Over soennieten en sjiieten

Vandaag had de VRT het in haar nieuwsprogramma’s over gevechten in de Libanese hoofdstad tussen de soennieten en de sjiieten naar aanleiding van de ontvoering in Syrië door Syrische rebellen van 11 Libanese sjiieten die naar Iran op bedevaart waren geweest.

Simplistisch

Toch opmerkelijk hoe onze media die tegenstellingen continu opkloppen. Een of andere zich soennitisch noemende groep (of andersom) begint te schieten op wat zij zien als tegenstanders en hop onze media hebben het over de soennieten versus de sjiieten.

Dit terwijl het in wezen alleen maar over veelal extremistische groepjes binnen die gemeenschappen gaat die de tegenstellingen binnen het land willen opkloppen. Met dan als essentiële vragen: Waarom en voor wiens rekening?

Maar de simplistische visie van onze media die niet verder reikt dan wit/zwart met liefst een bloederig tafereel erbij is spijtig genoeg gekend. Veel nuance of diepgaande analyse moet men er niet van verwachten.

Dat er in Libanon soennitische groepen voorstander van de Syrische president Bashar al Assad zijn ontsnapt hen. Alsmede het feit dat Najib Mikati, de soennitische premier van Libanon een voorstander is van de huidige Syrische regering.

Geen sectair conflict

Het doet denken aan het incident tijdens een nieuwsuitzending op Engelstalige Aljazeera, de Qatarese staatszender, over de rellen in Bahrein, buurland van Qatar. De nieuwslezer had het over betogende sjiieten versus een soennitische regering.

Waarop de reporter ter plekke het nieuwsanker in de uitzending corrigeerde zeggende dat er ook heel veel niet-sjiieten mee betoogden. Het was en is ook dus geen sectair conflict. Het is en blijft wel een emanciperende beweging die echter voorlopig bijna nergens zal raken.

Zie de revoluties van 1848 in Europa. Ook hier stierven in de decennia nadien nog vele duizenden in de strijd tegen de kinderarbeid, voor de achturendag en voor het algemeen enkelvoudig stemrecht. Ook in het Midden-Oosten is dat zo.

Is men ook al de honderdduizenden in Latijns-Amerika vergeten die het leven lieten in de strijd tegen generaals genre Pinochet en Videla. Massamoordenaars die alle steun van de VS genoten. Zoals nu in het Midden-Oosten.

Vervalsing

Wat de VRT vandaag rond die rellen in Beiroet deed was een grove vervalsing van het nieuws. Het is hetzelfde als zou men bij de vroegere rellen in de Voerstreek gezegd hebben dat de Vlamingen er tegen de Franstaligen aan het vechten waren. Dit terwijl het maar kleine groepjes betrof.

Maar de VRT doet hier gewoon mee aan het opkloppen van de tegenstellingen in het Midden-Oosten. Met alle mogelijke gevolgen van dien. Maar die voor sommigen liefst bloedige gevolgen zijn zowat de natte droom van de zionisten in Israël. Met dank aan de VRT.

Willy Van Damme

Advertenties

3 thoughts on “Over soennieten en sjiieten

 1. Pingback: Over soennieten en sjiieten « Mediawerkgroep Syrië

 2. Ik heb vandaag via de mediawerkgroep Syrië je blog ontdekt en ik zal hem blijven volgen. Dit soort kritische visies zouden het internet dienen te overspoelen als tegenwicht tegen de naar staatspropaganda neigende berichtgeving van de nieuwsagentschappen. Ik houd een blog bij over Syrië en Iran op: http://iraansnieuws.blogspot.com/
  Noetisch Onderzoek
  Antwoord:
  Die blog was mij bekend. Veel succes met je werk.
  Wat betreft de westerse media is het goed te weten dat er in het Verenigd Koninkrijk een overlegorgaan is waar de top van de veiligheidsdiensten en de top van de media zoals de rommelpers van Rupert Murdoch, de BBC en de Financial Times toe behoren.
  En wie het verhaal op Wikileaks over Aljazeera leest ziet dat ook. De Amerikaanse militaire veiligheidsdienst (DIA), de Amerikaanse ambassade in Doha en de koninlijke familie al Thani bepalen tot in de allerkleinste details hoe het nieuws op Aljazeera er die dag zal uitzien. Dus inderdaad staatspropaganda.
  Controle over de media is voor een overheid nu eenmaal cruciaal. Vraag het anders eens aan die Rupert Murdoch.
  Willy Van Damme

  • Hoe lang zal het nog duren voordat de massa’s gaan inzien hoe de mediavork werkelijk in de steel zit? Bedankt voor je commentaren!
   Antwoord:
   Er is een gigantisch grote industrie van mediaspecialisten, maak je dus niet veel illusies. Wel zijn er veel meer mensen dan je denkt die de leugens van de klassieke media in zaken als Syrië doorhebben.
   Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s