Voor iedereen in Lebbeke

Donderdag 21 juni gaf de 85-jarige kunstschilder Tuur De Rijbel een schilderij ten geschenke aan de gemeente Lebbeke, het dorp waar hij ook geboren is en waarvan hij sinds vorig jaar ereburger is. Een titel die hij zo te zien met veel fierheid en liefde draagt.

Duitse weerwraak

Er was zoals blijkt uit het er bijhorende persbericht ook een wat speciale reden voor dit geschenk. Hij wilde er namelijk mee aantonen dat hij er voor iedereen is, iedereen in Lebbeke en niet voor een speciale groep of partij in zijn geboortedorp.

De aanleiding hiervoor was een actie van de lokale N-VA en diens sterkhouder Karel Uyttersprot. Die had Tuur De Rijbel betrokken bij een actie van zijn partij rond een vredesbos dat men in Lebbeke zou willen inrichten.

Dirk De Cock (links), Tuur de Rijbel, François Saeys en Isodoor Colson

Tuur De Rijbel overhandigde de voorbije donderdag een van zijn werken aan de gemeente Lebbeke. Van links naar rechts: Dirk De Cock, Tuur De Rijbel, burgemeester François Saeys en Isidoor Colson.

Dit zogenaamd vredesbos is de plek aan de Veldekenstraat en Hof ter Varenstraat waar ooit op 4 september 1914 14 Lebbeekse burgers uit weerwraak door de Duitse troepen werden geëxecuteerd. Het Duitse leger was de maand voordien België binnengevallen en had die dag via Brussel Lebbeke bereikt.

Daar werden ze door onbekenden, vermoedelijk Belgische soldaten, beschoten met een dode officier en enkele gewonde Duitse soldaten tot gevolg. Om zich te wreken werden aan de Brusselsestraat waar nu de Colruyt is een 24 mensen opgepakt en vermoord, waarvan 14 die hun eigen graf moesten graven op die weide aan de Veldekenstraat.

Vredesbos

Ook werd hun huisraad vernield en talrijke mensen naar Duitsland gedeporteerd. Bovendien werd een groep Lebbekenaren door de Duitse troepen als menselijk schild gebruikt bij de verovering van Dendermonde op 9 september. Ook in Dendermonde en Sint-Gillis werden enorme vernielingen aangebracht en een terreurregime geïnstalleerd.

Drie van die 14 burgers, Ferdinand, Octaaf en Leopold Verhulst, waren ooms van Tuur De Rijbel. En toen federaal volksvertegenwoordiger Karel Uyttersprot het idee lanceerde voor een vredesbos op die plek, stond Tuur De Rijbel in de kranten mee op de foto’s en werd het idee omgevormd tot een initiatief van de N-VA en Tuur de Rijbel. “Tuur wil het peterschap op zich nemen”, stelde Karel Uyttersprot in Het Laatste Nieuws van 24 maart.

Ook toen het voorstel op de gemeenteraad kwam – het werd door de meerderheid weggestemd – werd gesteld dat Tuur De Rijbel dit peterschap op zich nam. Dirk De Cock (De Ploeg), schepen voor Cultuur: “Tuur De Rijbel is daar van geschrokken en wou dat rechtzetten want hij wil zich niet voor de kar van een partij laten spannen. Hij voelde zich misbruikt en naar die weide gebracht zonder goed te weten wat er hem te wachten stond.”

Tuur De Rijbel

Tuur De Rijbel is naast een uitstekend schilder ook een levensgenieter die met iedereen bevriend wil zijn.

Een schilderij als geschenk

Reden waarom Tuur De Rijbel donderdag dan een schilderij met als onderwerp de polder van Vlassenbroek, ten geschenke deed aan de gemeente. Dit om zo dus afstand te nemen van het eerdere verhaal.

In het donderdag toen verspreidde persbericht klinkt hij dan ook vrij bitter:

“Ik heb hier nachten van wakker gelegen, en toen heb ik een aantal mensen opgebeld om uit die onverkwikkelijke situatie te geraken. Ik ben een overtuigde Vlaming, daar gaat het niet om, maar ik voel mij misbruikt, want ik heb nooit aan partijpolitiek gedaan… Ik heb op mijn leeftijd geen nood aan gemanipuleer. Daarom heb ik besloten om een  kunstwerk aan de gemeente Lebbeke te schenken als symbolisch gebaar…”

Karel Uyttersprot, die zich ook een jarenlange familievriend van Tuur de Rijbel noemt, ontkent echter het verhaal: “Men is Tuur De Rijbel toen na die gemeenteraad gaan bellen, intimideren als het ware, alhoewel dat wat te sterk is uitgedrukt. De man wist zelfs niets af van dit persbericht. Wij hebben hem in deze zaak zeker ook nooit misbruikt zoals hier door het gemeentebestuur wordt gezegd.”

Isidoor Colson, voorzitter van de gemeentelijke Cultuurraad en betrokken bij de in ontvangstneming van het schilderij, bevestigt echter het verhaal: “Tuur De Rijbel heeft mij deze ochtend (vrijdag nvdr.) gebeld om te zeggen dat hij geheel achter die perstekst staat. Hij zegde mij ook dat Karel Uyttersprot hem donderdagavond had gebeld met de vraag om dit verhaal te ontkennen, maar dat wou hij niet.”

Internationaal bekroond

Tuur De Rijbel is een impressionist uit de Dendermondse school van landschapsschilders zoals een Franz Courtens. Hij wordt gezien als een der laatste belangrijke vertegenwoordigers van die school en ontwikkelde in dit genre een eigen stijl. Daarnaast is hij ook nog beeldhouwer, tekenaar en zeker levensgenieter. Een doodbrave mensenvriend.

Hij geniet verder internationaal eveneens een zekere faam en stelde herhaalde malen in het buitenland tentoon waar hij bovendien zelfs enkele keren werd bekroond. In 2006 kreeg hij de persprijs voor cultuur van de Dendermondse Perskring. Hij bezit ook een eigen website: http://home.scarlet.be/~td004966/Home_new.htm.

Willy Van Damme

Advertenties

One thought on “Voor iedereen in Lebbeke

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s