Een dikke rode lijn

Al meer dan een jaar doen de VS (en Israël) samen met de Europese Unie verwoede pogingen om de controle over Syrië over te nemen en zo Iran verder te isoleren. Het moet ook de kwestie van Libanon na meer dan veertig jaar eindelijk oplossen. Met als bedoeling de Israëlische controle over het Midden-Oosten absoluut te maken.

Rusland in de marge duwen

De druk vanuit de VS is dan ook enorm. Nooit voorheen heeft de VS zoveel middelen ingezet om andere landen in de pas te doen lopen. Het wil kost wat kost het ganse Midden-Oosten op de knieën. Probleem is echter, zoals hier al herhaalde malen gemeld, de positie van Rusland, China en landen als Brazilië en Indië.

In de nu openlijk geworden ruzies tussen Rusland en de VS dreigt Washington er nu mee om Syrië geheel aan de Russische invloed te onttrekken. De Amerikaanse stelling is in essentie: ‘Doe nu met ons mee en dan mag je in de marge nog wat invloed overhouden.”

Rusland zou bijvoorbeeld in Syrië zijn industriële infrastructuur, havenfaciliteiten en wapenleveringen kunnen behouden. Zijn export dus veilig stellen. Het beleid van het land wordt dan echter in essentie in Israël gemaakt. Rusland zou braafjes aan de lijn moeten liggen.

Reeds een tijd poogt men o.a. in kranten als de Financial Times, de BBC en Reuters de indruk te geven dat Rusland hier mee akkoord gaat. Kwestie de regering in Syrië bang te maken. Een klassieke desinformatiecampagne door onze media dus.

Nieuwe afweersystemen

Gisteren geeft Rusland dan in duidelijk termen gezegd dat men er niet aan denkt om de Syrische regering via geweld te laten vervangen. Verder neemt de kritiek, zowel in Rusland als bij de andere nieuwe grootmachten, op de VS in deze kwestie steeds meer toe.

Ook deed Rusland gisteren publiek nog een tweede en wel heel duidelijk waarschuwing aan de VS en EU. Zo melden ze dat men nieuwe militaire afweersystemen naar Syrië stuurt. De volgende stap in deze escalatie is dan het zenden van Russische troepen. En dat kan, gezien de escalatie, zeker niet meer uitgesloten worden.

In de New York Times van vandaag staat hierover een aan weinig twijfel over te laten artikel waarin de grote baas van Rosoboronexport (1) aan het woord gelaten wordt. Zijn woorden zijn in essentie een keiharde waarschuwing: ‘Val Syrië niet aan want wij staan daar’.

Anders uitgedrukt: Valt de Navo Syrië aan dan valt men feitelijk ook Rusland aan. En om deze boodschap aan de ganse wereld te melden riep men vrijdag dan een journalist van die krant bij zich.

Het citaat uit de New York Times:

  “I would like to say these mechanisms are really a good means of defense, a reliable defense against attacks from the air or sea,” Anatoly P. Isaykin, the general director of the company, Rosoboronexport, said Friday in an interview. “This is not a threat, but whoever is planning an attack should think about this.”

“Ik wil zeggen dat deze systemen een zeer goede verdedigingslijn vormen. Het is een erg betrouwbaar wapensysteem gericht tegen aanvallen vanop zee en vanuit de lucht”, zegde Anatoly P. Isaykin, algemeen directeur van Rosoboronexport in een gesprek vrijdag. “Dit is geen bedreiging, maar ieder die een aanval plant zou vooraf beter eens nadenken.”

Destabilisatie

Rusland en de andere landen als China zijn het meer dan kotsbeu dat de VS niet alleen andere erg belangrijke landen als Syrië en Iran poogt te veroveren, ze zijn het nog meer beu dat men vanuit Washington alles in het werk zet om via het financieren van allerlei opposanten hen te destabiliseren.

De spanning in de wereld neemt dan ook gestaag toe en dreigt verder te escaleren. Het is de VS die hier de sleutel in handen heeft. Gaat het verder met het verscherpen van het conflict rond Syrië en Iran dan zullen ook de andere landen stappen in die richting zetten.

Het is trouwens merkwaardig dat de EU en de VS op een ogenblik dat ze de hulp van Rusland en China feitelijk echt nodig hebben de agressie tegen die landen opdrijven. De EU wil graag extra financiële steun van Beijing maar doet niets anders dan haar pesten.

Het wordt warm in Mexico

Waarom zou Beijing in ‘s hemelsnaam de VS en de EU ter hulp snellen? China en Rusland duwen ze wel op dit ogenblik nog niet richting de afgrond, maar dit alleen omdat China en Rusland heel goed beseffen dat men de EU en de VS economisch best niet laat ten onder gaan.

Het zou immers ook hun alleen maar schade berokkenen. Het is een visie die onze regeringen nog niet eens of amper hebben. Daar klinkt nu in feite alleen de oorlogstrom en heeft men zo te zien geen aandacht voor de desastreuze gevolgen.

Een ding is duidelijk: Rusland trok gisteren een dikke rode lijn waarover men in het westen best niet trekt. Of de gevolgen zouden, zoals de baas van Rosoboronexport zegt, wel eens voor het westen kunnen zijn.

De heren en dames ontmoeten elkaar kortelings in het Mexicaanse Los Cabos in het kader van de G20, de zogenaamd 20 grootste industrielanden waar ook Brazilië, China en Indië aanwezig zijn. Het zou er ook figuurlijk wel eens heel warm kunnen worden.

Willy Van Damme

1) Rosoboronexport is de Russische staatsfirma die het monopolie heeft over de wapenuitvoer van Rusland.

Advertenties

3 thoughts on “Een dikke rode lijn

 1. Heeft u het idee of de huidige crisis in de EU een directe relatie heeft m.b.t de acties zoals die in Libie, nu weer in Syrie, maar ook de conflicten in andere Afrikaanse landen die minder aandacht krijgen in de media. Een soort van houdgreep om de Europese landen mee te laten doen.

  Want waarom steunt onze overheid de rebellen in Syrie? Is een Rosenthal alleen genoeg of heeft Nederland andere belangen in het overgooien van Assad? Oh, natuurlijk de rat Verhagen niet vergeten. Zo heen we een lekker duo bijelkaar. Een minister van Isralische zaken en een minister van Amerikaanse zaken in onze regering. Dat kan niet goed zijn.
  Reggie Roning
  Nederland
  Antwoord:
  Van Rosenthal en feitelijk de ganse Nederlandse regering is natuurlijk geweten dat ze hun orders qua het beleid rond het Midden-Oosten krijgen uit Israël. Maar dat is waar voor al de Europese regeringen.
  Waarom die zo slaafs Israël volgen zou het onderwerp van een grootschalig openbaar onderzoek moeten zijn. Liefst een gerechtelijke enquête.
  Die onderhorigheid aan Israël is de enige reden waarom ze die rebellen in Syrië steunen. De rest is larie en apekool. Mensenrechten, het lot van kinderen? kom nou?
  in mijn ogen verraden ze het belang van hun eigen land alleen om Israël te dienen. Met als vraag: Zijn dit landverraders?
  De crisis in Europa heeft natuurlijk meerdere oorzaken en werd hier al uitvoerig besproken. Veel heeft ook te maken met interne Amerikaanse tegenstellingen, namelijk de machtstrijd tussen Goldman Sachs en JP Morgan. Met JP Morgan die zo te zien speculeerde op de neergang van de euro en de andere die inzette in de andere richting.
  Een verband tussen de economische en financiele crisis en de steun aan allerlei salafistische extremisten als in Libië en Syrië zie ik echter (nog) niet.
  Willy Van Damme

 2. Willy,
  in aansluiting op bovenstaande briefwisseling, en als antwoord op deze allinea uit uw artikel: “Het is trouwens merkwaardig dat de EU en de VS op een ogenblik dat ze de hulp van Rusland en China feitelijk echt nodig hebben de agressie tegen die landen opdrijven.”

  Is dit wel zo merkwaardig?
  Het is niet meer merkwaardig als we er van uit gaan dat niet alleen het Midden- Oosten- beleid van de Europese landen, maar ook het M.O. beleid van Amerika geheel door Israel wordt beheerst.

  Voor Israel is het veel belangrijker dat ze onbedreigd alleenheerser blijven in het M.O.
  De economische toekomst van Amerika en Eurpoa is voor hen minder van belang.

  Om onbedreigd te zijn wil Israel dat alle sterkere moslimlanden in chaos gebracht worden., Ik leid dat af uit het Yinon Plan http://tinyurl.com/3wm9f6w en ook uit de opvallende toespraak van generaal Wesley Clark ( in 2005 presidents-kandidaad) die zei dat hij enkele weken na 911 in het Pentagon hoorde dat men van plan was Irak binnen te vallen, en zelfs nog een aantal andere moslimlanden. http://tiny.cc/uy49bw

  Er zijn ook redelijk wat bronnen die openlijk zeggen dat Iran geen atoombom wil maken of zal maken, en dat het Israel alleen maar om de hegemonie in de regio te doen is: Danielle Pletka, AEI: http://tiny.cc/u7lj0
  Men wil de VS zover brengen dat ook Iran kapot gemaakt wordt, zodat Israel zich nog veiliger voelt om nog groter te worden, mogelijk van de Nijl tot de Eufraat.

  Kortom: als we accepteren dat Israel’s belang de gang van zaken bepaalt, en niet Amerika;s belang of Europa’s belang, dan is het niet meer zo merkwaardig.
  Stan van Houcke gelooft dit niet, want dat zou betekenen dat het kleine Israel het grote Amerika bestuurt . En dat kan niet volgens Stan: the dog wags the tail, beweert hij. Maar ik zie overal tekenen dat het wel zo is: the tail wags the dog.

  Met vr., groet, Jan verheul.
  Antwoord:
  Het is niet omdat iets merkwaardigs is dat er geen logische verklaring voor kan gegeven worden. U hebt ze via uw analyse trouwens beschreven.
  Zionisten zijn joodse ultranationalisten en zij hebben geen enkele interesse in ons lot. Joden – zoals trouwens ook de Getuigen van Jehova – zien zichzelf als een door god uitverkoren volk dat daarom dus superieur is aan de rest van de wereldbevolking.
  Dit is uiteraard nog meer het geval voor de ultranationalisten onder hen. Zionisten lachen privé met ons en misbruiken zonder verpinken de andere medemens. Zolang wij hun belangen dienen is alles OK. Zelfs al gaan we ermee de dieperik in.
  Verder wat betreft de relatie Israël en de VS is het overduidelijk dat het de staart is die kwispelt met de hond. De Financial Times merkte dat niet zolang geleden op en ik ben het daar geheel mee eens. Natuurlijk wil de VS met alle mogelijke middelen behalve algehele oorlog de olie- en gasvoorraden van het Midden-Oosten onder controle krijgen.
  En daar lopen de Israëlische belangen gelijk met die van de VS. Wat het Israël natuurlijk gemakkelijker maakt om de VS te manipuleren. Verder lijkt het mij ook zo dat de VS om Saoedi-Arabië aan zijn kant te krijgen toestaat dat zij hun vorm van politiek en islam overal in het Midden-Oosten en Zuid-Azië mogen opdringen.
  Voor Israël een goede zaak want het wakkert in die regio op die wijze de interne tegenstellingen verder aan. Bovendien is die politieke islam politiek, sociaal en economisch als systeem achterlijk en niet in staat om die regio tot bloei te brengen. Ook hier wint Israël.
  Verder zijn er geen aanwijzingen de naam waardig dat Iran interesse heeft voor een atoombom. Het is gewoon een argument om Iran aan te vallen en te vernielen.
  En dat er hierover menigsverschillen zijn, dat is normaal en geeft stof ter discussie en verscherping van de analyses.
  Willy Van Damme

 3. Pingback: Een dikke rode lijn « Mediawerkgroep Syrië

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s