Een voedingsbodem voor demagogen

De politiek in de hoog-industriële landen als die van West-Europa en de VS wordt hedendage gekenmerkt door allerlei demagogen die vuil gebekt soms ook nog groot succes hebben onder de bevolking. Wat geen goed vooruitzicht is.

Van 91 naar 379 euro

Een simplistische visie en inspelend op een begrijpelijk ongenoegen met de maatschappelijke evolutie is hun kenmerk. En daarin worden ze niet zelden geholpen door een pers die bij wijlen de trappers wel geheel kwijt lijkt.

Een als onheilsprofeet verklede hond met een hoed op krijgt tegenwoordig zo toegang tot onze media. Typerend was de berichtgeving in De Morgen van gisteren 11 juni over de redding van de Spaanse spaarbanken, de Cajas.

‘Spaanse redding kost tot 379 euro per Belg’ kopte de krant op pagina 4. En daarboven bij een ander artikel dan de titel ‘We redden corrupte Spaanse spaarbanken’. En wat blijkt uit de intro van het eerste artikel:

“Hoeveel draagt de Belgische belastingbetaler bij tot de Spaanse redding? Minstens 91 euro per Belg…. Maar dat kan oplopen tot 379 euro per persoon.”

Kan dus oplopen tot 379 euro….

Wat verder in het artikel blijkt dan dat België en de andere landen van Europa geen geld geven maar gewoon lenen aan een rente van 3%, wat niet slecht is voor deze tijden. Bovendien, en dat staat niet te lezen, staan deze geldschieters nog eens op de eerste rij voor de terugbetaling, dus voor alle andere schuldeisers. Je moet maar durven.

De beide krantentitels, die bij de lezer altijd opvallen, spreken dus over de redding van een corrupt zootje spaarbanken welke ons Belgen 379 euro gaat kosten. Men wordt er  logischerwijze zo bij woest van.

Kost wordt meerwaarde

Dit terwijl het ons met praktisch absolute zekerheid 3% interest gaat opbrengen. Wij komen immers in eerste rang te staan. De titel had dus beter zo geklonken: ‘Belgen winnen bij Spaanse redding’. Veel lezers lezen dergelijke ‘saaie’ artikels over financiën wegens te moeilijk nu eenmaal zelden. Titels hebben hier daarom ook extra belang.

Bovendien is de redding van die spaarbanken essentieel om rust te brengen in de economie van de eurozone, dus ook in onze economie. En ook dat brengt ons indirect veel geld op. Het betekent voor ons land economische groei – nu al geschat op 0,6% – of recessie. Pure winst dus. En veel winst!

Maar wie alleen afgaat op de koppen boven die artikels denkt dat wij per Belg 379 euro moeten afdokken om een corrupt financieel-politiek stelletje gangsters er bovenop te helpen.

Corrupte banken

Demagogen als een Filip Dewinter, Martine Le Pen, Jean-Marie Dedecker of een Geert Wilders hebben niet meer ammunitie nodig dan dit om hieruit munt te slaan. Met dank aan De Morgen.

Oh ja, Tv-econoom Geert Noels was een van diegenen die het had over die corrupte Spaanse spaarbanken. De man werkte jarenlang bij zakenbank Petercam. Hij heeft dus wat ervaring met dat soort zaken.

Petercam was een  van die financiële instellingen die de Buggenhoutse luierproducent Ontex bij de overname door het Britse investeringsfonds Candover zo torenhoog waardeerde dat deze laatste er achteraf aan ten onder ging.

Misschien kan Geert Noels hier eens zijn licht op laten schijnen in plaats van op die Spaanse spaarbanken. Levert mogelijks heel boeiend materiaal op.

Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s