Onzin de lopende letter

Met Syrië in de actualiteit is het voor onze kwaliteitskranten natuurlijk belangrijk regelmatig in hun opiniepagina’s een column over Syrië te hebben. En zoals twintig jaar geleden met Joegoslavië is het daarbij essentieel dat de vijand van onze regering verder slecht wordt gemaakt.

Dus al wie de Servische president Slobodan Milosevic de gehele schuld gaf voor wat er in Joegoslavië mis liep kreeg in de krantencolumns alle vrijheid. Wie nuanceringen wou aanbrengen… die kreeg de deur. De grootste leugens en onzin werden toen gedrukt en als waarheid verkocht.

Hetzelfde nu met Syrië. Vandaag brengt De Standaard een column van Chams Eddine Zaougui over Syrië met als titel ‘Grootschalige opstand is enige uitweg uit nachtmerrie’. Een straffe visie die best zeer merkwaardig te noemen is.

Zo schrijft hij:

‘Het liefst wil Obama het Midden-Oosten achter zich laten en zijn buitenlandbeleid focussen op Azië…. Het (de zogenaamde Arabische Lente en vooral Syrië, nvdr.) is het soort brandhaarden waarmee hij zich niet langer wil inlaten.’

Met andere woorden president Barack Obama en zijn minister voor Buitenlandse Zaken Hillary Clinton hebben geen interesse meer voor Syrië. Ze willen er zich immers niet meer mee inlaten.

De dame die zich gisteren tijdens een persconferentie Hillary Clinton noemde en Rusland valselijk beschuldigde (1) van het sturen van gevechtshelikopters naar Syrië was dus een dubbelgangster, een bedriegster. Niet de echte Hillary Clinton. En dat de internationale pers dat niet doorhad.

En al die moeite die de VS doet rond Iran is dan gewoon een nare droom, een soort fata morgana. Neen, de VS en Israël dreigen niet met een zoveelste oorlog tegen Iran. Wakker worden mensen. Dit is niet waar, het is simpel boerenbedrog.

En blijkbaar heeft volgens deze man de VS met Barack Obama zelfs geen interesse meer in het Midden-Oosten en wil ze de regio dus gewoon aan zichzelf overlaten. Israël en zijn 1001 Amerikaanse lobbyisten zullen dat graag horen. Om van de olieboeren als Exxon maar te zwijgen.

Misschien is dat een tip voor andere groot geworden naties als Indië, China, Rusland en Brazilië. De controle over de olie-en gasvoorraden in het Midden-Oosten ligt volgens deze column immers voor het grijpen. Gaan de Arabieren dan eindelijk zeggenschap krijgen over hun eigen lot? Volgens deze visie dus wel.

Maar zelfs de grootste idioot weet dat dit niet waar is en dat de VS en Israël hun greep op de regio nu alleen maar aan het versterken zijn. De gewone man in de straten van Damascus, Cairo of Algiers weet wel beter dan dit soort onzin van een Chams Eddine Zaougui.

En uiteraard wil hij ‘de burgers’ in Syrië beschermen. Reden waarom hij oproept tot meer oorlog. Chams Eddine Zaougui is gewoon een zoveelste oorlogsstoker die de mensenrechten gebruikt als voorwendsel.

Willy Van Damme

1) Een zeer vernederende zaak voor Hillary Clinton waarmee haar Russische collega Sergei Lavrov snel daarna de draak stak, ze daarbij attent makende op een eerdere verklaring vanuit het Amerikaanse ministerie van Defensie. Rond diezelfde tijd werd dit verhaal immers door het Pentagon ontkend.

Waarna ook Buitenlandse Zaken het in de Amerikaanse media dan maar had over oude al lang geleden geleverde helikopters. Hillary Clinton kreeg deze job van minister van Buitenlandse Zaken dan ook om puur politieke reden, niet wegens haar grote diplomatieke inzichten. Dat bleek hier nogmaals.

2 thoughts on “Onzin de lopende letter

 1. De lopende lettter. In leesbeleid loop ik regelmatig achter. Lees ik bij U een quote over Obama uit de Standaard van vandaag die bijna letterlijk is overgenomen uit de Knack van 30 mei tot 5 juni. Dan begin je het moeilijk te krijgen met de media. Niet dat ik graag en veel lees. Maar als ge letterlijk begint over te schrijven is er een probleem over de vraag van het acute of chronische probleem bij de berichtgeving. Verder moet ge niet zo zot doen met een dame die zich Hillary Clinton noemt… Wie is Chams Eddine Zaougui?
  Wim Vlaminckx
  Antwoord:
  Chams Eddine Zaougui wordt in die column omschreven als een Arabist en freelance journalist. Hij zou zich naar verluid ook met integratieproblemen bezig houden. Dit citaat uit De Standaard dat ik gaf is een van die man. Het is mij onbekend dat het voorheen ook in Knack stond.
  Verder was dit verhaal van Clinton en die helikopters eeen afgang voor die dame. Het stuk in de NYT vandaag was duidelijk. Strategische terugtocht heet dat.
  Willy Van Damme

 2. Pingback: Onzin de lopende letter « Mediawerkgroep Syrië

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s