Weg ligt er

Het plan voor de aanleg van een wandelweg vanuit de Hollandse infanteriekazerne via de tuin van het Huis Van Winckel, het gebouw naast het CC Belgica, wordt kortelings eindelijk realiteit. Het is een al jaren oude vraag van de horeca op de Dendermondse Grote Markt.

Door de tuin

Toen het Dendermondse stadsbestuur op vraag van vele mensen uit de culturele sector het leegstaande wat vervallen Huis Van Winckel, een mooie beschermde herenwoning uit het interbellum, aankocht was dat natuurlijk om het CC Belgica wat meer ruimte te geven. Wat meer dan nodig was.

Wandelweg door de tuin, van Huis Van Winkel

De wandelweg door de tuin van het Huis Van Winckel ligt er eindelijk.

Het is het tehuis voor een serie soms boeiende tentoonstellingen rond actuele kunst en jong lokaal talent. Ook zijn er regelmatig populaire meer intieme concerten met klassieke kamermuziek. Wel blijft er hier nog veel werk aan de Winckel. De bovenverdieping werd onlangs zelfs wegens onveilig voor het publiek afgesloten. Het is hier wachten op subsidies van het gewest.

Het Huis Van Winckel heeft echter ook een tuin die uitgeeft op de publieke parking van de Hollandse infanteriekazerne en via de poort van het Huis Van Winckel ben je zo in de Kerkstraat en op de Grote Markt.

Wanneer de vroegere burgemeester Norbert De Batselier (sp.a) besloot de Grote Markt heraan te leggen en autovrij te maken rees bij de horeca daar de vraag om die voetgangersverbinding via het Huis Van Winckel snel tot stand te brengen.

Het moest voor die horeca deels een compensatie zijn voor de autovrije markt waarvan zij inkomensverlies vreesde. Dat laatste is er wel nooit gekomen, integendeel de zaken hebben het er nooit zo goed gedaan. Het is de lokale versie van de ‘place m’as-tu vu’ geworden. Maar de vraag voor die verbinding bleef.

Kazerneparking

Omdat de stad dit dossier niet onlogisch koppelde aan de heraanleg van de parking rond deze kazerne bleef de aanleg van die verbindingsweg echter uit. De heraanleg van die parking raakt voorlopig echter nergens – deze is eigendom van de Regie der Gebouwen – en dus besloot het stadsbestuur met die verbindingsweg niet langer te wachten. Het sleepte ook al zolang aan.

Er was echter intern binnen het stadsbestuur en de ambtenarij een discussie ontstaan over die weg. Bij CC Belgica vreesden sommigen dat dit een ideaal schuiloord voor vandalisme, drughandel en wildplassen zou worden. Met alle gevolgen van dien. Men had schrik voor het risico.

Uiteindelijk besloot het schepencollege recent die weg nu toch te openen. Probleem op dit ogenblik is dat de aanleg van die weg door de tuin volgens het bestuur niet correct is verlopen en er gebreken zijn.

Leen Dierick

Schepen Leen Dierick stelde de aannemer van die wandelweg in gebreke. Zij hoopt in september de weg in gebruik te kunnen nemen.

Schepen voor Openbare Werken Leen Dierick (CD&V): “Wij hebben gemerkt dat er niet geheel volgens het bestek werd gewerkt en er bij de aanleg fouten zijn gemaakt. Gezien het nu bouwverlof is gaan wij dat onmiddellijk hierna met die aannemer bespreken. Wij hopen die weg dan in september finaal te kunnen openstellen.”

Vraag blijft wel wat men met de rest van de tuin gaat doen. Die ligt er immers op dit ogenblik grotendeels verwoest bij. En met de komende volk lokkende zomerconcerten daar zou een opsmuk ervan meer dan op zijn plaats zijn. Maar daar zal het dit jaar vermoedelijk al wel te laat voor zijn. Ook hier lijkt dit wel de trein der traagheid.

Willy Van Damme

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s