Meer waterzuivering

Stilaan maar zeker gaat het vooruit met de waterzuivering in Dendermonde. Zo starten na het bouwverlof in augustus dan eindelijk de rioleringswerken aan de Lange Dijkstraat en het Hoeksen in Sint-Gillis-Dendermonde.

Eigen middelen

Hier liggen de nutsleidingen nu eindelijk allen op hun nieuwe plek zodat niets nog de start der eigenlijke wegenwerken in de weg staat. Het moet het afvalwater van de woningen in de buurt na jaren wachten doen aansluiten op de waterzuiveringsinstallatie vlakbij op het Hoogveld. Het gaat hier over meer dan 400 bewoners.

Lange Dijkstraat, Sint-Gillis-Dendermonde

De rioleringswerken aan de Lange Dijkstraat en Hoeksken gaan van start na het bouwverlof.

De nu vuile amper onderhouden weg zal ook een nieuw profiel krijgen met waar mogelijk propere voetpaden en fietspaden. Die ontbreken er nu in deze wat afgelegen buurt. Het moet de wijk hopelijk zo een nieuw elan geven.

In totaal kost het project een geschatte 3,7 miljoen euro, een stevige som geld welke de stad geheel zelf ophoest. De werken lopen over 1,9 kilometer en zullen ongeveer 18 maanden duren.

Dat het probleem van de nutsleidingen er nu opgelost is betekent dat men na dit bouwverlof dan de Groeneweg en Vijfbunderstraat in Grembergen kan aanpakken. Ook hier komt er zoals in de Lange Dijkstraat een nieuw gescheiden rioleringsstelsel en uiteraard een aan de moderne tijden aangepast wegprofiel.

Het is het laatste stukje van het centrum van Grembergen welke nog aan de waterzuivering dient te worden aangesloten. Op dit ogenblik is men iets verder in de Smidsestraat en Gaverstraat trouwens met een gelijkaardig project bezig.

Groeneweg, Grembergen

Hier aan de Groeneweg begint men in augustus met het verleggen van de nutsleidingen

Hof ten Rode

Het stuk Smidsestraat kreeg nog voor het bouwverlof al een eerste laag asfalt. Eens de voetpaden gedaan kan men dan beginnen met de Gaverstraat. Dat zal dus al snel na het bouwverlof zijn. Het betekent dat na de werken aan de Groeneweg de meeste beken in het dorp eindelijk proper water zullen hebben en als nu geen huishoudelijk afvalwater meer bevatten.

En aangezien men nog in augustus gaat beginnen met de buurt van de Groeneweg lijkt het ook praktisch zeker dat men nog dit najaar zal starten met aanpak der nutsleidingen in de Baasroodse wijk Hof te Rode. Het is namelijk dezelfde equipe die in de stad aan het werken is.

Dit is een oude uit de jaren vijftig daterende sociale woonwijk – men spreekt in Baasrode van Korea naar verluidt omdat veteranen uit de Koreaanse oorlog er toen voorrang op een woning kregen  – die een vuile vaal grijze indruk nalaat.

Hier gaan de werken 10 maanden duren en 3,9 miljoen euro kosten, waarvan 1,5 miljoen afkomstig is van de stad. Vermoedelijk zal de sociale huisvestingsmaatschappij  Volkswelzijn er dan beginnen met de laatste fase van haar woonrenovatieproject. Dit behelst de afbraak van enkele tientallen in slechte staat verkerende sociale woningen en de vervanging door nieuwbouw.

Hof ten Rode, Baasrode

De sociale woonwijk het Hof ten Rode in Baasrode krijgt volgend jaar een gescheiden rioleringsstelsel en een fraaier uitzicht. Voorheen pakte Volkswelzijn al het grootste deel van de woningen aan die eindelijk allen over modern comfort beschikken.

Gescheiden rioleringen

Deze wijk is al wel aangesloten op het waterzuiveringsnetwerk maar krijgt naast een fraai wegdek nu een gescheiden rioleringsstelsel. Dit is belangrijk want door zowel afval- als regenwater samen naar de waterzuiveringsinstallatie te voeren werkte die bij grote regenval niet echt meer.

Deze mix van regen- en afvalwater maakte dat het aangebrachte water bij hevige regens onvoldoende vuil was om nog gezuiverd te kunnen worden. Daarom, na o.m. hevige kritiek van het Herzeelse Denderactiecomité (DAK), werd besloten om overal een gescheiden rioleringsstelsel aan te leggen.

Voor de mensen in het Hof ten Rode, die al wat jaartjes wachten op die herwaardering van de wijk, is dat natuurlijk goed nieuws. Recent keurde Vlaams minister voor Wonen Freya Van den Bossche (sp.a) de subsidie goed voor de heraanleg van deze buurt. Dit zal dus na het verleggen eind dit jaar van de nutsleidingen dan ergens in 2013 kunnen starten.

Leen Dierick

Onder schepen voor Openbare Werken Leen Dierick steeg het aantal aan de waterzuivering  aangesloten huisgezinnen al tot nu 79% met een extra 6% al in de planning.

Middenmoter

Al die werken betekenen natuurlijk dat het aantal Dendermondse huisgezinnen dat aangesloten is op het waterzuiveringsnetwerk gestaag stijgt. Van 70% in 2009 tot 78% eind dit jaar. Hier zit dan al wel de Groeneweg en de Vijfbunderstraat in. En met al de nu al geplande werken komt men op 85%. Daar zijn de plannen voor de vallei van de Volaardebeek in Sint-Gillis-Dendermonde, Mespelare en Vlassenbroek dan inbegrepen.

Of men in 2018, eind de volgende legislatuur, tot 100% zal raken is wel twijfelachtig. Wel is men onder schepen van Openbare Werken Leen Dierick (CD&V) al flink opgeschoten richting die 100%.

Maar Dendermonde lijkt zo te zien hier wel nog steeds eerder een middenmoter. Zo haalt een erg landelijke gemeente als Erpe-Mere nu al zelfs 93%. Op Europees vlak was 2015 afgesproken als datum waar men 100% zou bereken. Maar daar is men wegens o.m. budgettaire redenen al een tijd geleden van afgestapt.

Big Jump, 8 juli 2012 - Dendersas, Dendermonde

De Big Jump vroeg ook in Dendermonde aandacht voor de nood aan zuiver oppervlaktewater. Hier enkele enthousiastelingen die zo te zien nog eventjes twijfelden. Echter niet voor lang.

Wijzerbeek

De waterzuivering is een aspect dat noch in de gemeenteraad noch op de vele infovergaderingen en hoorzittingen opvallend echt aan bod komt. En nochtans is dat veruit het belangrijkste aspect van de zaak. De komende schepen voor openbare werken zal dan ook voldoende op zijn bord krijgen.

De voorbije zondag was het bovendien weer tijd voor de jaarlijkse Big Jump waarbij burgers massaal en op hetzelfde ogenblik in het water duiken, springen. Dit om zo aandacht te vragen voor de nood aan zuiver water. Hier waren er een 150 deelnemers en nog meer kijkers. Dat succes en de belangstelling hiervoor zijn belangrijk en zet druk op de ketel voor meer actie.

Red de Wijzerbeek, Oudegem

Enkele mensen uit de omgeving van de Wijzerbeek in Oudegem vroegen tijdens de Big Jump aandacht om ook hun open riool snel aan te pakken.

Bij de Big Jump aan het Dendersas was er trouwens een groep mensen uit Oudegem aanwezig die met de actie Red de Wijzerbeek aandacht vroegen om ook hun open riool eens aan te pakken. Nu wordt al het huishoudelijk afval uit de omgeving van o.m. de Lindestraat in die beek gekipt, een beek die loopt door een woonbuurt en zo naar de Dender. Netjes is anders.

Willy Van Damme

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s