Een groot feest

De sociale huisvestingsmaatschappij de Dendermondse Volkswoningen (DVW) gaf zaterdagmiddag een groot feest in Grembergen ter gelegenheid van de eerststeenlegging voor het woonproject Het Kluster.

Sint-Antonius

En daar was volgens haar alle reden toe. Ze trakteerden de vele aanwezigen dan ook niet alleen op de klassieke toespraken maar ook op harmoniemuziek, vele soorten drank, waaronder uiteraard de Vicaris, en een heuse grote barbecue.

Marcel Segers (links) en Frans Vermeir

Marcel Segers (links) en Frans Vermeir, de voorzitters van respectievelijk de Dendermondse Volkswoningen en de Sociale Bouw- en Kredietmaatschappij van het Arrondissement Dendermonde.

Het is voor de Dendermondse Volkswoningen merkwaardig genoeg het eerste woonproject in Grembergen. En met de bouw van Het Kluster, dialect voor klooster, realiseert men ook al direct een vrij groot project.

Het Kluster behelst de bouw van 63 bejaardenwoningen die aanleunen bij het woon- en zorgcentrum (WZC) Sint-Antonius, eigendom van de Zusters van de Kindsheid Jesu. Deze bezaten in het dorpscentrum lang een klooster met een meisjesschool.

Aangepast wonen

Daar kwam dan later ook nog een bejaardenhuis bij. De zusters zijn hier verdwenen en waar ooit dat imposante het dorp en zelfs de kerk overheersende kloostergebouw stond komen nu dus die 63 bejaardenwoningen, ook al eens aanleunflats genoemd.

Eerstesteenlegging Het Kluster, Grembergen - 30-06-2012

Nogal wat politici en ex-politici bij deze plechtigheid. Maurice Dierick zit derde van links vooraan.

Het idee is dat hoogbejaarde mensen niet direct thuis horen in een WZC maar in aan hun mogelijkheden aangepaste woningen die ze dan via sociaal tarief kunnen huren. Die komen in een dorpscentrum waar winkels, dokters, cafés en veel sociale contacten zijn, met indien mogelijk vlakbij een dienstencentrum of WZC. Wie spoedhulp of bvb. pedicure nodig heeft kan dat dan daar bekomen.

En zoals steeds was dit project er een van heel lange adem. “De aanzet voor dit project werd al gegeven in juli 1997, bijna dag op dag 15 jaar geleden. We werden door de stad gecontacteerd in verband met de mogelijkheid tot het verwezenlijken van een project voor sociale woningbouw in Grembergen”, aldus Marcel Segers, voorzitter van de DVW.

Noodsituatie

Van de stad bekwam men de oude gemeenteschool, een bijna ruïne en het al lang leegstaande café De Kroon, terwijl Kindsheid Jesu haar oud klooster en bejaardenhuis verkocht. Dat het dan nog zolang duurde had ook te maken met interne problemen bij de DVW waar zowel de vroegere voorzitter als de directeur afgezet werden.

WZC Sint-Antonius 

Zonder zelf eigenaar te zijn wordt het WZC Sint-Antonius een flink stuk groter.

Nu met voorzitter Marcel Segers en directeur Piet Pauwels is er eindelijk een dynamiek gekomen bij deze maatschappij. Met onder meer de start van dit project tot gevolg. Ook elders zoals de wijk Het Keur laat dit zich in positieve zin voelen. Het was een echte stedelijke kanker tot grote ergernis van het stadsbestuur.

Wie hier in Het Kluster een flat wil huren zal dan ook wel aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen. Zo moet men minstens 65 jaar zijn. De flats hebben natuurlijk alleen maar 1 slaapkamer maar hebben verder alle moderne comfort eigen aan dit soort projecten. Zo zijn er overal voorzieningen voor mindervaliden. Wel zullen niet alleen Grembergenaren maar ook andere stadsbewoners dit kunnen huren. Wie eerst staat, eerst krijgt.

Verder zijn er 2 liften en 30 parkeergarages waarvan 25 ondergronds. De appartementen hebben een oppervlakte variërend tussen de 65 en 75 m² met verder een parlofoonsysteem. Marcel Segers: “Wie in een noodsituatie raakt kan, via dit systeem, in contact komen met de diensten van het WZC.”

Eerstesteenlegging Het Kluster, Grembergen - 30-06-2012

Veel volk van Grembergen kwam al eens kijken. Sommigen vermoedelijk al met het idee van een optie op zo’n aanleunflat.

Polyvalente zaal

De totale projectkost komt op een 6,115 miljoen euro en wordt gebouwd in theoretisch 660 kalenderdagen. Wat betekent dat normaal voor het begin van de zomer 2014 de eerste bewoners er hun intrek in kunnen nemen.

Speciaal is dat er ook een polyvalente zaal komt die de stad gaat beheren. Die zal vooral dienen voor de lokale Harmonie Sint-Cecilia die samen met haar voorzitter Maurice Dierick niet verassend ook aanwezig was op de eerstesteenlegging van zaterdag.

De fanfare repeteerde vroeger in de oude gemeenteschool waar ze met kermis dan een café runde. Kwestie van wat centjes voor de werking te verdienen. Met de kermis van 2014 kan ze daar dan terug café houden en dat feestelijk openen. De harmonie ontplooide zich de voorbije jaren muzikaal trouwens steeds verder in een zeer positieve zin.

Harmonie Sint-Cecilia

De Grembergse Harmonie Sint-Cecilia kan vanaf midden 2014 in hun nieuw lokaal terecht.

Ze zit nu in een leegstaande café op het Grootzand dat eveneens eigendom is van de DVW die er nadien enkele sociale appartementen gaat bouwen. Dat Leen Dierick, dochter van Maurice en stadsschepen en federaal volksvertegenwoordiger, dan de eerste steen mocht leggen was dan ook geen verrassing.

Afwezig

Er waren zaterdag dan ook vele genodigden aanwezig waaronder mensen van de andere sociale huisvestingsmaatschappijen. Wel viel de afwezigheid op van OCMW-voorzitter en schepen Theo Janssens (sp.a) die ook voorzitter is van Volkswelzijn, die andere lokale sociale huisvestingsmaatschappij.

Leen Dierick

Leen Dierick legt symbolisch de eerste steen. Metser spelen lijkt zo te zien toch niet iets geschikt te zijn voor haar. Gelukkig voor het gezin heeft zij hun woning niet gebouwd.

Het was onder zijn impuls dat in 1997, hij was toen ook OCMW-voorzitter, de eerste stappen voor dit project werden gezet. Het Grembergse WZC had immers van het gewest quota toegewezen gekregen voor een 31 serviceflats. Zij hadden toen echter de financiële middelen niet om dit te realiseren en dus kwam het OCMW tussenbeide.

Dendermonde dreigde die quota immers te verliezen en om dat te verhinderen organiseerde men dan een soort van koehandel tussen de stad, het OCMW, Kindsheid Jesu en de DVW. Reeds toen beseft men de dringende noodzaak om meer bejaardenwoningen te realiseren, liefst in  de dorpskern.

Maar Theo Janssens heeft mentaal al afstand genomen van de Dendermondse politiek en alles wat daarmee samengaat. Hij bleef zaterdag dus spijtig genoeg afwezig op wat deels terecht ook zijn feest had moeten zijn.

Theo Janssens

Theo Janssens, 15 jaar geleden de initiatiefnemer van dit project maar nu de grote afwezige.

Maar mede dankzij hem is dit een mooi sociaal project in wording. Wel gaat de dorpskern er gans anders gaan uitzien. Met mogelijks terug wat meer winkels want die zijn de voorbije jaren grotendeels verdwenen.

Want met 63 woningen en later er vlakbij mogelijks tot 21 extra appartementen zijn er terug meer commerciële mogelijkheden in de dorpskern. Dergelijke bejaarden gaan nu eenmaal minder vlot naar de stad en blijven voor hun inkopen makkelijker vlakbij shoppen.

Willy Van Damme

Advertenties

One thought on “Een groot feest

 1. Is dat niet dezelfde maatschappij die het Keur eerst heeft laten vervallen tot het niet meer schoon was, is…
  Het is te hopen dat ze ook aan onderhoud hebben gedacht. Niet dat het geen mooi project is hoor!
  Maar een deugdelijk onderhoudsplan is even essentieel wil je zo een maatschappij leiden. Jaren niets doen kan iedereen.
  D. Harlie
  Antwoord:
  Eerst werd de voorzitter, Leon Bomhals, in een revolte afgezet. Nadien kwam dan de directeur aan de beurt die wegens zwaarwichtige reden ontslagen werd. De toestand was er zelfs zo slecht dat niemand van de Dendermondse CD&V of het ACW er na Bomhals voorzitter wou van spelen. Dit wegens een te slechte reputatie. Marcel Segers is van Lebbeke.
  De ruzies tussen huurders en de maatschappij waren trouwens ook veelvuldig. De directeur luisterde gewoon niet naar hun grieven. En de relatie met de pers was al even slecht.
  Het vergde dan ook wat tijd om alles op te kuisen. Ik heb daar trouwens hier vroeger al over geschreven.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s