Een bloemetje

De vzw Beweging Vlaanderen – Europa, een vereniging die opereert in de schaduw van de Vlaamse regering, gaf gisteren tijdens een plechtige zitting haar jaarlijkse prijs voor maatschappelijke uitstraling aan de Dendermondse Rugbyclub voor haar prestaties van dit jaar, maar feitelijk ook voor haar totale werking gedurende de voorbije decennia.

Uitstraling

De prijs Het Gulden Spoor wordt sinds 2000 uitgereikt en wil Vlaamse figuren en verenigingen die op hun manier aan de weg timmerden en deze regio extra uitstraling gaven zo in de bloemetjes zetten.

Jaarlijks worden er zo prijzen gegeven voor culturele, maatschappelijke en economische uitstraling. Dat men bij deze vzw ook de Dendermondse Rugbyclub in de bloemetjes wou zetten hoeft niet te verbazen.

Uitreiking Gulden Spoor aan de DRC

De aanwezigen kregen ook een filmpje van de Flanders Open Rugby te zien met hier en daar onthullende ogenblikken en veel plezier.

De DRC is immers de eerste Vlaamse rugbyclub die het in België tot de hoogste top bracht. Van origine is de rugbysport in België vooral een Brusselse aangelegenheid en de Dendermondse Rugbyclub is langs Vlaamse kant zowat de eerste die doorbrak. Het haalde dit voorbije seizoen immers zowel de kampioenstitel voor mannen als dames en de beker binnen. Het behoort daarom zelfs tot de Belgische top.

Maatschappelijke werking

De DRC bracht rugby naar Vlaanderen en dat verdiende dus een extra bloemetje in dat wonderjaar 2012. An De Moor, voorzitster van de vzw: “Wat opviel tijdens die rugbyfinale in het Heizelstadion was dat je geen stewards zag die hooligans onder controle moesten houden, geen politie te paard of met het waterkanon. Je hoorde bij het publiek ook geen beledigende taal. Wat een verschil met sommige andere sporten.”

An De Moor

An De Moor loofde de DRC voor hun werking en het resultaat van het voorbije seizoen.

Zij prees de club verder wegens haar jeugdwerking, het werken aan maatschappelijke integratie van de jongeren en omdat zij de Vlaamse regio in de rugby wereldwijd via de Flanders Open Rugby op de kaart had gezet. “Er was bij ons in de jury weinig discussie over en alleen grote unanimiteit”, aldus nog An De Moor.

Ook voor de Dendermondse burgemeester Piet Buyse (CD&V) was deze viering een gelegenheid om de DRC vanuit het stadsbestuur nogmaals te loven voor haar grote inzet en de internationale naambekendheid die deze aan de stad geeft.

Dendermondse is dankzij het pionierswerkwerk van de mannen en vrouwen van de Honky Tonk en de Jeggpap in België tot ver daarbuiten gekend als een jazzstad. De heren en dames van de DRC hebben er ook een rugbystad van gemaakt. De stad mag hen dan ook erkentelijk zijn.

Vrijwilligerswerking

Erevoorzitter van de DRC, Kris Van Damme – en niet Willy Van Damme zoals de vzw verkeerdelijk op haar website aankondigde – benadrukte vooral de maatschappelijke kant van de zaak met haar jeugdwerking, haar inzet voor de integratie van kansarme en allochtone jongeren en zeker ook de vrijwilligerswerking.

Kris Van Damme: “In de wereld van de rugby zijn wij gekend voor onze professionele aanpak rond die Flanders Open Rugby. Ploegen uit wel 50 landen kwamen reeds naar hier en vele willen, ondanks de mooie aanbiedingen van elders, toch steeds van soms heel ver naar hier komen.”

Uitreiking Gulden Spoor aan de DRC

Mario Zaman (links, An De moor, Piet Buyse en Alain Buyens samen met hun Gulden Spoor, de zoveelste trofee van de club. Het wordt drummen op die schouw.

Ook qua vrijwilligerswerk en inzet blikte hij fier terug. “Wij hadden dit jaar op de Flanders Open Rugby een 6000 bezoekers en konden daarvoor rekenen op de geheel onbaatzuchtige hulp van 350 medewerkers. Bovendien betalen wij in de DRC geen enkele medewerker of speler. Alles is bij ons vrijwilligerswerk”, aldus nog Kris Van Damme.

Voorzitter Alain Buyens: “Wij krijgen zelfs steeds meer vragen van mensen die ons die dagen willen helpen. Veel andere verenigingen en jeugdbewegingen uit Dendermonde komen ons dan bijstaan en zorgen ook zo voor dit succes. In ruil springen wij dan ook hen bij als ze activiteiten organiseren. Bij de Vemmekensspoeling in Sint-Gillis zullen wij bijvoorbeeld dan ook present zijn.”

Bouwplannen

Verder werden door Kris Van Damme de bouwplannen van de club nogmaals naar voren gebracht. Daar zou men volgend jaar aan willen beginnen. Maar dan moet er een akkoord komen met onder meer de atletiekvereniging AC Dendermonde.

Ook rekent men op subsidies van o.m. de stad, de provincie en het gewest. En daar kan gezien de lokale verkiezingen nu geen zekerheid over gegeven worden. Het is dus minstens wachten op volgend jaar voor enige duidelijkheid.

Dat de overheden na het succes van de DRC bereid zijn om haar financieel ter hulp te snellen lijkt wel zeker. Gedeputeerde voor Sport Hilde Bruggeman (Open VLD) toonde tijdens haar toespraak wel reeds haar interesse, vooral dan voor de jeugdwerking van de club. Jeugdwerking die tot de betere van de Belgische rugby behoort.

Kris Van Damme

Kris Van Damme had het vooral over de vele onbaatzuchtige spelers en medewerkers die al jaren hun beste beentje voorzetten en zo mee de club groot maakten.

Het bestuur van de DRC trok zich dit weekend terug in conclaaf in een Gents hotel om de planning voor 2012-2013 af te spreken. En daarin zit voor het eerst ook Europees rugby in, tegen Nederlandse en Duitse ploegen. Ook dit dient binnen het vrijwilligerskarakter van de club geregeld te worden.

Vlaamse regering

De vzw Beweging Vlaanderen Europa is een vereniging die samenwerkt met de Vlaamse regering en van haar ook geldelijke steun krijgt, naast dan van privébedrijven als Belgacom en Carrefour. Ze is ook o.m. verantwoordelijk voor Vlaanderen Feest met daarbij de feestcheques voor lokale verenigingen die rond 11 juli feesten organiseren.

Laureaten waren in het verleden dan ook dikwijls typisch Vlaams nationalistische verenigingen en figuren zoals een gewezen bankier Remi Vermeiren of de vroegere journalist Frans Crols en de cultuurspecialist Jean-Pierre Rondas.

Hilde Bruggeman

Provinciaal gedeputeerde Hilde Bruggeman loofde de werking van de club en zal hen dit najaar ook op provinciaal vlak lauweren.

Ook anderen echter kregen al deze prijs zoals Peter Piot, de aidsonderzoeker, zuster Jeanne Devos, actief in de Indische sloppenwijken, tennisster Kim Clijsters, wetenschapster Catherine Verfaillie en cultuurman Gwij Mandelinck. En tussen dit gezelschap voelden ze zich bij de DRC uiteraard goed thuis.

Willy Van Damme

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s