Nicole Halsberghe – Het verstrengelen van passies

Een bij het grote publiek amper gekende maar onder insiders wel goed aangeschreven kunstenaressen is zeker de Gentse Nicole Halsberghe. Ze stelt zelden tentoon en wie een fractie van haar werk wil zien kan nu tot 22 juli terecht in de Gentse galerie Link aan de Kwaadham.  Een buitenkans.

Een passie voor grafiek

Nicole Halsberghe kreeg de passie voor de kunst als het ware mee in het bloed. Vader Gerard was wel metaalpatroon maar in zijn jonge jaren ook een begaafd aan het Gentse Sint-Lucas geschoolde kunstsmid.

Twee van zijn dochters zullen nadien hem richting Sint-Lucas volgen, de te vroeg gestorven veelbelovende keramiste Rita en de oudere Nicole die zich ontpopte tot een graficus die zich specialiseerde in de techniek van de steendruk.

Zij bleef zelfs in Sint-Lucas als lerares hangen en zorgde er tientallen jaren lang voor de opleiding van menig graficus. Bert De Geyter, broer van de internationaal gerenommeerde sopraanzangeres Greet De Geyter, die tot vorige weekend in het Huis Van Winckel tentoonstelde was een van haar vele leerlingen.

Nicole Halsberghe

Zij wordt trouwens vermeld in het prestigieuze naslagwerk Walter De Gruyters Allgemeines Künstlerlexikon: Die Bildenden Künstler aller Zeiten und Völker, editie 2011. Een werk waarin hedendaagse evenals lang overleden kunstenaars worden omschreven.

Nicole Halsberghe heeft een passie voor de kunst en lijkt er wel continu mee bezig. Het harde perfectionistische werken is haar levensstijl. Daarnaast reist ze veel door allerlei meer exotische regio’s met een voorliefde voor Azië.

Maar ook Afrika met bijvoorbeeld Mali trok haar aan. Ze ontmoette er de gekende sindsdien overleden zanger Ali Farka Toure van wie ze ook een portret maakte.

De lokroep van Azië

Dat Azië haar aantrok bleek trouwens al heel vroeg bij het uitbouwen van haar carrière als kunstenares. Zo trok ze op stage naar Japan en viel ze later voor de Chinese cultuur en o.m. de relatie met het westen. Daarbij doctoreerde ze als sinologe aan de KUL op een proefschrift rond de Tieltse Jezuïet Ferdinand Verbiest en zijn wetenschappelijk werk in China.

Nicole Halsberghe - Sumoworstelaars

De invloed op haar werk van Aziatische culturen als die van Japan hier met zijn sumoworstelaar is sterk.

Ze reisde dan ook door nogal wat Aziatische landen en stelde zelfs tentoon in Japan. En daarbij had ze steeds haar fototoestel bij de hand, een andere passie, en een schetsboek. Kwestie van die momenten vast te leggen die haar aandacht trokken.

Het waren impressies, schetsen en foto’s die ze thuis dan verder uitwerkte. Mooi zijn de hier geëxposeerde serie werken rond Japanse sumoworstelaars of de gezichten van de anonieme treinreizigers op weg naar hun bestemming.

Het was dan ook zeker geen toeval dat de inleiding bij de opening werd gegeven door Willy Vande Walle, professor aan de KUL en een van onze imminentste Japanologen. Beiden kennen elkaar al vele jaren.

En zoals Willy Vande Walle bij zijn inleiding schreef:

“… dat verblijf in Japan een duurzame invloed op haar werk heeft gehad: in gewassen tekeningen, acrylschilderingen, lithografieën en gemengde techniek behandelt ze Japanse onderwerpen in abstraherende stijl, alsmede “einzelfiguren” .

Vlakke lichamen worden met spaarzame contourlijnen afgebakend, en in poëtisch geïnspireerde composities roept Nicole de atmosfeer van Aziatische gelatenheid en rust op.”

“Het beeld dat zij van deze ontmoeting vastlegt ontstaat in een fase van concentratie en stilte. Zij cijfert het gebruikte materiaal, penseel of potlood, mentaal weg en legt de figuren vanuit een innerlijke gedrevenheid en met een soort inlevingskracht vast op het papier.

Wat rest zijn enkele essentiële lijnen, die de vertolking van een eigen levensvisie belichamen.

Door haar lange omgang met het Oosten, zowel in reizen als in studie, is het oosterse element in haar kunst veel dieper en authentieker dan dat bij vele andere kunstenaars het geval is. Het Oosten is geen laagje exotisch vernis, het is iets dat haar kunst mede vorm geeft.”

Het zijn die passies voor de grafiek, het reizen, fotograferen en observeren die ze op wonderbaarlijke wijze in haar werk weet te vermengen. Haar grafisch werk, de tijdens de vele reizen opgedane indrukken en sinds een tijd ook het resultaat van haar fotografie, dat toont zij aan de toeschouwer.

Nicole Halsberghe - Treinreizigers

Haar werk is ook een beetje een reisdagboek vol impressies als hier deze treinreizigers die wel lijken te dromen.

Haar grafisch werk is dan ook eerder impressionistisch en doet soms wel eens denken aan die grote Franse impressionist Paul Gauguin. Ook hier is er de sobere schets van de personen die samen met het gebruik van kleuren een bepaalde sfeer moeten weergeven. Een gevoelen dat zij dan met de kijker wil delen.

Fotografie

Sinds enkele jaren is ze ook gaan experimenteren met foto’s die ze dan digitaal bewerkt door er bijvoorbeeld delen van haar of ander grafisch werk in te brengen. Wat een bijzondere sfeer brengt. Het is een mix van haar grafiek en de vele tijdens die reizen genomen foto’s die met behulp van de hedendaagse techniek tot een nieuw concept worden gebracht, grafische fotografie.

Hier worden de kleuren ook meer intens en minder dan dat soms bijna mystieke van haar klassiek grafisch werk. Wie met haar op reis wil gaan doorheen Korea, Japan, Afrika of China kan dat nog doen tot 22 juni in galerie Link aan de Gentse Kwaadham.

De tentoonstelling bevat bovendien ook uitstekend bronzen beeldhouwwerk van Jan Calmeyn, een leeftijdsgenoot van haar. De expositie is tot 22 juli en van 12 tot 18 uur open op vrijdag, zaterdag en zondag. Tijdens de Gentse Feesten is ze dagelijks toegankelijk.

Willy Van Damme

Advertenties

2 thoughts on “Nicole Halsberghe – Het verstrengelen van passies

 1. Prachtige keuze, prachtig werk, prachtige kunstenares !
  Waar vele, vele “artiest-analen” een topje mogen aan zuigen !
  Rarrie
  Antwoord:
  De appreciatie van kunst is natuurlijk een puur persoonlijke zaak maar dit steekt er naar mijn aanvoelen en velen die haar wer kennen mijlenver bovenuit. Wie haar kent zal dit stuk volledig beamen. Dit is geen praatjesmaakster die graag wat in de belangstelling staat.
  Willy Van Damme

  • De tentoonstelling duurt dus waarschijnlijk tot 22 juli (cfr Gentse Feesten) en niet slechts tot 22 juni.
   G. Eggermont
   Antwoord:
   Beter opgemerkt dan zij en ik. Felicitaties.
   Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s