Boottochten op de Oude Dender

Eind volgende maand wordt de boot Tanara in Dendermonde met een kraan in de Oude Dender te water gelaten. Het is een project van de bvba Rodimo, de kleine Aalsterse rederij van Opwijkenaar Roger De Witte. Tanara is de originele Keltische naam voor de Dender

Dendermondse tripel

De bedoeling is in de zomer op de Oude Dender tussen de Bogaerddam en het Scoutsplein aan de Tragel toeristische boottochten te organiseren. Daarbij zou Rodimo elke zaterdagavond varen. Wie de boot wil huren voor private evenementen kan dat uiteraard doen.

Roger De Witte met de Tanara

Roger De Witte met zijn boot de Tanara. Deze wordt in Herdersem nu klaar gemaakt voor zijn Dendermonds avontuur.

Ook de dienst voor Stadspromotie en Toerisme van Patrick Segers is geïnteresseerd. Patrick Segers: “Het was wel te laat om dit in onze brochure door dagarrangementen op te nemen maar we gaan dit zeker melden aan bezoekende groepen. Ze kunnen dat dan eventueel inpassen in hun dagprogramma.”

Roger De Witte: “Het idee is dit nu te beperken tot één dag. Valt dit mee dan gaan wij dat vanaf volgend jaar dagelijks doen. Een beetje zoals in Brugge en Gent. Daarbij gaan wij ons nu vooral richten op het culinaire met aan boord Dendermondse tripel, paardenworstjes en kopvlees.”

Zoals in Brugge en Gent

De Tanara doet qua vorm dan ook denken aan de toeristische bootjes die in Brugge en Gent op de stedelijke binnenwateren varen. Zo kreeg de Tanara een nieuw plat dak waardoor men vlot onder de Denderbrug en het sas door kan varen.

Hij ligt op dit ogenblik in Herdersem te wachten op verdere afwerking en zou dus eind juni hier in Dendermonde te water worden gelaten. Het zullen de eerste echte bootvaarten in het stadscentrum zijn sinds de de Oude Dender werd afgesloten van de Dender.

Peter van de Tanara wordt Franki ‘Katuit’ Hervent. Wie meter wordt dient nog uitgemaakt. Franki Hervent: “Ik heb met Roger De Witte over dit idee al jaren geleden gesprekken gevoerd en ik heb hem daarbij ook gesteund. Het is een fantastisch idee met veel toekomstmogelijkheden.” Een verhaal beaamt door reder Roger De Witte die Hervent hiermee wil bedanken voor die steun.

Franki Hervent

Franki Hervent is peter van de Tanara. Hij steunde van in het prille begin de Dendermondse plannen van Roger De Witte.

Aanmeren zal de Tanara doen achter het stadhuis. Roger De Witte: “Ik heb nog een oude steiger van Jan De Nul op de kop kunnen tikken. Die komt dan achter het stadhuis. Ook komt er een opstapplaats aan de Tragel bij het Scoutsplein waar nu die weg naar de gevangenis ligt.” Die opstapplaats zou dan het werk van Waterwegen en Zeekanaal zijn.

Interessant voor groepen

Een boottocht tussen de Bogaerddam en de Tragel duurt heen en weer iets meer dan een uur. Wat langer is dan de klassieke toeristische rondvaarten door Brugge en Gent. Verder heeft de Tanara ook een omroepsysteem zodat het probleemloos gebruikt kan worden voor gegidste rondvaarten.

Burgemeester Piet Buyse is dan ook in de wolken met dit plan. “Dit is voor onze stad een belangrijk nieuw toeristisch product welke een bezoek aan de stad nog aantrekkelijker kan maken. De Dender in de binnenstad heeft voor ons onder meer op toeristisch vlak veel voordelen. Groepen gaan daar zeker interesse voor hebben.”

Buiten deze rondvaarten plant Rodimo nog meer acties op de Dender. Trekt Rodimo zich met haar activiteiten grotendeels terug uit de regio rond Spiere-Helkijn dan wordt het zwaartepunt vanaf dit jaar de Dender met vooral Aalst en Dendermonde (1). Het gaat daarbij ook nauw samenwerken met de stad Aalst.

Piet Buyse - Kruitmagazijn Brusselse Poort

Burgemeester Piet Buyse ziet in het project van Roger De Witte een grote meerwaarde voor het toerisme in de stad.

Zo gaat men op donderdag, vrijdag en zondag vanuit Aalst met de Kastaar tochten op de Dender organiseren. Op donderdagavond gaat de Aalsterse toeristische dienst dat voor zijn rekening nemen met ook hier de nadruk op het culinaire. En dat is hier dan geen ajuinsoep maar Aalsterse vlaaien. De boottocht gaat van Aalst tot de sluis in Denderbelle.

Aalst doet mee

Paul Stockman (CD&V), Aalsters schepen voor Toerisme: “Al vorig jaar organiseerden wij die rondvaarten en dat was toen een groot succes. Daarom dat wij dit verder zetten. Het is voor ons wel belangrijk dat de dam in Dendermonde tussen de Oude Dender van de Dender snel wordt doorbroken. Het zal dit soort activiteiten voor ons nog veel interessanter maken.”

Vrijdag is het dan Rodimo zelf die alles organiseert met ditmaal aan boord een barbecue. Ook deze toch gaat tot de sluis in Denderbelle. Op zondagnamiddag vaart men dan tot Dendermonde. Men stopt vlakbij de Tragel en stapt daar dan over op de Tanara om zo naar het Dendermondse stadscentrum te varen.

Oude Dender - Dendermonde

De natuurpracht van de Dender langsheen de Tragel is nog te weinig gekend en gaat nu via die boottochten beter bekend raken.

Roger De Witte: “Het stuk van het Scoutsplein langs de Tragel naar het centrum is ontzettend mooi en het bezoeken waard.” De tocht van Aalst naar Dendermonde duurt heen en terug 4 uur met daarbij dan nog het uur varen op de Oude Dender. Dit wordt dus een dagtrip vol onthaasting.

Willy Van Damme

1: Rodimo vaart ook op de Dender tussen Ninove en Ath, voor velen het mooiste stukje Dender.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s