Le Figaro gisteren berichtte is echter nog duidelijker dan dat eerste verslag van de Arabische Liga. Zij zeggen dat de dodelijke mortiergranaat van 81 mm vanuit een wijk in Homs werd afgevuurd die toen in handen was van de rebellen. Zij zeggen wel dat het hier geen bewuste aanval op die groep betrof.

Wat bij critici dan weer de reactie uitlokt dat gezien de Franse steun aan die rebellen men wel niet anders kon schrijven dan dat het hier een ongelukkig toeval betrof. Had het een granaat, stellen die critici, van het regeringsleger geweest dan had men in Parijs wel over een bewuste slachtpartij gesproken.

Volgens nog steeds Le Figaro – die voorheen ook al naar die rebellen als de schuldige wees – bestaat er ook een tweede meer gedetailleerde rapport van de Arabische Liga over de zaak. Dit zou de Franse thésis bevestigen maar op vraag van Qatar en Frankrijk geheim worden gehouden om zo die rebellen te beschermen.

Vraag is of die journalisten die toen zulke zware beschuldigingen uiten zich hier nu gaan excuseren voor het zonder bewijs beschuldigen van mensen als die non van medeplichtigheid aan moord. En de vraag is ook of dit rapport in onze media raakt. Om het met Vranckx te zeggen: “De vraag stellen is ze beantwoorden.”

Willy Van Damme

Advertenties

One thought on “VRT-Journalisten aangevallen door rebellen

  1. Pingback: VRT-journalists attacked by the Syrian ‘rebels’ | Edith Legrand

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s