Het was te verwachten

De zeer hevige regenval van 12 juni heeft ook in Lebbeke voor overlast gezorgd. De Benoit De Donderstraat en de Klein-Antwerpenstraat, aan de grens met Opwijk, stonden die namiddag blank en er dienden vlug zandzakjes aangevoerd te worden om groter onheil te voorkomen.

Hevige regenval

Het was een gevolg van een zeer zwaar onweer dat in de regio Asse en Opwijk rond 13 uur was losgebarsten. En zoals steeds gaat het regenwater via de beken stroomafwaarts en dat is voor Opwijk vooral richting Lebbeke.

Vondelbeek

De Vondelbeek aan De Specht in Opwijk, niet ver van de bron.

Het gevolg was dat niet alleen een aantal Opwijkse straten blank kwamen te staan maar ook enkele Lebbeekse waar het nochtans veel minder had geregend. Maar het water stroomde gewoon in sneltreinvaart via de Brabantsebeek/Vondelbeek (1) naar Lebbeke en die beek kon daar die hoeveelheid water niet aan.

Het is een gevolg van een falend overheidsbeleid op het vlak van het waterbeheer. Onder impuls van voormalig minister voor Leefmilieu Norbert De Batselier (sp.a) werd de Vondelbeek nochtans heel drastisch onder handen genomen.

Jarenlang bracht deze grote beek, wiens bron gelegen is aan de Hoge Jan op de grens van Opwijk met Merchtem, voor de bewoners alleen maar ergernis, vooral dan in Sint-Gillis-Dendermonde, woonplaats van De Batselier.

Wachtbekkens

Op verscheidene plaatsen in Lebbeke en ook Sint-Gillis werden door de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) wachtbekkens gebouwd zodat Lebbeke, Sint-Gillis en Dendermonde-Centrum sindsdien bijna geheel gespaard zijn gebleven van wateroverlast.

Vondelbeek

De Vondelbeek hier op de grens tussen Buggenhout en Opwijk is hier al een stuk breder geworden.

Ook werd door de VMM een diepgaande studie gedaan over de Vondelbeek/Brabantsebeek om te zien wat stroomopwaarts in Baardegem en Opwijk nog diende gedaan te worden. En in Baardegem werden al enkele kleine maatregelen genomen.

Ook kwam er aan het spoorwegstation van Heizijde op de grens tussen Lebbeke, Opwijk en Buggenhout een gezamenlijk wachtbekken. Maar men wist dat dit onvoldoende was om het probleem definitief op te lossen. Er zijn nu eenmaal van die ogenblikken zoals vorige dinsdag dat de regenval zo intens is dat extra veiligheidsmaatregelen nodig zijn.

Vondelbeek

De Vondelbeek hier op zijn breedst aan de Dendermondse Kalendijk vlak voor de monding in de Schelde.

Geen plannen

Zo stelden insiders al een tijd geleden dat er stroomopwaarts extra wachtbekkens nodig waren in Opwijk en Baardegem (Aalst). Maar tijdens een journalistieke enquête vorig jaar bleek men bij de VMM en in Opwijk geen interesse te tonen om dit probleem aan te pakken. In Opwijk deed de verantwoordelijke schepen zelfs alsof hij er niets van afwist.

Wat bij zijn collega’s in Lebbeke en Buggenhout toen boze reacties uitlokte. Maar in essentie bleef men publiek zowel in Buggenhout als in Lebbeke – de beek vormt deels de grens tussen Opwijk en Buggenhout – zwijgen. Voor de lieve vrede? Ook daar dacht men blijkbaar niet dat het dringend was.

François Saeys

De Lebbeekse burgemeester François Saeys liet in dit dossier eindelijk van zich horen.

De overstromingen van nu dinsdag toonden echter aan dat dit wel dringend is. En kijk nu reageert burgemeester François Saeys (Open VLD) wel in het publiek en wijst hij met een boze vinger richting Opwijk. Niet te onrechte zo te zien. Maar ook de VMM lijkt hier in de fout te zijn gegaan en had blijkbaar eerder moeten optreden. Het is toch haar taak.

In Opwijk ontkent men dan nu weer dat men niets wil doen en stelt men dat er hierover al vergaderd werd. Iets concreets kon burgemeester Lutgard Van der Borgt (CD&V) zo te zien echter niet voorleggen. Dat is ook logisch want er is behoudens wat gepraat niets.

Lutgard Van der Borgt

De Opwijkse burgemeester Lutgard Van der Borgt ontkende enige vorm van obstructie. Enig resultaat kon ze echter niet tonen.

Verkiezingen

Maar het is als steeds, er moet eerst iets ernstigs gebeuren voor men in actie schiet. We zijn nu in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen en het is te hopen dat dit de lokale partijen wakker maakt. En het is dan uitkijken naar niet alleen de plannen maar vooral naar de realisatie ervan.

Het bouwen van een wachtbekken in Opwijk en in Baardegem is toch zo’n groot probleem niet. Tot nu toe echter wel. Dat is zeker.

Willy Van Damme

1) In de provincie Vlaams-Brabant spreekt men van de Brabantsebeek, in Oost-Vlaanderen van de Vondelbeek. Ze loopt in Dendermonde via de Kalendijk pal naast de Scheldebrug in de Schelde.

Advertenties

3 thoughts on “Het was te verwachten

 1. De derde foto lijkt mij eerder de kruising met de Van Langenhovestraat te Sint-Gillis-Dendermonde in plaats van de Kalendijk.

  Mvg.
  Christophe Rottiers
  Antwoord:
  Ik ben achteraf ook beginnen twijfelen. Er staat in mijn bestand geen plaats bij en ik zie die private speeltuin. Er is dus wat men noemt gerede twijfel. Goed opgemerkt.
  Willy Van Damme

  • Inderdaad Willy. Op de Kalendijk, het nieuwe open gedeelte van de Vondelbeek zijn langs de beek geen woningen gelegen. Loopt daar door park/natuurgebied.

   Het is wel zo dat de inhoud van de Vondelbeek naast de Scheldebrug in de Schelde moet gepompt worden. Dus enkel mogelijk bij een lage waterstand van de Schelde!!!
   D Harlie.
   Antwoord:
   Toch een kleine rechtzetting. Vlak bij de viaduct zijn er wel enkele woningen, o.a. die van H. H., wiens achtertuin grenst aan die Vondelbeek. En inderdaad bij laag tij. Maar hoe laag is mij onbekend. Hetzelfde is ook waar voor de Dender trouwens. Maar ik vermoed dat het alleen bij zeer hoog tij is dat men niet kan lozen. Ik zal het eens pogen uit te zoeken. Zowel de plek van die foto als de hoogte van het tij. Verder is de Kalendijk sinds het openleggen van de Vondelbeek veel mooier geworden. Als men er nu nog het architecturale erfgoed restaureert dan wordt dit een paradijs.
   Willy Van Damme

   • Dien enkele tuinen grenzen aan het restant van het fort. Niet aan de Vondelbeek de spoorlijn zit er ook nog tussen.
    Dat van die lozingsmogelijkheden. Zou zeer interessante info zijn.
    En je hebt gelijk de beek geeft meer inhoud aan Kalendijk. Nu nog het erfgoed… Er liggen daar ook nog brugpijlers die amper boven de grond uitsteken. Zou men daar ook iets mee van plan zijn?
    Antwoord:
    Enkele tuinen liggen dicht bij die Vondelbeek. Ik bedoel die huizen in het begin van de Kalendijkstraat. De spoorlijn ligt verder en komt al dicht bij het AZ Sint-Blasius.
    Wat betreft het architecturaal erfgoed daar is er de voorbije legislatuur amper iets gedaan om dat te herstellen. Men liet studies maken die dan nu stof vergaren. Een behelste het plan om de vroegere brug van de Mechelse Poort te herstellen. Een goed idee dat ook interessant is voor het toeristisch aantrekkelijk maken van de stad. En dat is feitelijk een noodzaak.
    De N-VA zette het nu vooraan in haar programma maar ook zij was lid van deze coalitie die feitelijk niets deed, ondanks de grote beloften in 2006 van dat toenmalig kartel CD&V/N-VA. Het maken van nog eens diezelfde beloften als toen komt dan ook erg ongeloofwaardig over. Veel beloven…..
    Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s