Bent u tevreden?

In alle stilte organiseerde het stadsbestuur de nu bijna voorbije maand onder 2000 inwoners, bijna 5% der bevolking, een enquête onder de slogan ‘Horen, zien en … spreken!’ De bedoeling is een idee te krijgen over hoe Dendermondenaars denken over hun stad en het bestuur.

Leefkwaliteit

Interessant materiaal natuurlijk voor bestuurders, zeker nu de verkiezingen eraan zullen komen. Men kan er gif op nemen dat de positieve elementen door de meerderheidspartijen zullen uitgespeeld worden. Juist zoals de oppositie de negatieve signalen zal pogen te benadrukken. Dat is politiek.

De enquête is zestien pagina’s lang waarin een waslijst van onderwerpen aan bod komen zoals de werking van de stedelijke diensten, de netheid van de stad, de communicatie vanuit het bestuur. Met bijvoorbeeld vragen of er in de deelgemeenten nog wel antennes van de stadsadministratie actief moeten zijn.

Opvallend is ook dat men vraagt naar de leefkwaliteit van de mensen zelf. Met zaken als de aanwezigheid van centrale verwarming, badkamer en toilet. Ook de vraag of men in een huurhuis woont of in een eigen woning wordt gesteld. Een ander onderwerp is het vervoersgebruik zoals fiets, openbaar vervoer of de auto.

De instellingen 

En dan is er de vraag naar voorkeuren, of er meer fietspaden moeten komen, of het cultuuraanbod voldoende is, waaraan men meer aandacht moet besteden en in hoeverre men gebruik maakt van bepaalde faciliteiten zoals het zwembad Olympos, de stedelijke academies, de bibliotheken en de sportterreinen.

Ook naar het vertrouwen in de instellingen peilt men. En dit merkwaardig genoeg niet alleen naar de politie , OCMW en stad maar ook naar gerecht, de pers en de Vlaamse en federale overheid. Het is dus een zeer uitgebreid onderzoek. Probleem is natuurlijk dat het beantwoorden van bepaalde vragen niet altijd simpel is en de antwoorden dus voor interpretatie vatbaar zullen zijn.

Deze enquête zal dan ook een idee geven over de stad en haar burgers maar er dient, zoals met alle andere peilingen, dan ook voorzichtig mee omgegaan te worden. Of dat in de praktijk zo zal zijn is nog af te wachten.

De druk op de lokale politici om met deze verkiezingen te scoren is nu eenmaal erg groot. En het zullen deze politici zijn die deze gegevens straks gaan openbaar maken, vlak voor de verkiezingen.

Willy Van Damme

Advertenties

2 thoughts on “Bent u tevreden?

 1. Geachte heer Van Damme, ik ben zeer blij te lezen dat er inderdaad rekening gehouden dient te worden met ‘peilingen’. Ikzelf ben voorstander om ‘peilingen’ af te schaffen omdat men inderdaad vaak een extrapolatie maakt van…. een zeer klein gedeelte van de populatie. Begrijp dit goed, zelf vakken te hebben gestudeerd als statistiek, begrijp ik dat men rekening houdt met het feit dat het vaak niet mogelijk is om elkeen te ‘ondervragen’ maar toch. Ik blijf bepleiten om de ganse bevolking het recht te geven om zijn ‘woordje’ te doen en ben dus in deze een beetje ‘ontgoocheld’ dat ik niet ben benaderd om hierop te antwoorden.. Daarnaast is het ook altijd nuttig om te weten op welke basis de selectie gebeurd is van de steekproef…
  Fanny Biesemans
  Dendermonde
  Antwoord:
  Peilingen zijn als statistieken en ‘wetenschappelijke’ rapporten. Men maakt ze zoals de cliënt wil. Wilt u een peiling waaruit blijkt dat mensen voorstander zijn van kernenergie, geen probleem en bedrijf/universiteit/instelling Z zal U die leveren.
  Wilt U een met het tegenovergestelde resultaat, evenmin een probleem en bedrijf/universiteit/instelling Z zal U dat ook leveren.
  Het allerbeste ooit was natuurlijk de Stemmenkampioen van Het laatste Nieuws. De krant die Dedecker groot maakte. De Stemmenkampioen werd gemaakt door een fan van de man verbonden aan de VUB en kijk in die ‘peilingen’ was Dedecker bijna steeds de populairste bink.
  Bij mij noemen ze dat boerenbedrog of ook oplichterij.
  Hoe men die 2000 inwoners hier koos weet ik niet. En of men iedereen moet peilen? Misschien. Natuurlijk kan iedereen ook gewoon zijn mond opendoen.
  Willy Van Damme

 2. JA !!! Tenminste van Willy Vandamme’s Blog !
  G Eggermont
  Antwoord:
  En dus moet ik nu tevreden zijn? Of niet?
  Ik zal er een op drinken.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s