Een Russische openingszet

Rusland blijft in de kwestie Syrië de bakens uitzetten. Zo stelde het vorige week nogmaals meer ditmaal erg categoriek dat het zich blijft verzetten tegen het met geweld afzetten van de Syrische president Bashar al Assad.

Ook wist het via de New York Times te melden dat het nieuwe raketafweersystemen stuurde naar het door het westen bedreigde land. Maandag kwam er dan de mededeling dat men oorlogsschepen en mariniers gaat sturen. Speelt Israël met zijn westerse vazalstaten hier hoog spel, zo ook Rusland en landen als China.

Openingszet

Deze laatste boodschap kwam ditmaal van het Russische ministerie van Defensie die het via het Russische persagentschap Interfax publiek maakte. Een mededeling die juist kwam voor de Russische president Vladimir Poetin en de Amerikaanse president Barack Obama elkaar in de Mexicaanse badstad Los Cabos ontmoeten. Van een openingszet gesproken.

Volgens dat bericht van Interfax zouden drie Russische oorlogsschepen naar de Syrische havenstad Tartoes varen, dit in het kader van wat een speciale missie werd genoemd. Nog steeds volgens Interfax zou het officieel de bedoeling zijn Russische burgers en installaties in Syrië te beschermen.

Volgens sommige bronnen werken en verblijven er rond de 100.000 Russen in het land, vooral technici die er de massa door Rusland geleverde machines onderhouden of Russische bedrijven besturen. Het is trouwens opvallend dat er onder dit groot aantal Russen voor zover geweten nog geen doden of zelfs gewonden zijn gevallen.

Faciliteiten in Tartous

Ook zijn er natuurlijk Russische militaire instructeurs en specialisten die al het door Moskou geleverde oorlogsmateriaal helpen onderhouden en herstellen. Belangrijk hierbij is ook de haven van Tartoes.

Hier beschikt de Russische vloot al ongeveer dertig jaar over beperkte faciliteiten. Hun schepen kunnen er aanmeren en zich ook ravitailleren en eventueel herstellingen doorvoeren. Zo zijn er hangars volgestouwd met Russische scheepsonderdelen en voorraden. Volgens sommige bronnen zouden er permanent een 50-tal Russen verblijven.

Het betekent dat Russische schepen die in de Middellandse Zee patrouilleren niet meer door de Bosphorus moeten varen voor bevoorrading of kleine herstellingen. Zij kunnen er dus indien gewenst permanent verblijven.

Landingsvaartuigen

De schepen die zouden vertrekken zijn de landingsvaartuigen Nikolay Filchenkov en de Ceasar Kunikov vergezeld dan van de sleepboot SB-15. Ze liggen voorlopig nog voor anker in de haven van Sebastopol in de Zwarte Zee. Er zouden samen met de schepen ook 250 mariniers vertrekken.

Landingsvaartuigen als dit kunnen zeer vlot tanks en pantservoertuigen aan land brengen. Dat men het bericht lanceerde pal voor het begin van de gesprekken tussen Obama en Putin over Syrië toont de Russische vastberadenheid om ditmaal niet met zich te laten sollen.

Het gesprek tussen beide presidenten duurde niet alleen veel langer dan voorzien maar eindigde volgens de erbij geroepen media ook op een ijzige toon. Buiten een korte weinig zeggende verklaring kon er niets af. Blijven bij dergelijke ontmoetingen de beide partijen nadien wat lachend verder keuvelen terwijl de pers foto’s neemt, dan waren er hier alleen maar twee nors kijkende politici te zien.

Afghanistan

De Amerikaanse acties en dreigingen hebben duidelijk geen effect gehad op Rusland. Het moet een koude douche geweest zijn voor Obama. Obama zou nochtans moeten beseffen dat hij hier in een erg lastig parket zit.

Rusland heeft de VS en de EU op dit ogenblik helemaal niet nodig. Integendeel, het was Rusland dat eergisteren in Los Cabos bij de G20 zonder veel morren 10 miljard dollar ophoestte om de oorlogskas van het IMF te spijzen om zo de eurozone te beschermen. De VS gaf zelfs geen dollarcent. Het is de VS die nu blut is.

Vooral echter de kwestie Afghanistan hangt als een molensteen rond de nek van Obama en de VS. Daar zitten meer dan 150.000 militairen en burgers in het kader van de Navo het land te bezetten. Die hebben dagelijks een enorme behoefte aan zowat alles, gaande van toiletpapier tot pennen, hamburgers, onderbroeken en tenten tot machinegeweren, ammunitie en zelfs helikopters.

Ook dienen de soldaten volgens een rotatiesysteem regelmatig door verse troepen vervangen te worden. Pakistan weigert al straks een jaar om die troepenmacht via haar land nog te laten bevoorraden. De officiële reden is de moord op 24 Pakistaanse grenswachten door de VS. Pakistan eist publieke excuses maar de VS weigert dat halsstarrig te doen.

Bevoorradingsroute

Bovendien voert de VS met de regelmaat van de klok bombardementen uit op Pakistan. Iets waarvoor het arrogant als het is zelfs geen toelating vraagt. De VS is in het land dan ook terecht gehaat en met de parlementsverkiezingen van volgend jaar in zicht wil geen enkele Pakistaanse politicus buigen voor Washington.

De enige bevoorradingsroute, behoudens het luchtruim, is dan ook Rusland. Al het oorlogsmateriaal van de Navo en de VS wordt per schip naar de Letse hoofd- en havenstad Riga gevoerd en vandaar op het spoor gezet richting Afghanistan. Het Russische spoor is immers smaller dan het Europese en dat van Letland heeft diezelfde breedte.

Als Rusland die route zou afsnijden dan zit de Navo als het ware in een grote val. Wat als Pakistan, Rusland, China en Iran daarbij ook nog hun luchtruim voor de Navo en de VS sluiten? Wat dan? Gaat men zich dan met een oorlogsmacht al vechtend door Pakistan of/en Iran een uitweg zoeken richting de zee?

Rampscenario

Obama wil al die troepen tegen 2014 weg uit het land, klaar om het terug aan de Taliban te geven. Maar wat als de buurlanden zoals Rusland zeggen: genoeg is genoeg? Het is een rampscenario waar men zich in westerse militaire kringen op dit ogenblik zeker het hoofd over breekt.

Arrogante bullebakken in de stijl van Anders Fogh Rasmussen, de Deense secretaris-generaal van de Navo, zou dan ook best eens wat toontjes lager kunnen gaan zingen bij hun gesprekken met hun Russische collega’s.

In 1990 toen de Sovjetunie in elkaar klapte had het dringend nood aan westers kapitaal, het Rusland van Poetin is daarentegen een verstrekker van kapitaal geworden. Zie maar naar het IMF. De rollen zijn nu dus gewoon omgekeerd. Een feit dat men in de westerse hoofdsteden maar niet lijkt te begrijpen of te aanvaarden.

MI6 in Syrië

Ondertussen maakte de Britse zondagskrant The Sunday Daily Star (1) op gezag van anonieme topmensen van het Britse ministerie van Defensie bekend dat spionnen van MI6 en de CIA uitgebreide hulp verlenen aan die Syrische rebellen, niet zelden salafistische extremisten.

Dit onder meer door het onderscheppen van de Syrische militaire communicatie, het leveren van satellietbeelden en door de hulp van Britse en Amerikaanse specialisten ter plekke. Een verhaal dat nog maar weinig verbazing kan wekken. Ook WikiLeaks wist dit wat betreft de aanwezigheid van Amerikaanse militairen al te melden.

Een organisatie als het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten dat vanuit Londen bericht over de opstand kan nu eenmaal niet werken zonder het fiat en de hulp van de Britse buitenlandse spionagedienst MI6. Men dient het in feite zelfs te zien als een mantelorganisatie van MI6.

Militaire manoeuvres

Volgens Al –Manar, het persorgaan van de Libanese Hezbollah, zouden er kortelings ook militaire oefeningen in Syrië plaats hebben met Russische, Chinese en Iraanse militairen. Een bericht afkomstig van het Iraanse Tv-station Press TV dat echter nergens anders wordt bevestigd. Mogelijks is dit een nepverhaal om zo de spanning op te drijven.

Ook zijn er nu gesprekken bezig met de VN-waarnemers om de 350 in de stad Homs door die rebellen gegijzelde christenen vrij te krijgen. Volgens berichten van Vox Clamantis, een christelijk Syrisch persbureau, zouden de rebellen die vasthouden om zo een aftocht te krijgen voor hun daar omsingelde strijders.

Scheepsverzekeringen

Verder werd gisteren een Russisch vrachtschip dat wapens richting Syrië vervoerde door de Britten tegengehouden. Men deed dat door hen hun scheepsverzekering af te nemen zodat het schip geen havens meer kan aandoen. De Britten hebben een bijna monopolie in die sector en gebruiken dit nu openlijk om elders hun wil op te leggen.

Vermoedelijk zal er dan ook vrij snel een scheepsverzekeringsmarkt komen los van Londen. Het is moeilijk in te beelden dat andere landen die dit voor de eerste maal meemaken dit zomaar over zich heen zullen laten gaan.

Japan is trouwens al begonnen met een eigen systeem waarbij de overheid zelf die schepen verzekerd. Men kan er gif op nemen dat ook China, Rusland en andere landen dit voorbeeld gaan volgen en zo dit Britse monopolie een genadeslag gaan toebrengen.

Doordat de scheepsverzekeringsmarkt een bijna voor 95% Britse zaak is – een overblijfsel van de periode toen de Britten de wereldzeeën beheersten – kunnen zij op dit ogenblik eenzijdig bijna alle handel over het water lamleggen. Door hun houding zal hieraan nu bijna zeker snel een einde komen.

Robert Mood als spion?

Een ander opvallend bericht uit Syrië zijn de beschuldigingen, geuit via Press TV, dat Robert Mood, de Noorse bevelhebber van de VN-missie in Syrië spionageopdrachten uitvoert voor de Navo. Hij zou daarbij militaire installaties bezocht hebben om ze zo verder in kaart te brengen.

Nu de VS een aanval op Syrië plant is dit natuurlijk erg belangrijk. Ook dit verhaal wekt amper verbazing daar Robert Mood generaal is in het Noorse leger, een leger dat een onderdeel is van de Navo. Het is hetzelfde Noorwegen dat Barack Obama die Nobelprijs voor de Vrede bezorgde.

Robert Mood was als militair actief in Kosovo na de machtsovername door de Navo en hun lokale vrienden van het UCK. Het was de tijd toen het UCK kerken en kloosters platbrandde en overal waar het kon opposanten en niet-Albanese minderheden op de vlucht joeg of vermoordde. Robert Mood liet gewoon betijen. Mensenrechten?

Willy Van Damme

1) http://www.dailystar.co.uk/news/view/257143/Satellites-target-Syrian-leader/

Advertenties

One thought on “Een Russische openingszet

 1. Beste Willy,

  je raadde mij aan om veel bronnen te raadplegen, en dat doe ik dus ook.
  Ik lees vaak de blog van ‘The Saker’, iemand die als beroep militair analist was, en o.a. ook Russisch spreekt. Hij weet veel van wapentuig, maar ook veel van recente geschiedenis.

  Zoals wij allemaal heeft hij ook zijn stokpaardjes, maar als je daar doorheen kijkt , krijg je toch vaak veel interessante informatie.
  Hij is sterk overtuigd dat Rusland Syrië echt niet militair zal gaan helpen.
  Dit is de laatste blog, en vooral de twee ‘reacties’ vind ik interessant om te lezen: http://vineyardsaker.blogspot.nl/2012/06/brits-are-going-crazy-again.html

  P.S. Ik herinner me een overzichtje met de ‘schulden’ van diverse landen. Voor Europa en Amerika natuurlijk een tragische zaak., Maar Rusland heeft vrijwel geen schulden ! (Om over China maar te zwijgen)
  Jan Verheul
  Nederland
  Antwoord:
  Een goed artikel. Het legt terecht de wonde op de schade die Londen zichzelf hier toebrengt en steekt de draak met de BBC, groothandelaar in onzin, leugens, halve waarheden en verdraaiingen.
  Dit soort imperialistisch wangedrag kan er alleen maar toe leiden dat al die nieuwe industrielanden zoals Brazilië, Zuid-Afrika, China, Rusland, Indonesië en Indië zich in de toekomst elders een scheepsverzekering zullen aanschaffen. Een nieuwe markt die dus gaat openbloeien.
  Vooral de kwestie van Iran is hier een goed voorbeeld. Zo heeft de Japanse regering besloten om zelf haar schepen die Iraanse olie vervoeren te verzekeren.
  We krijgen hier namelijk een situatie waarbij de VS toelaat dat Japan e.a. nog maar tot een zeker niveau Iraanse olie mogen vervoeren.
  Het Britse monopolie op scheepsverzekeringen en de sanctiemaatregelen van de EU verhinderen echter dat men in Londen vanaf 1 juli nog één schip kan laten verzekeren dat Iraanse olie gaat vervoeren. En zonder verzekering geen scheepvaart.
  Indien China e.a. dus niets doen dan kunnen ze geen druppel Iraanse olie meer invoeren en stort hun economie zo in elkaar. Want die kan niet zonder Iraanse olie.
  Wat de EU en Londen dus feitelijk doen is – op een moment dat de eurozone haar grootste crisis ooit doormaakt – niet alleen de oorlog verklaren aan Syrië en Iran maar ook aan Japan, Indië, Zuid-Korea, China, etc…
  En ik hoef je zeker niet te zeggen dat die dit niet zomaar gaan laten gebeuren.
  En ik hoef je evenmin te zeggen dat onze Europese leiders genre Merkel en Hollande arrogante dwazerikken zijn die hun welvaart opofferen alleen om Israël te plezieren.
  David Cameron is de domste Britse premier die ik ooit tot heden gekend heb. Hij schoot zich hier niet in de voet, nee, hij torpedeerde zijn economie naar de zeebodem. Waarom? Alleen om Israël te dienen. Van landverraad gesproken.
  Wat betreft Russische militaire hulp aan Syrië dient gesteld dat die reeds een feit is. De vraag is alleen hoever Rusland wil gaan en hoever de VS/Israël willen gaan. Zeker is dat het aan het escaleren is.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s