Journalisten als spionnen

Het wordt over journalisten dikwijls gefluisterd dat sommigen feitelijk spionnen zijn, maar zelden wordt het ook geschreven. Wel krijg je in onze media wel eens het verhaal over Russische en Chinese journalisten in Europa die stiekem werken voor de inlichtingendiensten van hun land.

Olympische Spelen

Over onze journalisten krijg je dat nooit te horen. Toch niet als ze werken voor de eigen inlichtingendiensten. De Nederlandse krant De Telegraaf heeft dat taboe vandaag doorbroken.

Volgens haar hebben zeven Nederlandse journalisten op vraag van de Nederlandse Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) tijdens de Olympische Spelen in de Chinese hoofdstad Beijing voor hen inlichtingen verzameld.

Op één na die zelfs geld weigerde werden ze er allemaal door de AIVD ook voor betaald. Van De Telegraaf is geweten dat ze goede contacten heeft binnen de AIVD en dat die – voor zover als we kunnen zien – ook betrouwbaar zijn.

De AIVD is een erg activistische spionagedienst met een bedenkelijke reputatie. Zo richtte zij ooit de Communistische Partij van Nederland (Marxistisch Leninistisch) (CPN ML) op en werden ze zo zelfs officieel ontvangen door de Chinese partijleider Mao Zedong. Uit de CPN (ML) groeide later dan de SP die nu in opiniepeilingen in Nederland de populairste partij is.

De AIVD maakte recent ook een website vol met allerlei salafistische prietpraat om zo extremisten te lokken. Nederland mag in de wereldeconomie zowat het 20ste wiel aan de wagen zijn, de AIVD denkt nog steeds dat ze vanuit Den Haag West- en Oost-Indië besturen en een wereldmacht zijn. Wat betekent dat ze zich met alles moeten bemoeien.

Onbetrouwbaar

Van veiligheidsdiensten is ook geweten dat je ze voor geen haar kunt vertrouwen. Dat is ook de reden waarom elk land er ook meer dan een heeft en er ook controlediensten zijn die deze diensten dan op zich weer nauw in de gaten moeten houden. Iedereen heeft iedereen continu in de gaten.

Veiligheidsdiensten stellen wel dat die organisatie of deze maatschappelijke tendens vijand nummer één van de democratie is, regeringen weten beter en kijken achter en voor de schermen steeds nauw toe op het werk van hun spionnen. Terecht trouwens zoals de Belgische geschiedenis aantoont. Wie de chefs van onze spionagediensten zomaar op hun woord gelooft is wel heel goed gek.

Het gedrag van die Nederlandse journalisten is natuurlijk een regelrechte schande. Ze brengen niet alleen oneer over hun werk en hun werkgever maar sleuren ook andere goed werkende journalisten mee richting de riool.

Toegang tot Syrië

Het verklaart waarom een land als Syrië, dat nu in oorlog is met het westen, journalisten uit dat westen amper toegang verstrekt. En is dat de reden waarom onze regeringen zo aandringen om journalisten toegang tot het land te geven? Regeringen weten uit ervaring dat er onder journalisten ratten zitten, bedriegers die zo de stiel verraden.

Wat onze veiligheidsdiensten zeggen over bvb Chinese journalisten is evengoed waar voor Amerikaanse of Franse perslui. Men kan er gif op nemen dat nogal wat van die westerse journalisten en fotografen die nu in Syrië rondtoeren feitelijk spionnen zijn, werkende niet om hun lezers het nieuws te brengen maar om het vuile werk van hun regering mee op te knappen.

Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de Nederlandse Vereniging van Journalisten boos reageerde. Het brengt nu eenmaal de stiel geheel in diskrediet. Heel boos echter reageerde men niet, en dat was te verwachten. Hen wegens wangedrag hun lidkaart afnemen zit er niet in. De AIVD is nu eenmaal machtig.

Journalisten zijn trouwens niet de enigen die in het geheim voor allerlei spionagediensten werken. Ook hulpverleners en medewerkers van ngo’s doen hieraan mee. Ook dit is schandelijk en brengt het werk van massa’s goed menende hulpverleners in gevaar. Het zal onze spionnen en onze regeringen echter worst wezen.

Willy Van Damme

Advertenties

One thought on “Journalisten als spionnen

  1. Pingback: Journalisten als spionnen « Mediawerkgroep Syrië

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s