Met zijn allen op het Ros Beiaard

Onder grote belangstelling en met de nodige toespraken, hapjes, muziek en drank werd gisteren achter het stadhuis in Dendermonde de boot Ros Beiaard gedoopt. Peter en meter waren dus Franki Hervent,  intendant van Katuit en de Ros Beiaardommegang, en Brigitte Broeckx, voorzitter van de Dendermondse Gidsenkring.

Doop Ros Beiaard - 28-06-2012

Het werd een netjes verzorgde doop waarbij men zelfs de rode loper uitrolde. Filmsterren en dergelijke waren er wel niet voorhanden.

Het is een memorabele dag voor de stad want voor het eerst sinds de afsluiting van de Dender en het graven van het Denderkanaal doorheen de Sint-Onolfspolder in het midden der zeventiger jaren vaart er terug een boot doorheen de binnenstad. Een historisch moment dus dat men logischer wijze wou vieren.

Voor burgemeester Piet Buyse (CD&V), een historicus, was dit uiteraard een uitgelegen ogenblik om nogmaals het belang van de Dender voor Dendermonde te beklemtonen. Zonder Dender uiteraard geen Dendermonde.

En inderdaad, een goeie honderd jaar geleden was Dendermonde nog, aldus Buyse, de vierde havenstad in ons land. Met aan de Veerstraat haar eigen schipperskwartier met de nodige dames erbij.

Doop Ros Beiaard - 28-06-2012 - Roger De Witte en echtgenote

Een meer dan glunderende Roger De Witte met zijn echtgenote.

Ook kwam uiteraard de evolutie van deze rivier ter sprake die de voorbije decennia evolueerde van een stinkende riool tot een fris aantrekkelijk ogende waterweg vol van leven, een bron van plezier en massa’s recreatie en een ader waarlangs de natuur nieuwe stimulansen krijgt.

Voor het toerisme in Dendermonde en de wijde regio is de Dender als het ware van levensbelang. Dagrecreanten die met steeds grotere getallen naar de streek en stad afzakken genieten van die waterpracht en alles eraan.

Doop Ros Beiaard - 28-06-2012

De genodigden konden genieten van een goede scheut muziek, wat lekkere drank en een hap om dit uniek evenement bij te wonen.

Daarom ook dat boottochten in de lift zitten. Zo is Denderleeuw begonnen met wekelijks enkele bootreizen op de Dender en die zijn voor deze zomer al bijna allen praktisch volzet. Ook Aalst doet dit en hier het zelfde verhaal van een grote belangstelling.

Rodimo van Roger De Witte en Rivertours met Guido Moens, de twee voornaamste reders op onze binnenwateren, zijn dan ook ondernemers pur sang die hun geld durven en willen investeren in iets waarvan zij – terecht – denken dat het commercieel interessant is. En waarvoor er naar hun aanvoelen dus voldoende belangstelling is.

Doop Ros Beiaard - 28-06-2012

Veel wat men noemt notabelen waaronder de bazen van de gerechtelijke politie, bewoners van de Grote Markt en de procureur naast dan wat gemeenteraadsleden waren present op het feest.

Het is ook geen toeval dat er gisterenavond een grote Aalsterse delegatie aanwezig was. Zij willen die Oude Dender in Dendermonde liefst al eergisteren terug in verbinding brengen met de echte Dender. Het is een plicht op het vlak van de economie, het toerisme, de recreatie en het milieu. De Dender creëert zoals ze dat eeuwenlang deed nu terug welvaart.

Een aanwezige Paul Stockman (CD&V), Aalsters schepen voor Toerisme: “Mensen die op de Schelde varen gaan nu gemakkelijk direct naar Gent want de eerste jachthaven op de Dender is nu nog in Aalst. Als die in Dendermonde er is, dan gaat dit veel extra vaart aantrekken naar de Dender en dus ook Aalst. Wij staan daarom voor 100% achter dit project rond de Dender in Dendermonde.”

Doop Ros Beiaard - 28-06-2012

Brigitte Broeckx, naast Piet Buyse (l), en intendant Franki Hervent, naast Roger De Witte (r), mochten plechtig het lint doorknippen.

Het viel trouwens op dat tijdens de recente infovergaderingen rond de bouw van de Bogaerdbrug op de Oude Dender, het verzet tegen dit project wel geheel lijkt weggeëbd. Behalve dan misschien bij de lokale Open VLD. De interesse van het publiek ging die avond eerder over de vraag om dit allemaal zo snel mogelijk te realiseren.

Doop Ros Beiaard - 28-06-2012

Voor het eerst zagen de bewoners van de Grote Markt een boot langs varen. Tijd dus voor wat traditioneel wuiven.

Het verhaal werd twaalf jaar geleden met de toenmalige kiescampagne gelanceerd door oud-burgemeester Norbert De Batselier (sp.a) en kreeg onmiddellijk de steun van Piet Buyse en zijn CD&V. Die was bij het dichtgooien van de Dendermonding provincieraadslid en toen al woest over iets wat voor hem een regelrechte schande was.

Doop Ros Beiaard - 28-06-2012

De boot kon dus onder de Denderbrug doorvaren.

Het evenement was gisterenavond dan ook een vrolijk gebeuren deskundig versierd met klassieke jazzmuziek door o.m. Peter Verhas en Emiel Leybaert, een der peetvaders van de jazz in Dendermonde.

Doop Ros Beiaard - 28-06-2012

Ook de pers was present en genoot goed mee. Wat ook blijkt uit andere foto’s hier.

In groepjes mocht men zelfs eens met dit Ros Beiaard varen tot aan het vroegere en nu gerestaureerde sas. En initiatiefnemer Roger De Witte van de Aalsterse rederij Rodimo kon gisterenavond dan ook terecht glunderen.

Wel was de aanwezigheid van veel Aalstenaars opvallend. Zelfs enkele leden van de Draeckeniers lieten zich opmerken. En die zijn in Aalst en Dendermonde gekend en vooral berucht voor hun vele fratsen rond de rivaliteit tussen beide Dendersteden.

Doop Ros Beiaard - 28-06-2012

De passagiers op de eerste bootvaart. Ook gemeenteraadslid en oud-schepen Marcel Borms (Open VLD) genoot samen met zijn echtgenote van het korte avontuur.

Het gerucht ging gisteren zelfs de ronde dat er naast een naambordje Ros Beiaard, welke fier op het schip prijkt, ook een met de naam Ros Balatum erop zou bestaan. Kan men dus kortelings in Dendermonde het Ros Balatum bestijgen? Wie weet. Het zou alleszins een primeur zijn.

Doop Ros Beiaard - 28-06-2012

Het gerestaureerde sas gezien vanop het water.

Het schip vaart in de zomermaanden wekelijks op zaterdagnamiddag om 14u30 en vaart tot aan het einde aan de Denderdam aan de Tragel. Een afstand van ongeveer 5 kilometer die bijna een uur duurt. Tickets zijn te verkrijgen op de stedelijke toeristische dienst en kosten 8 euro voor een volwassene en 5 euro voor kinderen tot 11 jaar.

Doop Ros Beiaard - 28-06-2012

Geen degelijk feest in Dendermonde kan doorgaan zonder de muzikale kunstjes van de mannen rond drummer Emiel Leybaert en saxofonist Peter Verhas.

Verder is er een speciale rondvaart voorzien op 22 juli tijdens de jaarlijkse rommelmarkt in het stadscentrum. De kans is verder groot dat er ook met het kermisweekend van eind augustus en de Walking Dender van vrijdagavond rondvaarten komen.

Doop Ros Beiaard - 28-06-2012

Iedereen die met de Ros Beiaard mocht meevaren was tevreden. Alhoewel sommige natuurlijk graag wat langer aan boord hadden willen zitten. 

Voor groepstochten dient men contact op te nemen met Rodimo zelf: Hertshage 29, 9300 Aalst – 0475/23.33.80 – de-vloot@skynet.be (Roger De Witte). Het webadres is: http://www.de-vloot.be/

Willy Van Damme

Advertenties

2 thoughts on “Met zijn allen op het Ros Beiaard

 1. Dat de schande van de stad vlug wordt opengemaakt en dat de Dender zijn originele monding terug mag krijgen. Pas dan zal de stad terug zijn naam waardig zijn.
  D. Harlie
  Antwoord:
  Mooi gezegd en die dag moet het stadsbestuur aan iedere Dendermondenaar een gratis drank aanbieden. Met daarbij een heel groot feest als de eerste boot vanuit Aalst of de Schelde de stad binnenvaart. Toeters en bellen. Dat dichtgooien was toen een heel zwarte dag in de geschiedenis van de stad en laten we dit zo snel mogelijk rechtzetten.
  Willy Van Damme

 2. Heel juist! Stop al diegenen die verantwoordelijkheid dragen voor de toenmalig veroorzaakte schande een schop in te hand en doe ze de gedempte Dender ( wat een verbloeming ) uitgraven 🙂
  René Van Marcke
  Dendermonde
  Antwoord:
  In sommige gevallen zal dat moeilijk gaan vrees ik. Ik zie Karel Poma en Frans Verberckmoes bvb nu niet meer met een schop bezig. Enkele anderen nog wel natuurlijk.
  Maar ze kunnen nog altijd trakteren.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s