Het bloedbad in Houlé – Een andere versie

Gisteren bereikte via de media ons het verhaal over een bloedbad met minstens 92 personen. En opnieuw riepen de verzamelde leiders van het westen zoals Laurent Fabius, de nieuwe Franse minister van Buitenlandse Zaken, de Brit William Hague en de Amerikaanse Hillary Clinton op om Assad af te zetten omwille van onder meer dit bloedbad.

Casus belli

Wat er werkelijk gebeurde is op dit ogenblik onmogelijk uit te maken. Maar dat men in het westen (en dus Israël) zoekt naar een geschikt excuus voor oorlog – in de diplomatie een casus belli – is geweten.

En dat het fabriceren van een casus belli daarbij eerder praktijk dan uitzondering is, is ook geweten. Elke historicus de naam waardig kent de verhalen uit het verleden. De massavernietigingswapens van Saddam Hoessein of het beschieten van een Amerikaanse oorlogsboot door Noord-Vietnam in de Golf van Tonkin zijn recente klassieke voorbeelden. Men zoekt gewoon of fabriceert zelf een reden om ten oorlog te trekken.

Maar als naar traditie horen wij via de media ook nu alleen wat de regeringen in Washington, Londen en Parijs zeggen. Onze pers neemt daarbij dan getrouw die versie over en zwijgt over elke mogelijke andere uitleg voor de feiten.

Pure gruwel

Daarom hier dit verhaal dat deze ochtend in het Frans publiek werd gemaakt en een andere versie van dit bloedbad geeft. Dit wordt hier geplaatst niet omdat het ‘de waarheid’ zou zijn maar omdat de lezers de twee klokken kunnen horen. En deze versie is nog gruwelijker als wat men ons gisteren en vandaag mediagewijs al opdiende. Maar gruwel wekt bij oorlog geen verbazing.

Als dit verhaal de waarheid blijkt  – wat perfect mogelijk is – dan is het ook te begrijpen waarom het Syrische leger soms hardhandig optreed en de bevolking dit niet alleen zomaar vraagt maar zelfs eist. Het doet denken aan wat in Irak gebeurde toen allerlei salafisten er neerstreken en hun wil aan de bevoloking poogden op te leggen. Waarna die bevolking met succes tegen hen in opstand kwam.

Men herinnert zich ook best maar het verhaal uit het (sic) bevrijde Libië’ waar Artsen Zonder Grenzen er zich mee bezig moest houden om gefolterde gevangenen terug op te knappen zodat de nieuwe pro-westerse overheid ze verder kon folteren. Het werd na verloop van tijd (merkwaardig genoeg) zelfs voor Artsen zonder Grenzen teveel.

Dat die rebellen hier een hospitaal zouden uitgeroeid hebben en daarna, als hier wordt geschreven, in brand hebben gestoken wekt daarom geen enkele verbazing. De Navo heeft trouwens in Libië ook een hospitaal aangevallen en vernield. Met een Belgische F16?

En het is zelfs door de Libische regering toegegeven dat veel in Syrië vechtende jihadisten, zogenaamde islamitische strijders, uit Libië afkomstig zijn. Volgens de Belgische Norbertijn Daniel Maes die in Syrië woont werden ze zelfs met Navo-vliegtuigen naar de Turkse stad Iskanderun, vlakbij Syrië, overgevlogen.

Forensisch onderzoek nodig

Uiteraard is niet met zekerheid geweten of dit verhaal wel de waarheid is. Degelijk forensisch onderzoek ter plekke zou het wel onomstotelijk kunnen vastleggen. En ook die videobeelden met dat zogenaamd Arabisch opschrift zouden meer duidelijkheid kunnen verschaffen. Vermoedelijk echter zal een simpel buurtonderzoek al de waarheid aan het licht brengen.

Het probleem is dat onze media en onze regeringen geen enkel onderzoek door de regering gaan aanvaarden als zijnde correct. En het team van VN-waarnemers zou bij onderzoek in een heel lastig parket komen. Met andere woorden: De waarheid zal hier verborgen worden onder de sluier van de oorlog. Evenmin verbazingwekkend.

Bovendien bestaat er zowel wat betreft de baas van die VN-missie, de Noorse generaal Robert Mood – een man van de Navo – en Kofi Annan, een vertrouweling van de VS, een logisch wantrouwen over hun ware rol. Gaan zij neutraal zijn of hun opdrachten bij de VS (en Israël) halen?

Het verhaal

Hier dan die getuigenis over het bloedbad van vrijdagavond in Houlé, komende van een inwoner van het nabije Kfar Laha. Het is afkomstig van Vox Clamantis, het persorgaan opgericht door het klooster van Moeder Agnès-Mariam en de Belgische pater Daniël Maes. Dit klooster noemt Deir mar Yacub en ligt in het Syrische Qâra niet zover van Houlé.

“Rond 20 uur verlieten gewapende bendes de stadjes Rastan (1) en Saan en trokken vandaar naar Houlé waar ze een barricade van het leger nabij het nationaal hospitaal al Watani overrompelden en daarbij 35 gewonden en doden maakten. Daarna drongen zij het hospitaal binnen waar zij de 25 aanwezige personeelsleden, patiënten en hun familieleden vermoorden. Waarna zij de lijken wegvoerden en het hospitaal in brand staken.

Op de door de rebellen verspreide videobeelden is te zien hoe zij die lijken vervoerden met de lakens van dat hospitaal met in het Arabisch het opschrift ‘ministerie van Volksgezondheid’, het bewijs dat zij de daders zijn van deze misdaad.

Deze gewapende bendes zijn dan later naar de huizen in de buurt getrokken waarvan ze de bewoners eveneens vermoorden en 5 huizen in brand staken.

Iets later arriveerde de versterking van de ordestrijdkrachten die het vuur op de rebellen openden en er daarbij 9 van doden. Onderweg overvielen die rebellen nog een apotheek waarvan ze de apotheker vermoorden omdat hij medicijnen aan het ordestrijdkrachten had verstrekt. Ook deze apotheek werd in brand gestoken.

Rond 22 uur trokken die gewapende bendes dan naar het dorp Tal Daw waarvan zij het zuidelijk deel plunderden en alevietische (2) families, mannen, vrouwen en kinderen vermoorden. Ook deze woningen werden opnieuw platgebrand.

Die lijken werden dan verzameld en in een moskee in Houlé opgesteld om aan de VN-waarnemersmissie te kunnen tonen hoe brutaal het leger hier had opgetreden.

Willy Van Damme

1) Van Rastan is het goed geweten dat het een gewapende verzetsaard is tegen de regering.

2) Alevieten vormen een afsplitsing van de Islam en worden door extreme soennieten zoals de salafisten gezien als ketters en dus verraders van het geloof. Iets zoals bij ons vroeger de katharen dus.

Een deel van de familie van president Bashar al Assad heeft haar wortels in deze geloofsgemeenschap. Wat ervoor zorgt dat de westerse media de regering steevast voorstelt als zijnde alevietisch versus dan die soennitische opstandelingen.

Gemakshalve vergetend dat de meest politici en generaals in het leger een soennitische achtergrond hebben.

5 gedachten over “Het bloedbad in Houlé – Een andere versie

 1. Pingback: Het bloedbad in Houlé: een andere versie « Mediawerkgroep Syrië

 2. willy van damme,

  hoe komt u aan deze informatie van een inwoner van kfar laha?ik ben het met u eens dat er veel propaganda verspreid wordt door de betaalde propagandisten, zowel in de westerse mainstream media als daarbuiten, maar ik zou toch iets meer willen weten over uw bron.
  vriendelijke groet
  Stan van Houcke
  journalist/schrijver
  Amsterdam
  Antwoord:
  Bedankt voor uw interesse. Het stuk was mij gisteren per mail bezorgd vanuit die zogenaamde Mediawerkgroep Syrië. Ik kan en kon onmogelijk weten of het klopte maar wou het, gezien de commotie, toch plaatsen als een andere versie dan diegenen we via onze klassieke media horen. Die praten toch maar Washington naar de mond. Maar journalisten horen nu eenmaal voor zij schrijven minstens beide of meerdere versies van het verhaal te horen. Ik had gisteren amper tijd maar vertaalde het en schrijf er een begeleidende tekst bij.
  De lezers hebben nu eenmaal recht op informatie. Nu kwam die in essentie van een kant, zijnde die rebellen. En die zijn toch partij in dit conflict.
  Sinds deze ochtend weet ik nu waar het verhaal vandaan komt. De bron is Vox Clamantis, het persorgaan opgericht door het klooster van Moeder Agnès-Mariam en pater Daniël Maes in Deir mar Yacub, Qâra in Syrië.
  De naam stond onderaan die mail maar ik begreep niet wat hij bedoelde en gaf hem daarom oorspronkelijk niet mee. Qâra is denk ik niet zo heel ver van Houlé.
  Indien gewenst kan ik U de adresgegevens van die Daniel Maes geven. Hij verblijft tot begin volgende maand in de Belgische abdij van Postel. Een interview met die man verschijnt hier kortelings.
  Willy Van Damme

  • Dank u voor de informatie. Ik ben als journalist/schrijver die veel in het midden oosten is geweest, inclusief Syrië, geïnteresseerd in Daniel Maes. Ook ik zou hem graag willen interviewen. Ik ben dus geïnteresseerd in zijn emailadres en/of telefoonnummer.
   Vriendelijke groet
   Stan van Houcke
   Antwoord:
   Je kan hem tot begin juni bereiken via de abdij van Postel: Abdijstraat 16, Mol (Postel) op 014/37.81.21. Vraag naar hem en zeg dat je zijn naam van mij hebt. Hij zal je zeker te woord staan.
   Willy Van Damme

 3. Inmiddels komt er meer informatie vrij over wat er allemaal echt gebeurd is in de regio al-Houla in Syrië en dat zijn verschrikkelijke verhalen die overeenstemmen met wat hierboven is beschreven. Lees er meer over op: http://iraansnieuws.blogspot.com/2012/05/wat-gebeurde-er-werkelijk-in-houla.html
  Antwoord:
  Bedankt voor de bijkomende informatie. Ik vrees dat mijn bron inderdaad wel eens de juiste zal zijns. Allemaal gedaan met hulp van de vrienden folteraars uit Libië?
  Willy Van Damme

 4. Welke nu de waarheid is van deze slachtpartij, laat ik nog in het midden. Het is in deze ook grotesk hoe het wordt uitgespeeld. Indien de inhoud van uw artikel de juiste zou zijn dan brengt dit ook de gaten in de R2P doctrine naar boven. R2P is niet alleen een gegeven om in te grijpen bij situaties dat een overheid de stoutmoedige factor is, maar is in eerste plaats een doctrine om in te grijpen waarbij een overheid niet in staat is om dit soort situaties te voorkomen. Het is dus ook manipuleerbaar, nietwaar?
  zebrapad
  Antwoord:
  Je kent wel voldoende de geschiedenis van militaire conflicten om te weten dat bijna alle incidenten die in het verleden als casus belli voor een oorlog werden gebruikt vervalst waren. Gaande van Pearl Harbour tot de massavernietigingswapens van Saddam Hussein.
  Staten hebben altijd excuses nodig om een oorlog te beginnen en zullen steeds tonen dat ze eerst aangevallen waren. Het verhaal van de zogenaamd Poolse soldaten die in 1939 een Duitse grenspost aanvielen is een klassieker. Het was de start van WO II. Het waren uiteindelijk Duitsers verkleed als Polen die hun eigen mannen afslachten.
  Het feit dat dit incident in Houle, dat niet eens het meest moorddadige is in Syrië, zo wordt opgeblazen lijkt mij een bewijs te zijn dat dit allemaal nog maar eens opgezet spel is.
  Maar het gemak waarmee deze middag bvb Jorn De Cock in het TV-journaal op Een de schuld zonder aarzelen in de regeringsschoenen schoof toont nogmaals de onbekwaamheid aan van een bepaalde journalistiek. Om geen ergere termen te gebruiken.
  Je hebt journalisten die met heel veel vragen zitten, je hebt er die alle antwoorden al op zak hebben.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s