Subsidies voor Baasroodse botter

Bij het scheepvaartmuseum in Baasrode was er deze week veel opluchting te horen. Toerisme Vlaanderen heeft, na wat aarzelen voorheen, dit jaar toch een tweede en derde schijf als subsidie uitgetrokken voor de bouw van de botter Rosalie, een vissersschip.

Reden te over dus voor de mensen van het museum om te vieren. Het betekent dat de werken aan de botter gewoon verder kunnen gaan en dat de realisatie naderbij komt. Het is het eerste schip dat in Baasrode sinds de jaren zeventig van vorige eeuw gemaakt wordt.

Bouw botter Rosalie - Kiellegging - April 2012

In april 2010 werd met de kiellegging de start geven van de bouw van de botter Rosalie. Hier vooraan Jozef Dauwe en René Stroobant van vzw De Zaatman.

De botter is een scheepstype dat in de negentiende eeuw vanuit Nederland naar Baasrode kwam overgewaaid. Het diende vooral voor het transport van vis, veelal paling die men dan in Zeeland ging halen om in Baasrode te verkopen aan onder meer Brusselse vishandelaars.

Het wordt nu in Baasrode gemaakt met de medewerking van een aantal experts uit het Nederlandse stadje Spakenburg. Die hebben in het kader van erfgoedbewaring de voorbije jaren ook aan dergelijke scheepstypes gewerkt. En ze brachten buiten hun scheepsexpertise ook hun lekkere in Baasrode zeer gesmaakte vis mee.

De in Baasrode nu in de steigers staande botter is grotendeels een kopie van die vroegere botters. De bedoeling is die later te gebruiken voor toeristische rondvaarten op de Schelde. Reden waarom ook Toerisme Vlaanderen grote interesse heeft in het project.

Het steunt de verdere uitbouw van het toerisme langsheen de Schelde en in het Dendermondse, het is verder een tewerkstellingsproject waar mensen de stiel voor houtbewerking kunnen leren en het helpt bij het instandhouden van ons industrieel erfgoed.

Bouw botter Rosalie - Tewerkstellingsproject

De bouw van de botter Rosalie is ook een hertewerkstellingsproject voor mensen die aan houtbewerking willen gaan doen.

Baasrode was immers vele honderden jaren in de wijde regio het scheepsbouwcentrum bij uitstek. Dat is echter na de tweede wereldoorlog geheel teloorgegaan. Alleen de ‘oude verroeste boel’ van de scheepswerven Van Praet-Dansaert bleef nog over. Gereed om te verkopen voor appartementen en de rest als oud ijzer.

Dat scheepvaartmuseum rond die twee scheepswerven – Van Damme en Van Praet – krijgt nu na al die jaren geleidelijk aan vaart. Met veel dat al verwezenlijkt is. Maar er is nog veel werk voor de boeg, dat is duidelijk. “We zien dat de interesse gestaag groeit en we moeten nog meer durven ondernemen zoals die vroegere scheepsbouwers ook ondernemers waren”, aldus Paul De Leenheer van de vzw Scheepvaartmuseum Baasrode.

In totaal trok Toerisme Vlaanderen ditmaal 66.913 euro uit voor dit project. Het betreft hier 60% van de materiaalkosten zoals het hout, de motor en de zeilen. In totaal kreeg men al 125.000 euro van Toerisme Vlaanderen.

Bouw botter Rosalie - Interieur - November 2011

Het interieur van de Rosalie in november 2011

Daarbij komt ook nog een vroegere subsidie van de vzw Zaatman. Dat is een vzw die verbonden is aan de vroegere scheepswerven Boel in Temse en welke bestuurd wordt door curator en politicus Jozef Dauwe en de vroegere vakbondsleider René Stroobant. Die waren bestemd voor het luik hertewerkstelling. Ook dient men daar nog de eigen middelen en gelden van sponsoring te rekenen.

Paul De Leenheer: “We zitten met die huidige nieuwe subsidies geheel zoals ons financieel plan vooropstelde. En daar de uiteindelijke kost bijna zeker een stuk minder zal bedragen dan die welke we hadden vooropgezet, hoeven we hier ons geen zorgen te maken.“

Bouw botter Rosalie - November 2011

Met hulp van technici uit het Nederlandse Spakenburg krijgt de Rosalie stilaan vorm.

Ondertussen lopen er ook gesprekken met Guido Moens van Rivertours, de organisator van boottochten op o.m. De Schelde, over verdere samenwerking. Voor Guido Moens is deze site ideaal om verder uit te bouwen als een draaischijf voor zijn recreatieve boottochten op deze Schelde. En dat ziet de vzw uiteraard ook zitten.

Reden waarom men nu liefst zo snel mogelijk de gidsenwerking opdrijft. Men is nu trouwens bezig met het opleiden van nieuwe mensen.

Wie sponsor wil worden van de botter Rosalie kan kiezen uit acht types van partnerschap. Zo is er de Linnen, Beukenhouten, Ebbenhouten en de Eikenhouten Partner. Voor grotere sponsors, veelal stevige bedrijven, is er dan de bronzen, zilveren, gouden en diamanten partner. Dit naar gelang van het bedrag dat men stort.

Scheepvaartmuseum - Atelier Van Praet-Dansaert

De scheepswerven in Baasrode zijn een voor Europa uniek stuk erfgoed dat gelukkig genoeg bewaard is gebleven en nu nieuwe impulsen krijgt.

In ruil krijgt men dan natuurlijk een aantal voordelen waaronder gratis bootreizen met de Rosalie voor de sponsor en een aantal van zijn gasten. Met verder ook nog andere extra’s zoals naampubliciteit zowel op de boot als op de website of in het museum. Deze giften zijn vanaf 40 euro ook fiscaal aftrekbaar.

Sponsors zijn onder meer: Cera Foundation (nationaal), De Brandt (Baasrode), Schuilenburg (Dendermonde), Vapra (Baasrode), Vernimmen Huurauto’s (Grembergen), Optiek Hilde Biesemans (Baasrode), Adak (Baasrode), Raymond Van Haver (Baasrode), Immotheker (Dendermonde), Optiek Boeykens (Lebbeke), Vekemans Tuinbedrijf (Buggenhout), Verzekeringen Vannieuwenhuysen (Buggenhout) en The Royal Naval Association (nationaal).

Voor verdere informatie over dit aspect van de botter kan men terecht op www.botter-rosalie.be of op het telefoonnummer van Botterpromotie op 0475/500.500. De website van het scheepvaartmuseum is www.scheepvaartmuseumbaasrode.be.

Willy Van Damme

Advertenties

One thought on “Subsidies voor Baasroodse botter

  1. Schitterend. Als kleinzoon van de botenmakers in Hellegat (Niel) langs moederskant en van scheldevissers aan vaderskant, hoop ik dat er meer volgen, want ik heb blijkbaar de bouw gemist! Nu de meivis zich blijkbaar terug op de schelde voortplant , staat de wind in elk geval gunstig voor jullie project.
    Koen Vleminckx
    Antwoord:
    Bedankt voor je bloemetje. Neem anders eens contact op met die mensen. Ze zullen je met plezier ontvangen. Het is er, zeker voor jou, ontzettend boeiend. Geniet ervan.
    Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s