De VS en Egypte

In veel commentatoren wordt steeds de vraag gesteld of de Verenigde Staten wel kan leven met de Moslimbroederschap in Egypte. Voor velen in onze media is een goede verstandhouding praktisch onmogelijk want die broederschap is het symbool van de politieke islam. En dat betekent dan conservatisme en een sectaire, vrouwonvriendelijke en christenen hatende visie op de wereld.

En de VS staat daar dan in die visie haaks op. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton ging in haar arrogantie zelfs zo ver door te eisen dat de nieuwe Egyptische president Mohammed Mursi vrouwen en christenen in zijn regering opneemt.

Het zal natuurlijk vermoedelijk wel heel democratisch zijn dat de VS, toch een buitenlandse mogendheid, dergelijke eisen stelt aan de eerste direct gekozen Egyptische president. Maar dat is natuurlijk een Amerikaanse gewoonte: eisen stellen aan andere landen.

Maar stellen dat de VS niet zouden kunnen leven of samenwerken met de Moslimbroeders is gewoon lachwekkend. De tegen Syrië onder het mom van democratie en mensenrechten door de VS ontketende oorlog wordt namelijk gefinancierd door Saoedi-Arabië.

Een land waar elke andere vorm van godsdienst behoudens de islam verboden is en waar vrouwen zelfs nog geen auto mogen besturen, laat staan minister worden. Een land dat symbool staat voor repressie, de doodstraf, onverdraagzaamheid en corruptie.

Een land waar een familieclan het ganse leven van zijn medeburgers strak onder controle blijft houden. Kortom een van de meest repressieve dictaturen die deze wereld kent. Het is ook een land waar extremistische moslims van allerlei slag zo sponsors vinden.

En wees zeker, Hillary Clinton zal hier zeker niet gaan vragen om vrouwelijke of christelijke ministers. Het zou Hilarische Clinton zijn.

Typerend is dat joden Saoedi-Arabië officieel zelfs niet eens binnen mogen. Maar dat belet hen niet om samen met Israël en de VS de ganse geostrategie in het Midden-Oosten te coördineren. Incluis het omverwerpen van regeringen die Israël onvriendelijk zijn.

En wat doet de VS? Hen steunen en hun diplomatieke en militaire strategie er mee afspreken. Beweren dat de VS dus problemen zouden hebben met de Moslimbroederschap om reden dat het de politieke islam vertegenwoordigd is gewoon lachwekkend. Dit stellen getuigt van totale onkunde.

Het enige probleem dat de VS op dit ogenblik met hen heeft slaat slechts op een thema: Israël. De door de Amerikaanse president Jimmy Carter in 1979 met Menachem Begin, premier van Israël, en Anwar al Sadat, president van Egypte, gesloten Akkoorden van Camp David moeten door hen gehonoreerd worden.

Het betekent de onderwerping van Egypte aan de Israëlische macht zodat die zich kon concentreren op de overgebleven vijanden en de Palestijnen zoveel mogelijk kon negeren. De rest is voor de VS feitelijk bijzaak. Wie in Egypte wat verder doet zal hen dan worst wezen.

Als ze daarna de kopten zouden uitroeien – wat ze wel niet zullen doen – dan zal de VS daar geen probleem mee hebben.  De massa’s Iraakse christenen werden toch ook onder de Amerikaanse bezetting grotendeels verdreven. Met andere woorden: zij waren als bezettingsmacht verantwoordelijk voor deze oorlogsmisdaad. En amper iemand die hen er verantwoordelijk voor stelde.

Op dit ogenblik zijn de jaarlijkse betalingen door de VS van 1,3 miljard dollar aan het Egyptische leger tijdelijk gestopt. Voor de VS is het gewoon wachten op een voor hen positief Egyptisch signaal rond die akkoorden met Israël. Komt dat er, dan hernemen die betalingen.

Maar dit bedrag is in wezen niets anders dan smeergeld om zo de Egyptische trouw af te kopen. Men noemt het wel ontwikkelingshulp maar iedere Egyptenaar weet dat dit omkoperij is, platte want publiek gegeven. Vernederend voor het land dat er duidelijk van af wil.

Maar de brutale arrogantie van de VS en de verleiding van 1,3 miljard dollar maken het natuurlijk niet gemakkelijk voor de Egyptische elite – oud en nieuw – om neen te zeggen. Het destabiliseren en kapot laten slaan van een land is iets waar de VS nu eenmaal zijn hand niet voor omdraait. Wie weet zijn er in de VS al plannen in die zin voor Egypte.

Vraag het anders eens aan de Syriërs of de Joegoslaven wat de VS kunnen bewerkstelligen.

Willy Van Damme

9 thoughts on “De VS en Egypte

 1. Tja, Mubarak wilde geen Amerikaanse bases in Egypte en heropende een vliegroute met Iran. Wat Amerika terugkrijgt is de Moslim Broederschap die een nieuw onderzoek naar 9/11 verlangt.
  Het is gek, maar begin 2011 voorspelde ik al dat er een Egyptische Moslim Broederschap president zou komen. Sterker nog, ik voorspelde drie maanden van te voren de nieuwe president van Polen omdat hij lid was van de CFR.
  Joop de Jong
  Nederland
  Antwoord:
  De VS en Mubarrak lagen op het einde inderdaad flink overhoop. Wat de ware reden was is voor mij nog steeds een raadsel. Mogelijks is wat jij schrijft de reden. Wat is de CFR?
  Willy Van Damme

  • Mubarak had heel goed in de gaten dat de Amerikanen vaste bases nodig hadden in Egypte als springplank naar Iran en wilde daar niet aan meewerken. Als protest en misschien wel provocatie, opende Mubarak een vliegroute naar Iran. Een “spontane?” 😉 Arabische Lente was het gevolg.

   Op een site van een Nederlandse politieke partij heb ik dit ook geprobeerd, maar die hebben waarschijnlijk niets met voorspellingen.

   De CFR=Council on Foreign Relations. Een wat duister clubje vergelijkbaar met Bilderberg en waarin je dezelfde personen tegenkomt.
   Joop de Jong
   Antwoord:
   Dus de Poolse president is lid van de Amerikaanse Council on Foreign Relations. Bedoel je dat? Ik dacht dat Radek Sikorski, nu op Buitenlandse Zaken en voorheen op Defensie, hun man was. Die was lid van het American Enterprise Institute en mocht toen als ‘journalist’ zelfs vicepresident Dick Cheney interviewen. Wat hier dan door Humo werd overgenomen als een mooi stukje journalistiek. Er zijn in de VS vermodelijk wel enkele honderden dergelijke clubs.
   Ik denk niet dat de VS achter de start van die Egyptische rellen zat. Wel hebben ze er duidelijk een aantal mannetjes zitten. Een aantal van hen werden trouwens gearresteerd maar onder druk terug vrijgelaten.
   Willy Van Damme

 2. Ik denk dat theyknew de Council on Foreign Relations bedoelt, een Amerikaanse organisatie ( zie Wikipedia) die advies moet geven aan de regering mbt buitenlands beleid, maar misschien ook wel dient om invloedrijke mensen als top-journalisten tot een bepaalde policy over te halen. ( Je streelt hun ijdelheid door ze lid te maken van dit exclusieve gremium, vraagt hun advies en ondertussen heb je alle tijd en mogelijkheid om jouw idee bij hen naar binnen te brengen).
  Jan Verheul

  Ik lees op Wikipedia dat alleen Amerikaansr staatsburgers of mensen die dat bijna zijn, lid kunnen worden, en ik zie nergens dat Donald Tusk lid is geweest. theyknew, waar kan ik een bevestiging vinden?

  Heel veel hoge ambtenaren en politici worden uit de CFR gerecruteerd.
  Het doet denken aan de Bilderberg en aan de Trilaterale Commissie, maar deze twee zijn toegankelijk voor mensen uit de hele wereld.
  Alle drie dienen ze volgens mij om de plannen die David Rockefeller en zijn vrienden met de wereld hebben, te promoten. ( Ik geef toe: dat is wel erg kort door de bocht..)
  Antwoord:
  Wie teveel dwars ligt wordt uitgeschakeld. Dat is in de journalistiek en elders steeds het geval en dus ook bij bankiers, ambtenaren en politici.
  Willy Van Damme

  • Beste Jan,

   Ik heb het nog even nagezocht, maar ik kan het helaas niet meer terugvinden. Daarbij zou het heel goed mogelijk kunnen zijn dat ik abuis ben en dat het niet de Council on Foreign Relations is, maar de Trilaterale Commissie. Het betreft in ieder geval niet Donald Tusk, maar Branislaw Komorowski. Ik blijf in ieder geval zoeken.
   Joop de Jong
   Antwoord:
   Naar mijn vermoeden is vooral Radek Sikorski de man van de VS in Polen. In de vorige regering van die oerkatholieke tweeling was hij minister van Defensie. Hij liep over naar de partij van Donald Tusk en kijk die vormde daarna de regering en hij wordt minister van Buitenlandse Zaken.
   Een andere voor de VS cruciale post.
   De man woonde al voor de val van de Muur in eerst het Verenigd Koninkrijk en nadien de VS. In het Verenigd Koninkrijk was hij lid van de Conservatieve Partij en in de VS zat hij al snel bij het American Enterprise Institute, het ‘brein’ achter George W. Bush en Dick Cheney. Nadien ging hij naar Polen om er al bijna onmiddellijk minister te worden.
   Hij speelde verder ook een belangrijke rol in de recente ruzies binnen de EU rond de speculatiegolf tegen de euro. Zie hiervoor mijn stuk ‘het gelijk van Paul Magnette’.
   Willy Van Damme

 3. “GeenStijl, VRT,…” , Willy zal het ook wel “plaatsen” .
  http://zaplog.nl/zaplog/article/assad_gooit_granaat_op_begrafenis_stoet_liegt_geenstijl
  G. Eggermont
  Antwoord:
  Die link gaat dus over die recente vermeende aanslag op die Syrische begrafenisstoet. Wat er juist gebeurde weten we niet en zullen we ook nooit te weten komen.
  Wel is het toch opnieuw heel merkwaardig dat ook hier toen juist die bom viel een rebel exact daar aan het filmen was en dat daarna snel via zijn toevallig bij de hand hebbende computer op YouTube zette.
  Wat het waarschijnlijk maakt dat die rebel vooraf wist wat er ging gebeuren.
  Ik herinner mij op zeker ogenblik zelfs beelden van een colonne met die VN-waarnemers die een Syrische stadje naderde. En kijk, juist toen een van hun wagens door een bom werd getroffen stond daar ook een rebel met een camera en een internetverbinding beelden te maken. Teveel toeval stinkt.
  Neem dan ook van mij aan dat veel van die bomaanslagen op betogingen, begrafenisstoeten, en dergelijke door henzelf worden gepleegd. Zo heeft het vanuit het Britse Coventry en bijna zeker met hulp van MI6 opererende Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, in bepaalde gevallen al vooraf melding gemaakt van bomaanslagen. Slimme jongens met de kristallen bol dus. Eentje in leen van MI6?
  Willy Van Damme
  Willy Van Damme

   • Zoals Victor Ostrovski zijn baas Ephraïm ( Mossad ) citeerde in zijn boek:
    “Iraq and Saddam Hussein are the next target. We’re starting now to build him up as the big villain. It will take some time, but in the end, there’s no doubt it’ll work.”

    Men probeert van Assad een onmens te maken. Die kun je gemakkelijk kapot maken.
    Bij Saddam durfden ze nog valse verklaringen te laten afleggen voor de VN en voor Het Congres.
    Maar dat werd ontmaskerd, en ik denk dat ze dat niet meer durven. http://tiny.cc/s2ctfw
    Jan Verheul
    Nederland
    Antwoord:
    De strategie is natuurlijk van al Assad een groot monster te maken en al diegenen die hem weigeren te ontvallen mee in dat bad vol monsters te trekken. Die strategie bleek goed uit de verklaringen van VRT-journalist Jens Franssen en Brigitte Herremans van Pax Christi die bijvoorbeeld de katholieke kloosterszusters van Qara beschuldigden van medeplichtigheid aan de misdaden van Assad.
    Toen de groep met o.m. Jens Franssen en Rudi Vranckx en die Nederlandse journalist in Homs met mortiergranaten werden aangevallen wees Jens Franssen zonder zelfs maar een aanwijzing de naam waardig in de richting van de regering. En het feit dat die abdis van dat klooster hen niet naar Homs was vergezeld was voor hem een aanwijzing dat zij mee in het moordcomplot van de regering zat.
    Gelukkig leeft die abdis niet in België. Het zou nogal een proces zijn denk ik. Maar ja, dat zijn Syriërs/Libanezen en dus mag een ‘journalist’ zich al eens wat meer permiteren. Waarna Rudi Vranckx dat weigerde tegen te spreken en eveneens naar de Syrische regering wees. “De vraag stellen is ze beantwoorden”, was zijn enige reactie.
    Dat is wat men zwarte propaganda noemt, zwijgen over de misdaden van de een en de tegenpartij zwarter maken dan maar kan zijn.
    Onze kranten staan er vol van. Journalistiek heet dat dan.
    Willy Van Damme

 4. Pingback: De VS en Egypte « Mediawerkgroep Syrië

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s