Meer getuigenissen over het bloedbad in Houle

De Gazet van Antwerpen maakt gisteren, op basis van een artikel in de Duitse krant de Frankurter Algemeine Zeitung (FAZ), bekend dat het bloedbad in de Syrische stad Houle’ mogelijks het werk zou zijn van de Syrische rebellen. Die werken onder de paraplu van het in Turkije gebaseerde Vrije Syrische Leger, ook voor ons land de favoriete gesprekspartners. (1)

Een doodzonde

De FAZ baseert zich daarbij vooral op getuigenissen van opposanten zelf. Dit verslag zou grotendeels overeenkomen met wat hier al eerder werd gemeld. Onder de doden zouden onder meer familieleden van Adult Raak (anderen noemen hem als Abd al-Muty Mashlab), een pas gekozen parlementslid voor de Baas partij, zijn, in de ogen van de rebellen uiteraard een soennitische verrader. Met verder de alawitische familie Shomaliya en de families van al Sayed en Abdul Razak.

Een van die families zou tientallen leden verloren hebben en vermoord zijn omdat zij zich van het soennitische tot het sjiitische geloof (2) hadden bekeerd. Wat voor salafisten natuurlijk een doodzonde is. Veel erger kan in hun ogen niet.

Het verhaal komt ook overeen met de getuigenis van de Russische journalist Marat Musin die als een der eerste met een cameraploeg ter plaatse was en naar verluid uitgebreid interviews maakte met buurtbewoners.

Volgens de alternatieve Franse nieuwssite Voltairenet werden in Houle ook familieleden gedood van twee van hun Syrische medewerkers. Gedood. Wat indien dit allemaal klopt betekent dat we te maken hebben met een zeer goed voorbereide aanval. Eventueel met buitenlandse hulp. Wat mogelijks ook een verklaring is voor de hier gemaakte westerse heisa. Het is immers niet het eerste grote bloedbad in het land.  (3)

Abdij van Qara

Ondertussen is ook meer geweten over de bronnen voor het hier eerder gepubliceerde verhaal over dat bloedbad. Dit wees in de richting van die salafistische al Faroekbrigade, onderdeel van het Vrije Syrische Leger, die vanuit hun bolwerk in het stadje Rastan waren opgerukt. (4)

Dit relaas blijkt nu gebaseerd op de getuigenissen afkomstig van de vele naar de abdij van Dar Meir Yakub (Jacobus) in Qara bij Homs gevluchte inwoners uit de streek. De VN- Commissie voor de Mensenrechten is nu bezig met het opmaken van een rapport over dat bloedbad.

Naar verluid hadden ze bij hun onderzoek echter geen interesse voor het verhaal van Marat Musin of voor dat van de vluchtelingen in het klooster van Qara. De Amerikaanse rapporteur Rupert Colville zou zich in essentie baseren op gesprekken met rebellen in die streek, in Turkije en in Genève. Wat belooft.

Kelen

Die brute partijdigheid van de VN wekt natuurlijk echt geen verbazing. De Russische vliegtuigtransporteur Victor Bout werd een tien jaar geleden in twee rapporten van de VN aangewezen als zowat de enige man die wapens verkocht in Sierra Leone en Angola. Een lachwekkende bewering moest ze niet zo’n dramatische gevolgen gehad hebben.

Alleen op basis van die twee waardeloze verslagen werd de man omgetoverd tot een groot monster. Met een der grootste klopjachten uit de geschiedenis als resultaat, gevolgd door veel jaren cel.  Maar het geweten was gesust want ‘gerechtigheid’ was geschied.

Maar dat die rebellen zelf die slachtpartij op hun geweten zouden hebben is evenmin een verrassing. Gekend is de ongeziene brutaliteit van sommige van de salafistische bendes. Het kelen in Afghanistan van schooldirecteurs die onder de Sovjets gemengd onderwijs gaven is gekend.

Zij werden toen ook door de VS gesteund en over hun gruwel las je toen ook hier amper iets. En uiteindelijk zijn het ook die Syrische rebellen die nu plots afkwamen met die lijken en ze in een soort van horrorshow netjes naast elkaar legden om daarna dan de pers en de VN-waarnemers te verwittigen.

Willy Van Damme

1) ‘Bloedbad Houla mogelijk het werk van rebellen’, Luc Standaerd, Gazet van Antwerpen, 12 juni 2012.

2) In onze media worden de alawieten gemakshalve ook wel eens sjiieten genoemd. Dat klopt niet want het is gewoon een aparte tak binnen de islam. Zoals men de Nederlandse Hervormde Kerk niet op een hoop mag gooien met bijvoorbeeld de Anglicaanse kerk in Groot-Brittannië.

3) Zie: http://www.voltairenet.org/The-Houla-affair-highlights. Volgens dit verslag heeft Rusland 13 leden van die rebellen geïdentificieerd als zijnde verantwoordelijk voor dit bloedbad. Hun namen zouden, aldus nog steeds dit verslag, aan de Syrische overheid zijn overhandigd.

Er verblijven naar sommige schattingen een 100.000 Russen in het land, veelal technici die helpen bij het draaiende houden van de economie. Wat betekent dat Rusland zeer goed op de hoogte is van de toestand daar.

4) Een uitgebreid relaas over Houle van de Nederlandse in Damascus wonende arabist Martin Janssen is te vinden op: http://mediawerkgroepsyrie.wordpress.com/2012/06/10/de-verschrikkingen-van-houla/, of op: http://opinie.deredactie.be/2012/06/02/de-verschrikkingen-van-houla/

5 thoughts on “Meer getuigenissen over het bloedbad in Houle

 1. TWEEDRACHT MAAKT MACHT !
  En waar is die (“linkse” hippie-)-tijd, waar wij nog met open kwijlende monden luisterden naar de verhalen van de “helden” die terugkwamen uit een vakantie (omdat zij het zich konden permitteren) in een Israëlische kibboets. De poster van Moshe Dayan hing er naast die van Che Guevara op hun kamer …
  Gerard Eggermont
  Antwoord:
  Nooit veel sympathie gehad voor welke Israëlische leider ooit. Maar in een bepaald links milieu was dat wel anders. Men kijke maar naar de foto’s van Robert Capa. Een tijd terug wijdde het Joodse museum in Brussel een tentoonstelling aan die man waarbij zijn foto’s van Israël in 1948 er te zien waren. Veel joden in beeld maar geen enkele Palestijn te bemerken. Ik noem dat een vulgair racist. Maar de man was wel een ikoon voor bepaalde linkse milieus. Reden waarom ik weiger het etiket links te dragen.
  Wlly Van Damme

 2. Wanneer een land van gruweldaden wordt beticht, en de bewijzen zworden er niet bij geleverd, dan is dat meestal een techniek om op die manier de ‘publieke opinie’ achter een militaire interventie te krijgen. Bijna altijd wordt dan later bekend dat de gruweldaden nooit zijn gepleegd. Maar de militaire inval is dan al achter de rug, en daar ging het maar om.
  Ik heb er een aantal op een rijtje gezet: http://xevolutie.blogspot.nl/2012/06/215-humanitair-ingrijpen-wegens.html
  Jan Verheul
  Antwoord:
  Bedankt voor deze bijkomende informatie. Een mooi lijstje. En het verbazende is dat amper een persmuskiet of analist dat wil of kan zien.
  Nu zijn het sinds twee dagen plots de Syrische kinderen waarmee men komt aandraven.
  Een Britse (?) fotograaf die kinderen beweert te filmen in dat stadje Quosseir aan de Libanese grens en dan dat rapport van Amnesty International dat ook concentreerde op de kinderen.
  Merkwaardig, sinds Houle heeft men als thema blijkbaar de kinderen gevonden.
  De Britse pers en hier o.m. Het Laatste Nieuws had al foto’s van die vermeende bendes van Bashar al Assad gevonden. Het konden evengoed bodybuilders uit Algiers of Cairo zijn.
  Amnesty International zegt 200 getuigenissen te hebbben verzameld maar wie zijn dat? Wat is hun achtergrond? In het klooster van Qasar zullen ze zeker niet geweest zijn. Past niet in hun kraam.
  Sinds de jaren tachtig toen Amnesty in de herrie om Cambodja weigerde één kwaad woord over de Rode Khmer te publiceren heb ik van hen meer dan mijn buik vol. Reden waarom ik meer dan sceptisch sta tegenover al hun rapporten. Toch maar logisch.
  Maar niet voor het journaille dat elk woord van die organisatie als een soort van pauselijk dogma ziet.
  Hoeveel gram verstand moet men feitelijk hebben om in te zien dat de VS (en Israël) hier gewoon naar een excuus aan het zoeken zijn om het land aan te vallen. Waarna de kinderen dan vallen met bosjes. Maar die krijg je dan niet op ons scherm te zien. Wat dacht je.
  Toen de Navo en haar folterende, plunderende en moordende Libische vrienden massaal zwarte Afrikanen oppakte om ze te folteren en te vermoorden was er niemand van onze daar aanwezige media die er één seconde aandacht voor had. Ze liepen er allemaal rond maar keken bewust de andere kant op.
  Welk respect moet je dan voor dat soort lieden hebben: 0.
  Willy Van Damme

 3. Willy,

  John Pilger heeft een indrukwekkende film gemaakt die heet “The war you don’t see.” Het is de Media oorlog: de strijd om de wereldbevolking zodanig scheef te informeren, dat zij kunnen doen waar ze op dat moment behoefte aan hebben. Er worden journalisten in geïnterviewd die bekennen dat ze gelogen hebben. En die vertellen dat ., als je niet vertelt wat de regering wenst, je volgende keer niet mee mag, embedded, naar oorlogsgebied.

  De film heeft op internet gestaan, maar verdwijnt steeds. Ik heb toen alles gecopieerd en zelf op Youtube gezet. Maar van de 7 delen zijn er 6 weg gehaald wegens inbreuk op copyright.
  Deze staat er nog op: http://www.youtube.com/watch?v=G–PczHiwVQ&context=C2b9eeADOEgsToPDskIk6Dg1d_ozEkUir_jjFURo
  NB: Op 8.25 minuten zie je Dan Rather die zegt: Als wij journa;listen beter ons werk hadden gedaan,was er wellicht geen ionval in Irak geweest…. ( !! zou toch weer 2 miljoen onschuldige doden hebben gescheeld.) In deel 3 ( niet meer op internet ) zegt Dan Rather: ” Fear is present in every journalist: of loosing your job, of your company going broke, of being labeled as unpattriotic etc ”

  Willy, vergeet democratie, vergeet politici. De wereld wordt geregeerd via de Media. ( De grote lijnen, niet de kleine zaken)
  En ik wil graag achterhalen hoe ze dat precies voor elkaar krijgen, want bijna alle journalisten hebben goede bedoelingen, volgens mij.

  Groet, Jan Verheul.
  Antwoord:
  Of bijna alle journalisten goede bedoelingen hebben betwijfel ik. Als ik de soms openlijke collusie zie tussen het zakenleven, de politiek en de media dan weet ik het wel. De hoerderij van een Siegfried Bracke is maar het topje van de ijsberg. Zie maar naar het hier gisteren geplaatste verhaal over die 7 Nederlandse journalisten die werkten voor de Nederlandse spionagedienst AIVD.
  Maar het is vooral het zich conformeren dat een probleem vormt. Men wil geen herrie, niet met de hoofdredactie, niet met de uitgever en ook niet met de regering en het establishment en dus plooit men, liegt men, verkoopt men halve waarheden en verzwijgt men de realiteit.
  Ik moet dan altijd denken aan die bijna paginalange vrije tribune in De Morgen van de aan de RUG verbonden Congokenner Koen Vlassenroot over de Rwandese militair Nkunda die in Kivu de ene slachtpartij na de andere roofmoord organiseerde.
  Hij slaagde er in om in die tekst het woord Rwanda nooit te laten vallen. Men gaat mij niet zeggen dat hij niet wist wat er daar toen werkelijk gebeurde. Maar Rwanda noemen mocht toen niet van ons establishment en dus zweeg Koen Vlassenroot en toen ook De Morgen over de ware aard van die gruwel.
  Maar dat er zoals nu met Syrië in onze pers alleen eenheidsworst wordt gemaakt (Assad het monster en de goede vrijheidsstrijders die de burgers beschermen) is toch merkwaardig. Dan voel ik de druk vanuit de regering op de uitgevers en de hoofdredacties. Ik zie echt moeilijk een andere verklaring.
  Als iemand die ooit op vraag van Buitenlandse Zaken als medewerker bij een tijdschrift ben buitengegooid vrees ik dat dit soort praktijken eerder schering en inslag zijn.
  Verder bedankt voor die link met John Pilger. Het is ook geen toeval die man bij de klassieke media niet meer aan bod komt.
  Willy Van Damme

 4. Willy,
  inderdaad, de grote vraag is : waarom blijven journalisten zo lang onzin verkopen, terwijl de informatie die geen onzin is, toch goed verkijgbaar is.
  ( Ik denk aan 911, met info van David Ray Griffin en de ‘Architects and Enineers for 911’, met Richard Gage)
  ( En ik denk aan de preciese berichtgeving in de Frankfurter Allgemeine, waar je exact de namen krijgt van de families die in Houla vermoord zijn, en leest dat hun buren niets is aangedaan, en dat al de vermoorde families loyaal aan Assad waren)
  Misschien moeten we die journalisten personlijk opbellen en de vraag direct aan hen stellen.

  Jij denkt aan druk vanuit regering en uitgevers en hoofdredacties.
  Ja, ik denk ook aan de hoofdredacties of andere invloedrijke redacteuren die op een of andere manier gehersenspoeld zijn.

  Ken je het verhaal van Oscar Callaway? Dit congreslid verklaarde in 1917 dat JP Morgan de ‘policy’van de 25 grootstre kranten in de VS had opgekocht, er eigen ‘waakhonden’ had geplaatst en zo àlle media in de VS kon beïnvloeden, omdat ze allemaal elkaar na-schrijven.
  Voor als je tijd hebt: http://tinyurl.com/4l762lb

  Ken je het begrip ‘The Masters of Discourse’ van Israel Shamir ?
  Dit is uit de boekomschrijving op Amazon:
  ‘Welcome to the new world order, where mass media, a fully integrated public-opinion-forming machine of mind control had rendered the Left and Right obsolete and subservient to Zionism. Who are the people who own and operate this machine? Are they actually the Jewish Lobby? No, says Shamir. The formidable Jewish Lobby is just the visible tip of the iceberg, while below there are miles and miles of solid ice: media lords, chief editors, their favourite university pundits – in short, the Masters of Discourse.’

  Beste Willy,
  ik verwacht helemaal geen antwoord op deze korte reactie. Besteed uw tijd nuttiger aub. Maar ik wilde dit toch graag even schrijven. Groet, Jan.
  Jan Verheul
  Antwoord:
  Ik ken je niet en nog nooit van je gehoord maar je discours is erg intelligent en zeer goed doordacht.
  Ik ben nu 60 en zit al 34 jaar in de journalistiek met een toch wel stevig parcours.
  Ik ben met deze blog begonnen omdat ik steeds die censuur zag en het niet meer aankon om belangrijke zaken alleen nog maar te beschrijven in 1500 tekens.
  ik zie deze stap als veruit de beste en belangrijkste in mijn carrière. Het bezorgt mij pakken werk, geen rooie duit maar veel plezier.
  In het Verenigd Koninkrijk is er een instelling waarin ambtenaren van o.m. Binnenlandse Zaken, de veiligheidsdiensten en zowat de belangrijkste hoofdredacteurs zitten. Zij bepalen er de grote lijnen van het mediabeleid.
  Verder raad ik je aan het verhaal hier te lezen van WikiLeaks over Aljazeera. Het toonde aan dat die zender bijna woord per woord wordt nagekeken door de heersende familie Al-Thani, de Amerikaanse ambassade in Doha en de Amerikaanse militaire veiligheidsdienst DIA. Ook de keuze van de studiogasten wordt door hen mee gedicteerd. Dit is gewoon bangelijk micromanagement en ik vermoed dat als dit waar is voor Aljazeera dit ook zo is voor andere belangrijke media als Reuters, BBC, CNN, New York Times, enz..
  Ik herinner mij een verhaal op Newsnight BBC Two op een vrijdag. De Britse eerste minister Gordon Brown was midden in de week naar Moskou gegaan om er de problemen rond de Russische joint-venture van BP (TNK-BP) in het voordeel van BP recht te trekken.
  Dat leek niet te lukken en kijk op vrijdagavond was er plots een grote reportage van hun zogenaamde diplomatieke correspondent Mark Urban die nog maar eens de oude vuile Britse was van Rusland bovenhaalde.
  ik kan niet bewijzen dat Mark Urban dat in opdracht van BP/Gordon Brown deed, maar iets anders geloof ik niet.
  En toen Jacques Monsieur, onze wapenhandelaar en spion, in de VS werd gearresteerd (een andere bron spreekt van een ontvoering in Panama) werd dat bekend gemaakt via een persbericht van het Amerikaanse ministerie van Justitie. Dat verhaal was weredldwijd nieuws maar werd overal gebracht als een kopie en plakversie van dat ene persberricht. Niemand stelde zich vragen, niemand deed onderzeoek of trok alternatieve berichtgeving na. Dat heeft toch niets met berichtgeving te maken.
  En inderdaad 11 september. Wie vragen stelt wordt in onze media veelal afgedaan als een soort van halve gare zot die overal alleen maar samenzweringen ziet. Het Pentagon stelde dat er een vliegtuig bij hen was binnengevlogen maar niemand stelde zich de vraag waarom er op geen enkele foto van dat incident dan vliegtuigresten te zien zijn. Zo ver gaat dat.
  Daarom dat ik amper respect toon voor wat kranten als nieuws brengen. Waarom zou ik? Respect moet je immers verdienen.
  Willy Van Damme

 5. Dag Willy,

  dank voor het compliment., Ik ga de hele week naast mijn schoenen lopen …!
  Wie ik ben?
  Ik ben van jouw leeftijd, maar ben pas sinds 4 jaar aan het studeren op “Wat is de waarheid?”.
  Nu we internet hebben en blog, nu kun je razendsnel veel info verkrijgen: het is een ware zegen. Maar ik ben niet zeker dat dit nog vele jaren zo zal blijven . “Ze” zullen zeker proberen te censureren, Of zouden ze denken: ‘De massa is zo lui en goedgelovig, die blijven we wel voor de gek houden”?
  Ik wist niet over die instelling in Engeland, Maar het lijkt toch ook een beetje op Bilderberg en op de Councel on Foreign Relations, nietwaar? Ik denk ook aan RIIA Royal Institute of Internationa Affairs. In dit verband: Goede video over Carroll Quigley: http://www.youtube.com/watch?v=IRkCvubUGCM
  Over Nkunda had ik nooit gehoord, maar ik vind Keith Harmon Snow erg interessant als het over Oost Afrika gaat. Misschien is het ook voor jou interessant:
  Tussen de lijnen een aantal bronnen die in mijn ‘notitie-boek’ staan:
  ==================================================
  Keith Harmon Snow:
  http://www.allthingspass.com/
  Congo: http://www.allthingspass.com/uploads/html-53Update%20On%20the%20Congo%20by%20Author%20Keith%20Harmon%20Snow.htm

  Snow, Al Bashir: http://racismandnationalconsciousnessnews.wordpress.com/2009/04/09/the-winter-of-bashir%E2%80%99s-discontent-africom%E2%80%99s-covert-war-in-sudan-keith-harmon-snow/

  Sudan: Bashir aangeklaagd in 2009: Haaretz: http://www.haaretz.com/news/the-hague-issues-arrest-warrant-for-sudan-s-bashir-for-war-crimes-1.271421
  Sudan, Ben Knapen: eerst scheidnign tussen Nooord en Zuid in goede banen: http://www.rnw.nl/international-justice/article/al-bashir-more-wanted-sudan-hague-0

  Wapenhandel Israel Vadim Alperin http://morris108.wordpress.com/2008/10/23/real-owner-of-the-hijacked-faina-ship-an-israeli-citizen-vadim-alperin/ of http://tinyurl.com/49u8fuw
  http://en.rian.ru/world/20081001/117372437.html

  GERTLER’S BLING BANG TORAH GANG
  Israel and the Ongoing Holocaust in Congo
  =============================================================

  Ook over Jacques Monsieur had ik nooit iets gelezen, en ik heb pas enkele weken geleden gehoord dat de Amerikanen stiekem wapen hebben geleverd aan de moslims, o.a. Naser Oric.
  Dat zag ik in deze geweldige documentaire: A town betrayed: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=RUuhSGnLvv8
  Hier een oud spion John Schindler van de VS die vertelt over wapen-droppings bij Srebrenica: http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=RUuhSGnLvv8#t=2009s

  Hier is mijn blog over Yugoslavie: http://tiny.cc/9ebtfw

  Zoals gezegd: ik ben nog maar enkele jaren aan het vorsen, maar het beeld wordt steeds duidelijker.

  Met vriendelijke groeten, en tot later wellicht,

  Jan Verheul.
  Antwoord:
  Over Jacques Monsieur heb ik vorig jaar een boek geschreven ‘Handelaar des doods’, Borgerhof & Lamberigts. Het bevat goede info over Joegoslavië met een on-the-record gesprek met de toenmalige Belgische staatssecretaris voor Europese Zaken en of-the-record getuigenissen die dat verhaal bevestigen.
  Het is wel wat anders dan de prietpraat die je in de klassieke media leest over een foute Milosevic.
  Verder is het cruciaal dat je je analyses constant in vraag stelt en een brede waaier van opinies en feiten leest. Een kritische geest is alles.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s