Cynisme op zijn Afghaans

Bij de Navo hoort men tegenwoordig grote woorden over de toestand en de toekomst van Afghanistan. Ja, we trappen het er in 2014 definitief af maar gaan die regering van president Hamid Karzai zeker voluit blijven steun.

Grote beloften

Recent beloofde men nu in Tokyo op een zoveelste conferentie plechtig over een periode 4 jaar jaarlijks 3,9 miljard dollar aan het land te geven om het verder te ontwikkelen. En dit met een glimlach die bijna zijn weerga niet kent. Al die verzamelden landen, waaronder ook België, beloofden op hun plechtig communiezieltje dat zij dat geld gaan geven.

Geen kat echter die dat allemaal voor waar aanneemt. Het is nu eenmaal de gewoonte op dergelijke conferenties grote beloften te doen die men nadien toch niet van plan is na te leven.

Wie zal het trouwens weten? Amper iemand, want die beloften worden voor het oog van ‘s werelds camera’s gedaan, dat niet naleven is iets waar nadien toch amper interesse voor heeft. Zie de miljarden voor Haïti. Het is nu anno 2012, twee jaar voor de laatste Navo-soldaat er het licht uitdoet en dan moet men nu stoer doen.

Meer mensenrechten

Zo poogt men ons nog steeds te doen geloven dat het militair goed gaat met de oorlog en dat het opleiden van het Afghaanse leger op schema zit. Wat vermoedelijk verklaart waarom steeds meer Afghaanse militairen er Navo-soldaten neerknallen.

En natuurlijk moet er naast die belofte van bijna 16 miljard dollar ook iets gedaan worden door de Afghaanse marionettenregering. Die moet de corruptie aanpakken en een meer op de mensenrechten gericht beleid voeren. Klassieke prietpraat.

Men zit nu al meer dan 10 jaar in Afghanistan en na die straks 11 jaar gaat men dan aan die regering vragen om orde op zaken te stellen, om de mensenrechten te respecteren en de corruptie te bestrijden. Dit aan een regering die men zelf met grote financiële steun (toch corruptie) aan de macht bracht.

Een wel erg cynische grap als men een land ziet waar vrouwen in veel gevallen er nu amper beter aan toe zijn dan voor de VS het binnenvielen. Vragen aan de regering van een narcostaat om de corruptie te bestrijden. Het is eens iets anders.

Bovendien is de ongeveer 16 miljard dollar tezamen met de beloofde militaire hulp van jaarlijks 4 miljard, juist de helft van het bruto nationaal product (BNP) van het land. En tot vorig jaar kreeg het land vanuit het westen 100% van dat BNP als ‘hulp’.

Leger afbouwen

Nu geeft alleen al de VS jaarlijks 100 miljard dollar uit aan de oorlog en de steun voor die regering. Privé wordt trouwens toegegeven dat men het Afghaanse leger en politie om simpele financiële reden zal moeten gaan afbouwen. Wie sprak daar van versterken?

Neen, achter de stoere taal van de Navo en zijn bondgenoten heerst het besef dat alles verloren is. De hoop van de VS was dat er een akkoord met de taliban kon gesloten worden over het behoud van een Amerikaanse basis daar, strategisch gelegen nabij Rusland, Indië, China en Iran. Maar dat verhaal is met zekerheid een doodgeboren kind.

Om een nederlaag toch nog te verkopen als een overwinning organiseert men vanuit de VS en de lakeien van de andere Navo-landen dan maar internationale topconferenties à la volonté – dit is al de zoveelste theatervoorstelling – vol stoere praat, en maakt men beloften die alleen maar verpakte lucht zijn. Leugens.

De vlucht

Toen Stalingrad viel had men het in Duitsland ook over strategische terugtochten ter versterken van de aanvalslijnen. Dit in Tokyo en voorheen in Chicago is van een zelfde niveau. Cynischer kan moeilijk.

Hamid Karzai zegde dat hij maar president blijft tot 2014. Hij weet waarom. Waarheen hij dan zal vluchten is nog een raadsel. Dat hij in 2014 zijn valiezen zal pakken is praktisch een zekerheid. Of wil hij misschien ook aan een koord eindigen zoals zijn pro-Sovjet voorganger Mohammad Najibullah?

Willy Van Damme

4 thoughts on “Cynisme op zijn Afghaans

 1. Willy,
  wat is jouw mening over de vraag: ‘waarom trok de VS Afghanistan binnen ? ‘

  Het eerste motief: Osama zoeken, is uiteraard onzin.
  Hun latere motief om te blijven: democratie brengen. Ook flauwekul. In Amerika is zelfs geen democratie.
  Maar wat dan?

  Ik heb gelezen dat Mullah Omar aan Bush jr. aanbood om Osama op te sporen en uit te leveren, op voorwaarde van een eerlijk proces in een neutraal land.
  Bush weigerde.
  Blijkbaar dacht hij dat het gemakkelijker was om iemand te zoeken in een land waar miljoenen mensen Osama willen verbergen, dan hem over te nemen van een land waar miljoenen mensen Osama willen opzoeken en uitleveren.

  Volgens F. William Engdahl zijn de onderhandelingen met de Taliban (in begin 2001) over een oliepijplijn, mis gelopen. Al binnen een jaar na de inval waren alle contracten voor die pijplijn getekend. Dàt is volgens Engdahl het motief voor de inval geweest: Amerikaanse controle over de olie die India en China bevoorraadt, zodat ze die concurrenten middels de oliekraan controleren. Dat stemt overeen met Brzezinski’s boek ‘The Grand Chessboard’.

  En dan de drugs. Mullah Omar had de oppervlakte opium terug gebracht van 50.000 hectare naar 5000 hectare in 2001. HGij was heel erg tegen drugs. Toen kwamen de Amerikanen en werd er binnen enkele jaren 200.000 hectare papaver geteeld…. Mike Ruppert heeft altijd beweerd dat de drugshandel door heel hoge Amerikanen wordt beschermd en geexploiteerd.

  Nu lees ik dat jij verwacht dat de Taliban het land snel zullen overnemen en dat elke Amnerikaanse basis zal verdwijnen. Dan hebben de Amerikanen dus echt verloren.
  Hoe zou het dan gaan met die oliepijplijn… ?
  Jan Verheul
  Antwoord:
  Hier is het vooral giswerk. Dat het volgens mij niet ging om Bin Laden en zijn bende lijkt zeker. Het was een excuus en ze wisten bijna zeker vooraf dat die aanval van hen op de VS gepland was. Een remake van Pearl Harbour dus.
  Met zaken als natievorming, mensenrechten en democratie heeft het nog veel minder te maken.
  Andere motieven die er kunnen zijn hebben natuurlijk te maken met het militair industrieel complex dat in de VS naast de Israëllobby oppermachtig is. Zij verdienden aan die compleet zotte oorlog al fortuinen. De VS gaf hier al meer dan 1.000 miljard dollar uit met daarnaast een kwart van de Amerikaanse bevolking die in armoede leeft en een infrastructuur die aan het instorten is. Plunder van de staatskas dus.

  Natuurlijk is die Amerikaanse aanwezigheid in een buurland van China, Rusland en Iran vanuit strategisch punt eveneens erg interessant.

  Dan is er die pijplijn waar al langer sprake van is. Het idee is zo de olie van die Centraal-Aziatische landen niet via Rusland of China te laten lopen maar naar de Indische oceaan en zo op schepen van Chevron, Exxon e.a. Een gevecht om de olie en gasvoorraden dus. Uiteraard speelt die controle in het bepalen van het buitenlands beleid van de VS een zeer grote rol.
  Men ziet het einde van die fossiele brandstoffen en de VS willen die controle daarop daarom verstevigen. Het is mede een reden voor de uiterst agressieve houding van de VS op dit ogenblik. Je zou straks gaan denken dat die Hillary Clinton de oorlog gaat verklaren aan China en Rusland omdat ze Iran en Syrië niet krijgt.

  Mijn idee is dat het vooral met drugs te maken heeft. Of Mullah Omar zo erg tegen drugs is betwijfel ik. Onder zijn bewind was het land immers een steeds grotere uitvoerder van heroïne en opium geworden. Wel is het zo dat de taliban in 2000 de verbouwing van opium hadden verboden en ook effectief doorgevoerd.
  Het gevolg was dat er in de wereld een enorme schaarste dreigde aan deze drug. Als we dan zien dat ze in 2001 onder valse voorwendsels binnenvallen en de drugproductie niet alleen herneemt maar zelfs sterk toeneemt, dan lijkt mij dat de voornaamste reden te zijn.

  Bovendien zien we dat men in de VS de deels Amerikaanse familie Karzai uitkiest om het land te leiden en Walid Karzai, broer van president, de drugshandel in handen krijgt. Men gaat daarbij in de VS zelfs zover dat men drugsrivalen van Walid via gerechtelijke acties uitschakelt.
  Verder werkte Walid – tot zijn dood de ‘koning’ van Kandahar – heel nauw samen met de CIA. Er waren bijvoorbeeld constante geldstromen tussen Walid Karzai en de CIA.

  De VS is al jaren de grote speler in de wereldwijde drugsproductie. Marihuana komt vooral uit Marokko, een westerse vazalstaat, en Cocaine uit Colombia waar de vorige pro-Amerikaanse president Uribe goede relaties had met de vroegere drugskeizer Pablo Escobar.
  Volgens bepaalde serieuze bronnen is crack cocaine trouwens in de VS geïntroduceerd door de CIA.

  Tot 1975 was Laos in handen van de VS en was dat land de grootste opiumproducent. Dit gebeurde in de geheime CIA-basis van Long Tieng in Laos door hun mannetje ‘generaal’ Vang Pao. De man stierf vorig jaar vreedzaam in Sacramento in de VS. Hij werd bijna begraven in Arlington. Over zijn leven als krijgsheer is hier in het verleden al uitvoerig geschreven.

  Na Laos was dat een tijdje in handen van o.m. een zekere Khun Se, een Myanmarees. De VS viel daarbij de regering van Myanmar publiek aan als de schuldige aan die drugshandel. Een probleem: De man woonde in Bangkok en had als vriend o.a. de Thaise generaal en gewezen premier Prem Tinsulanonda, nu de voornaamste raadgever van koning Bhumibol.

  Het probleem van de drugsproductie werd hier al herhaalde malen besproken.

  Willy Van Damme

 2. Mullah Omar was bereid Osama Bin Laden uit te leveren, als de VS bereid waren bewijs te overleggen van de betrokkenheid van Bin Laden bij 9/11, daarnaast moest dat inderdaad naar een neutraal land gebeuren. Bush heeft dit geweigerd, omdat het onomstotelijk vaststond dat Bin Laden achter 9/11 zat. Alleen wist Bush’s binnenlandse veiligheidsdienst, de F.B.I. dat nog niet en dat wisten zij in 2011 ook nog niet, omdat er geen “harde” bewijzen waren van de betrokkenheid van Bin Laden met 9/11. Daarnaast hebben wij een klokkenluidster met de naam Sibel Edmonds, die verklaarde dat Bin Laden tot op de dag van 9/11, op de loonlijst van de C.I.A. stond en als dat al niet genoeg is, dan hebben wij nog een Lt.Colonel Anthony Shaffer die een boekje open kan doen over “Able Danger”. 9/11 was echter wel de “pretext” om Afghanistan binnen te vallen. Echter, de opbouw van Amerikaanse en Britse troepen verliep een stuk sneller, dan toen Saddam Hoessein Koeweit binnen was gevallen en op 7 oktober 2001, 26 dagen na 9/11, gingen zij tot de aanval over. Bin Laden wist tot vier keer toe aan zijn belagers te ontsnappen.

  In die tussentijd gebeurde er natuurlijk een hele hoop dingen, zoals een delegatie van de Taliban die naar Crawford, Texas afreisden en een zekere Hamid Karzai die ook nog een bezoekje aan Bush Jr. bracht. Een Amerikaanse delegatie bracht daarna nog een bezoek aan Berlijn, om daar de Taliban een laatste ultimatum te overhandigen met de welsprekende woorden; “Or you get a carpet of gold, or a carpet of bombs.” Nou, wij weten waar de Taliban voor gekozen hebben en lafheid kan de Taliban hierbij niet verweten worden. Dit alles speelde vóór 9/11, laat daar even geen misverstand over bestaan.

  En er is nog véél meer.
  Joop de Jong
  Nederland
  Antwoord:
  Excuses voor het late plaatsen van deze reactie, het was hier eventjes druk. Bedankt alleszins voor deze bijkomende informatie.
  Het is duidelijk dat er een gans ander, en correcter, verhaal over Afghanistan en de VS te vertellen is dan de officiële versie die we elke dag in de media horen.
  Het probleem is hier dat veel gegevens moeilijk op hun waarheidsgehalte te controleren zijn en we dus veelal moeten afgaan op vermoedens, op wat logisch of onlogisch lijkt. Wat beperkingen oplevert voor het maken van goede analyses.
  Maar een kritische blik werpen op al de beschikbare informatie is essentieel. Nogmaals bedankt.
  Willy Van Damme

 3. Pingback: Cynisme op zijn Afghaans « Mediawerkgroep Syrië

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s