VS doorbreekt embargo tegen Iran

In februari van dit jaar kocht de Amerikaanse autobouwer General Motors 7% in de Franse autogroep Peugeot/Citroën. En er was geen verzet van de Amerikaanse overheid tegen deze aankoop.

Iraanse productie

En dat is toch wel merkwaardig te noemen. De belangrijkste markt voor Peugeot buiten Europa is immers…. Iran. Een land waar haar auto’s ook gemaakt worden. En nochtans is het Amerikaanse bedrijven bij wet verboden om aan Iran op enkele producten na wat dan ook te verkopen, laat staan er in te investeren.

Wie, zoals recent bleek, nagellak naar ginds uitvoert heeft een peperdure boete aan zijn voeten. Zo verkocht Essie Cosmetics Ltd voor 33.299 dollar aan nagellak aan Iran en kreeg hiervoor in de VS een boete van 450.000 dollar.

Niet hier dus want de Iraanse markt opdoeken zou voor Peugeot/Citroën een ramp zijn en die wil men vermijden. Ook Frankrijk zwijgt dus over de intense handelsrelatie van de Franse holding met het land van de ayatollahs.

De Peugeot 206 en 207 worden in Iran geproduceerd door de Iran Khodro Company. Volgens de Iraanse producent Khodro is de Iraanse markt goed voor 13,5% der wereldwijde productie van de Franse groep. Tegen 9% in 2009. Wat de veerkracht van de Iraanse economie toont.

Een industriële kracht

Khodro, een beursgenoteerd bedrijf met hoofdzetel in Teheran, wordt door sommigen omschreven als de snelst groeiende autoproducent aller tijden. Ze produceerde in 2009 op haar twaalf productiesites 688.000 auto’s, waaronder het lokale merk Samand en wagens van Renault. De Samand wordt ook geëxporteerd.

Van haar twaalf fabrieken zijn er zes in het buitenland waaronder Senegal, Wit-Rusland en Egypte. Naast auto’s maakt men ook vrachtwagens, bussen en minibussen o.a. in samenwerking met het Japanse Suzuki.

Iran zou in 2010 qua verkoop na Frankrijk (1,272 miljoen verkochte wagens) en Spanje (552.000 stuks) op de derde plaats komen met 482.000 wagens. Met China als vierde markt goed voor 376.000 auto’s. Khodro wordt gezien als de grootste autoproducent in Afrika en het Midden-Oosten met productiefaciliteiten in een aantal landen waaronder zelfs in Europa.

Door in de groep Peugeot te investeren investeert GM uiteraard ook in Iran. Maar in de VS knijpt iedereen nu plots de ogen dicht. Men lijkt er allemaal wel Manuel te heten: I know nothing, I’m from Barcelone.

Op dit ogenblik bezit de Amerikaanse regering via het ministerie van Financiën 25% der aandelen van GM. Met andere woorden: Obama investeert in Iran.

Willy Van Damme

Advertenties

One thought on “VS doorbreekt embargo tegen Iran

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s