Eenzaam en verlaten rebellen

Toch merkwaardig die berichtgeving van De Morgen over Syrië. Dat men in onze kranten niet bezig is met het hierover berichten maar het verspreiden van propaganda is al lang duidelijk. Maar zelfs dan nog breekt men soms alle records op het vlak van het onzinverkopen.

Koen Vidal stelt het naar aanleiding van de mislukte top in Genève in zijn stuk ‘wereldleiders weten het ook niet meer’ zo: “Dat betekent dat de opstandelingen geen verregaande steun van de internationale gemeenschap hoeven te verwachten en dat zij er alleen voor staan om het regime van Assad neer te halen.”

Straffe beweringen. Zeker als we al die artikelen in de grote klassieke media als de New York Times, Washington Post en de Financial Times de voorbije maanden lazen over Amerikaanse, Britse, Franse en Turkse militairen die in Syrië actief zijn.

Zeker ook als we lazen, onder meer in De Morgen, dat die rebellen nu allemaal, en met steun van o.m. België, een wedde krijgen. Zeker ook als we in die internationale media overal lezen over westerse, Saoedische en Qatarese wapenleveringen en trainingskampen in Jordanië en Turkije. Er zijn bij die rebellen zelfs al Belgische wapens gevonden.

En dan komt ene Koen Vidal ons zeggen dat die rebellen ‘er alleen voor staan’. Leest die wel de pers of blijft het bij dat blaadje over kapitein Winokio?

Dat De Morgen zo tegen een stijgend tempo lezers verliest hoeft niet te verbazen. Ik vrees dat ik die vlucht trouwens ga vervoegen. Het enigste probleem is dat De Standaard amper een haar beter is.

Van Thillo mag fier zijn over zijn (sic) kwaliteitskrant, de steunpilaar voor allerlei salafisten die nu Syrië kapot slaan.

Willy Van Damme

Lezersbrief naar De Morgen.  Het toont de intellectuele armoede van de krant ten volle.

Advertenties

2 thoughts on “Eenzaam en verlaten rebellen

 1. Beste Willy,

  ik lees altijd graag het blog van een man die zich ‘The Saker’ noemt.
  Hij was vroeger een militair-deskundige, als ik het goed onthouden heb.
  In de tijd van Kosovo had hij toegang tot inside informatie.
  Zijn conclusie: de wereklijkheid is 180 graden anders dan wat men in de media leest.

  Hij beschrijft dit in een reactie op de eerste ingezonden brief op deze blog: http://vineyardsaker.blogspot.nl/2012/07/us-subversion-model-bosnia-v4-kosovo-v3.html

  Ik denk dat de blog U misschien zal interesseren.

  Groet,
  Jan Verheul
  Nederland
  Antwoord:
  ik ken die blog al en die is inderdaad boeiend. Tienduizend keer interessanter dan onze kwaliteitskranten die veelal alleen maar onzin verkopen.
  Verder heeft hij gelijk over die 180%. Dat is ook mijn conclusie uit mijn 34-jarige ervaring in de media. Ik ben altijd een man van dossiers geweest (Cambodja, bootvluchtelingen, Aubin Heyndrickx, Bond Moyson, Super Club, etc…) en steeds constateerde ik dat men behoudens de uitzondering er elders amper iets of zelfs niets van begreep.
  De wijze waarop onze media die bedrieger en geschrapte Gentse professor toxicologie Aubin Heyndrickx aanpakte tartte gewoon elke verbeelding.
  De man organiseerde een congres, bewees er een wettenschappelijke analfabeet te zijn en een bedrieger (het gerecht veroordeelde de man nadien herhaaldelijk) en kijk wat deed onze pers de dag na zijn congres?
  Hem de hemel inschrijven stelende dat ’s werelds topwetenschappers hem gelijk hadden gegeven. Dit terwijl hij er door al die wetenschappers en specialisten gewoon was weggehoond. De commentaar tegen mij van Herman Hendrickx, toen de wetenschapsman van de VRT-radio was: ‘ik durfde niet’.
  Ik ben dan ook zowat uitgekeken op dat soort volk en heb er alleen maar minachting voor.
  Gisteren zag ik in het journaal hoe in de Libische stad Bengazi de meest extreme salafisten met hun zwarte vlaggen pogen hun macht over de stad nog uit te breiden. Maar degelijke commentaar bij die zwarte vlaggen was er amper of niet. En Jens Franssen interviewde in de stad dan maar een vlekkeloos Engels pratende kandidate zonder hoofddoek. Als beeld dat hij gaf van de toestand in Bengazi is dat natuurlijk heel veelzeggend. Het heet censuur.
  Het verklaart natuurlijk allemaal waarom onze media als een bange haas zwijgen over al die salafistische slachtpartijen in Syrië.
  Er zijn goede journalisten en er verschijnen dagelijks wel goede stukken in de kranten maar de algemene teneur is die van een schokkende banaliteit en soms zelfs van oorlogsstokerij.
  Willy Van Damme

 2. Pingback: Eenzaam en verlaten rebellen « Mediawerkgroep Syrië

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s