Scheepvaartmuseum–Nieuwe stappen voorwaarts

Na het goede nieuws over de subsidies van Toerisme Vlaanderen voor de bouw van de botter Rosalie, een  19de eeuws Baasroods boottype waarmee men vis vervoerde, is er nu terug goed nieuws te rapen voor de vzw Scheepvaartmuseum in Baasrode.

Zo keurde het Agentschap Onroerend Erfgoed, het vroegere Monumenten en Landschappen, onlangs het dossier goed voor de restauratie van de buitengevel van het oude scheepvaartmuseum.

Het betreft het deel van het museum dat eigendom is van de stad en dat onder meer de woning van de vroegere scheepsbouwers en liberale politici César, de eerste niet-katholieke volksvertegenwoordiger in het arrondissement, en zijn zoon Gaston Van Damme omvat.

DSCN1386

Men gaat normaal volgend jaar beginnen met de restauratie van de gevels van het oude deel van het Scheepvaartmuseum. Hier de vroegere woning van de liberale scheepsbouwfamilie César en Gaston Van Damme.

De buitengevel is danig vervallen en dient liefst snel opgeknapt. Eind verleden jaar kreeg Dendermonde dan eindelijk het bericht dat er voor dit jaar 2012 subsidies beschikbaar zijn. De stad krijgt hier 80% subsidies. Dit dossier werd door Onroerend Erfgoed in april finaal goedgekeurd en naar Vlaams minister voor Monumentenzorg Geert Bourgeois (N-VA) doorgestuurd voor ondertekening.

Die wordt nu elk ogenblik verwacht. Eens dit achter de rug is kan de stad dan overgaan tot de aanbesteding van dit dossier. Wat wil zeggen dat de werken normaal gezien volgend jaar van start kunnen gaan. Het betreft hier niet alleen de gevel langs de straatkant maar ook die achteraan en langszij.

Scheepvaartmuseum Baasrode - Modelbouw

De lokalen van de afdeling modelbouw worden kortelings allen eigendom van de provincie.

Intussen heeft de Dendermondse gemeenteraad ook eindelijk unaniem het akkoord goedgekeurd voor de verkoop aan de provincie van de vroegere feestzaal Scaldis en het stadsdeel van de lokalen waar de modelbouw haar onderkomen heeft.

Nu is een deel van dit laatste stadseigendom en een ander deel van de provincie. En dat laat zich qua onderhoud goed zien. In de gewezen zaal Scaldis zit de museumreserve opgeborgen. Een cruciaal onderdeel van het museum.

Dit gebouw dreigde door de stad eerst zelfs afgebroken te worden. Een gevolg van o.m. een ruzie tussen de provincie en gedeputeerde voor Cultuur Jozef Dauwe (CD&V) en de stad. Die raakte opgelost. En na een verplicht bodemattest koopt de provincie dit voor 30.000 euro. Het zal de verdere afwerking van het museum zeker ten goede komen.

Willy Van Damme

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s