Vernielde kerken in Homs

Terwijl onze journalisten slag Gert Van Langendonck en Jorn De Cock in De Morgen en De Standaard de loftrompet zingen van wat zij de Syrische vrijheidsstrijders noemen klinkt er vanuit de vernielde Syrische stad Homs een ander beeld door. En dat is wel heel verschillend van wat zij brengen.

Geweervuur

Priester Daniel Maes en zijn team hebben de voorbije weken een videoreportage gemaakt over de vernielde kerken in de stad Homs waar volgens hen ooit 80.000 christenen woonden en er nog nog amper enkele honderden, ouderlingen en gehandicapten, overblijven.

Sommige kerken werden volgens dit verslag door die rebellen gebruikt als uitvalsbasis voor hun bloedige raids tegen de bevolking in die christelijke wijken en de ordediensten. Alle kerken werd zwaar beschadigd, geplunderd en soms in brand gestoken.

Homs - Christelijke wijk

Een kaart van de stad Homs met het rood omkaderde deel waar zich de christelijke gemeenschap concentreerde. Amper een westerse journalist die er aandacht voor heeft. Evenmin als Amnesty International, Human Rights Watch, Pax Christi en Broederlijk Delen. Voor deze laatste twee organisaties mogen ze in Syrië blijkbaar christelijke kerken platbranden.

De fotoreportage geeft een schrijnend beeld van een land dat men bewust doet afglijden richting een burgeroorlog. Wat opvalt is dat de vernielingen bijna altijd het gevolg zijn van geweervuur of afkomstig van granaatwerpers, het type van wapens gebruikt door die rebellen.

Orwelliaans

Onze media beperken zich in essentie tot de verhalen komende van de oppositie. Verder kijkt men niet.  De reportage is te zien op de blog van de mediawerkgroep Syrië op de volgende link: http://mediawerkgroepsyrie.wordpress.com/2012/06/18/des-eglises-brulees-et-detruites-par-des-terroristes-a-homs-video/

VRT-journalist Rudi Vranckx klaagde hen onlangs op Facebook aan omdat ze volgens hem bepaalde informatie achterhielden en had het over Orwelliaans. Maar wat dan te denken van diegenen die dit aspect heel bewust verzwijgen en het maar steeds hebben over vrijheidsstrijders die de burgers beschermen? Als dat geen Newspeak is!

Zijn collega Jens Franssen insinueerde zelfs dat sommige van deze religieuzen die dit rapport samenstelden betrokken waren bij die dodelijke aanslag op hun groep toen ze eerder Homs bezochten. Het toont het wel erg lage niveau waarop dit soort journalistiek zich begeeft.

Willy Van Damme

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s