Onbenullig

Een van de lokale tenoren in de debatten rond de gevangenis en de N41 is zeker Lebbekenaar Johan De Mol, een man verbonden aan het Instituut voor Duurzame Mobiliteit van de Gentse Universiteit.

In een vrij tribune in De Morgen van vrijdag 1 juni ‘Mobiliteit, de trukendoos van de Vlaamse politiek’, dat vooral gaat over Uplace, het nog te bouwen winkelcentrum in Machelen bij Brussel, heeft hij het ook terloops over de Dendermondse gevangenis.

Zo schrijft hij:

“Maar in een ander dossier in eigen streek, de nieuwe gevangenis in Dendermonde dat zoals Uplace evengoed in enkel met de auto bereikbaar buitengebied ligt laat diezelfde Van Malderen (Bart, nvdr.) een reparatiedecreet goedkeuren om eventuele hindernissen vanwege de Raad van State de pas af te snijden.”

Iedereen die het dossier van de gevangenis kent weet dat daar waar de gevangenis komt er zelfs een weg zal komen die specifiek voor fietsers en voetgangers is bestemd, de Meersstraat. Deze wordt een stuk langer gemaakt, krijgt een asfaltlaag en zal via paaltjes ontoegankelijk zijn voor het autoverkeer.

En uiteraard kan men vanuit Dendermonde centrum en de Boonwijk probleemloos zelfs te voet naar die gevangenis gaan. De afstand van de Gentsesteenweg naar de gevangenis is bijvoorbeeld niet eens 1 km lang. En op minder dan 500 meter is er nu al een bushalte.

Uiteraard weet Johan De Mol dat – of hij zou oerdom moeten zijn of niets van de zaak kennen – maar liegen en bedriegen schijnt voor dit soort mensen essentieel te zijn. En het is niet de eerste maal dat hij en enkele anderen zich hier op dit pad begeven. Het was soms zelfs hilarisch. Of ook beschamend.

Dat dit soort mensen wetenschappelijk medewerker zijn aan een universitaire instelling toont dan ook het niveau van onze wetenschappelijke instituten. Ze zijn onbetrouwbaar. Bovendien bewijzen dergelijke figuren de milieubeweging een heel slechte dienst.

De milieubeweging heeft behoefte aan mensen die dossiers professioneel maar ook vooral correct aanpakken. Liegen en bedriegen stelt de milieubeweging alleen maar in een slecht daglicht. En dat kan kan ze missen wil ze niet als onbenullig overkomen en zichzelf marginaliseren. Een degelijke dossierkennis en correct handelen is hier essentieel.

Willy Van Damme

Advertenties

2 thoughts on “Onbenullig

 1. Graag ter info volgende objectieve info in verband met de afstand van de Gentsesteenweg (bushalte aan de brug) naar de gevangenis op Oud Klooster : 1,64 km gemeten via afstandmeten.nl

  Coord:51.028710, 4.094354
  En de afstand van het centrum van Dendermonde (de Grote Markt) naar Oud Klooster
  Afstand: 3.01km

  Coord:51.032295, 4.091770

  U kan dit nakijken op bovenstaande site en zelf meten.
  Chantal Michels
  Antwoord:
  Bedankt voor die details.
  De bushalte waar ik het over had is deze van het woon- en zorgcentrum van het OCMW De Boonwijk en dat is iets minder dan 500 meter van die gevangenis. Zelf opgemeten. Bovendien zit openbaar vervoer in het vast pakket van maatregelen voor die gevangenis.
  En voor zover geweten is de weg naar de gevangenis minder dan 1 km lang. Het wijzigt echter niets aan mijn verhaal dat hier in die vrije tribune onzin wordt verkocht. Ooit al met de fiets gereden? En is zelfs 1,64 km te ver om te voet af te leggen? Of 3 km met de fiets?
  Verder kan ik je de wandeling van het stadscentrum naar de plek waar de nieuwe gevangenis komt ten zeerste aanbevelen.
  Via de Tragel of de Sint-Jorisgildedijk, de Brusselse Forten en de Galeidestraat kom je tevoet langsheen de mooiste plekjes die de stad te bieden heeft. Ik heb het al tientallen malen gedaan. Een aanrader voor iedereen.
  Willy Van Damme

  • Willy,

   Ik vrees dat de bezoekers van de gevangenis niet onmiddellijk de fietsende en wandelende bevolking van dit land is.

   Zo ook heeft het ziekenhuis een bushalte. Echter vlot bereikbaar met het openbaar vervoer is nog iets anders. Maar dit is een globaal probleem in dit land. Als men er nog niet in slaagt om de trein Dendermonde – Brussel gedurende een dag op tijd te laten rijden…
   D Harlie
   Antwoord:
   Daarin heb je natuurlijk gelijk. Voor nogal wat mensen is enkele honderden meter fietsen al te ver, zelfs bij zomers weer.
   De essentie van het verhaal is echter dat de gevangenis – voor wie dat wil – door alle normaal te been zijnde inwoners van Dendermonde-Centrum, Sint-Gillis-Dendermonde, Denderbelle, Oudegem, Mespelare en Appels zeer gemakkelijk per fiets te bereiken is.
   De bewering van ‘expert’ Johan De Mol dat die plek alleen met de auto bereikbaar is, is dan ook gelogen, is bedrog, onzin, prietpraat en ‘zever in pakskes’. Het maakt de auteur ontsterfelijk belachelijk en ook verdacht.
   Van iemand die stelt het dossier te kennen en als vorser aan een universiteit werkt verwacht men normaal een zeker niveau. Dit raakt zelfs niet aan toogpraat, of het moet erg zatte zijn.
   Dat is de essentie van dit verhaal.
   Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s