Een Amerikaanse bevestiging

Het kleuterig totaal ongeloofwaardig karakter van de media wordt met de dag duidelijker. Gisterenavond en deze morgen was een van de hoofditems van het nieuws de aanslag op een zekere Abu Yahya al Libi, de zogenaamde nummer twee van Al Qaeda.

Volgens een bericht van de Amerikaanse regering zou die dinsdag met een onbemand bomvliegtuig ergens in het grensgebied tussen Pakistan en Afghanistan gedood zijn. Althans dat beweert de VS. Buiten een officiële verklaring is er over dit verhaal journalistiek niets te rapen. Buiten dan wat losse verhalen – waar of niet waar – over de man.

En wat krijgen wij o.a. op de VRT: De man werd gedood door een Amerikaanse bom en, stelde men deze ochtend, de VS bevestigde dat. Dus de Amerikaanse regering geeft een verklaring uit en daarna stellen de journalisten dat de VS dit ook bevestigt.

Dat men op de redacties niet eens de onzin van dit zo gebracht verhaal ziet toont nogmaals het laag bij de grondse niveau aan van de media. Alleen professor internationaal recht Rik Coolsaet wist in De Ochtend op Radio 1 vandaag terloops te melden dat Pakistan dat verhaal ontkracht en dat er hier dus geen zekerheid is.

Maar geen zorg, de man is dood want de VS zegt het en diezelfde VS bevestigde dat. Het doet denken aan de onzin over de recente aanslag met een onderbroekbom die de VS zogezegd kon verhinderen. Elk bewijs voor dat verhaal ontbrak en ontbreekt nog. De pers is het trouwens al vergeten en overgegaan tot het nieuwste indianenverhaal, de dood van al Libi.

Hoeft het te verwonderen dat men in de VS met het verzamelde westerse journaille kan doen wat men wil. Je kan er bijna zeker van zijn dat ze hen privé vierkant zitten uit te lachen. Terecht. Voor de bevolking die men toch correct zou moeten informeren is dit natuurlijk wel een beangstigend fenomeen.

Willy Van Damme

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s