Het mysterie van de bommenleggers

Met de serie soms heel moorddadige bomaanslagen in Syrië is het de gewoonte van de media twijfel te zaaien en vooral de nadruk te leggen op de beweringen van allerlei rebellengroepen.

Die stellen dat het de Syrische regering zelf is die ervoor verantwoordelijk is en dit om die rebellen zo zwart te maken. De waarheid lijkt echter soms heel simpel zoals blijkt uit een verhaal van het persbureau Reuters. (1)

Hulp vanuit Irak

Zo bracht Reuters recent een artikel over die opstandelingen en hun militaire strategie onder de titel ‘Outgunned Syria rebels make shift to bombs’ (Militair zwakke Syrische rebellen richten zich op het gebruik van bommen).

Daarin worden anonieme bronnen en een zekere Haitham Qdemati van het Syrische Bevrijdingsleger uitvoerig geciteerd over hun nieuwe strategie en de problemen die ze ondervinden.

Zo schrijft Reuters:

“We are starting to get smarter about tactics and use bombs because people are just too poor and we don’t have enough rifles,” a rebel fighter from the north of Idlib province said last week as he took a break across the border in Turkey.

“We worden stilaan slimmer qua tactiek en gebruiken nu bommen omdat we te arm zijn en niet voldoende geweren hebben”, aldus een strijder uit het noorden van de provincie Idlib terwijl hij een rustpauze nam over de grens in Turkije.

De man nam dus in Turkije een rustpauze om daarna terug te gaan vechten!

En wat verder in dit bericht van Reuters kunnen wij dan nog lezen:

Some of these skills may have been brought back from fighters who joined the Sunni insurgency in neighboring Iraq against the US occupation forces.

Een deel van die kennis is vermoedelijk afkomstig van strijders die voorheen betrokken waren bij de soennitische opstand in Irak tegen het Amerikaanse bezettingsleger.

Met andere woorden: De VS steunt die mensen die hen voorheen in Irak bevochten. Het is ook wat de Nederlandse oorlogscorrespondent Arnold Karskens hier in een interview stelde. Voor hem was het al van in het begin van de opstand duidelijk dat er vanuit Irak rebellen en wapens richting Syrië stroomden.

Anold Karskens

Oorlogscorrespondent Arnold Karskens zag al heel snel bij het begin van de opstand in Syrië de aanwezigheid van Iraakse groepen en wapens.

Fatah al Islam

Interessant is verder dat het bericht het ook heeft over de salafistische groep Fatah al-Islam. Volgens dit bericht zouden Libanese veiligheidsdiensten melding gemaakt hebben van de dood tijdens gevechten in Syrië van een der chefs van die Fatah al Islam.

Fatah al Islam raakte vanuit het niets plots wereldbekend toen het zich begin 2007 meester maakte van het vluchtelingenkamp Nahr el Bared in de Libanese havenstad Tripoli. Daarbij vochten zij vanaf de maand mei meer dan 3 maanden lang met het Libanese leger. Een strijd die deze salafistische groep verloor.

Volgens een serie bronnen en de zeer gerespecteerde Amerikaanse onderzoeksjournalist Seymour Hersh (2) was die Fatah al Islam een creatie van de VS en Saoedi-Arabië om zo Hezbollah pogen uit te schakelen. Het plan raakte nergens.

Nog steeds volgens Hersh, een medewerker van het tijdschrift The New Yorker, was de grote financier achter Fatah al Islam de Saoedische Prins Bandar bin Sultan bin Abdul Aziz al-Saoed. Een sleutelfiguur in het Midden-Oosten. Deze was tot 2005 de Saoedische ambassadeur in de VS en werd nadien secretaris generaal van de Saoedische Nationale Veiligheidsraad.

De man bleek in 1985 bij een wapencontract met het Britse concern BAE smeergeld te hebben ontvangen ten bedrage van het astronomische 1,2 miljard Britse pond (nu 1,49 miljard euro). Het Britse gerechtelijke onderzoek over de zaak werd in 2007 op last van de regering van Tony Blair (Labour) om reden van ‘nationale veiligheid’ stopgezet.

Toen Fatah al Islam in mei 2007 dat kamp binnenviel was in kringen van de toenmalige pro-Saoedische Libanese regering te horen dat Syrië achter die salafistische groep zat. De leider ervan was immers een Syriër. De dood van een topman van die Fatah al Islam bij een gevecht met het Syrische leger doet ook hier de waarheid van toen boven water komen.

Hezbollah

In wezen draait de burgeroorlog in Syrië om wat er in 2006 in Libanon gebeurde. Toen viel het Israëlische leger nogmaals Libanon binnen maar brak er zijn tanden op stuk. Israël dacht een oppermachtig leger te hebben maar verloor er de strijd.

Het was eerste maal in de geschiedenis van het Israëlische leger! Een drama voor de zionistische leiders. Hetzelfde gebeurde later eveneens met de moorddadige aanval op Gaza waar Hamas ook hen kon weerstaan.

Dit besef noopte Israël en haar vazalstaten in Europa en de VS tot het nemen van nieuwe maatregelen die de zionistische hegemonie moesten verstevigen. Elk mogelijks gevaar moest liefst definitief uitgeschakeld worden.

Daarom dat Syrië en ook Iran sindsdien zo zwaar worden aangepakt. Tot 2006 had Israël amper problemen met de regering in Damascus. Door het vredespact met Egypte stond Syrië militair alleen en kon het geen militair gevaar meer betekenen voor Israël.

Israël weigerde de teruggave van de Golan hoogvlakte en als tegenreactie bleef Damascus dan meer het vooral Palestijns verzet tegen Israël steunen. Maar dat hinderde de zionistische leiders amper. Ze negeerden hem of pesten hem als het hen nog eens goed uitkwam. Tot 2006 en dan veranderde de militaire situatie drastisch.

In vuur en vlam

Vandaar dat men vanuit het westen nu allerlei salafistische groepen steunt in hun pogingen de Syrische regering van president Bashar al Assad omver te werpen. Het land moet na Afghanistan, Libië, Jemen en Irak nu ook kapot.

De droom van Israël is de regio in vuur en vlam te zetten in een orgie van geweld door het aanporren van allerlei extremistische religieuze groepen zoals die Fatah al Islam. Waarna Israël als groot overwinnaar uit de strijd komt en er in de Arabische wereld alleen nog puin te rapen valt.

Seymour Hersh zag het in 2007 in een interview met CNN zo (2):

Het doel van de VS is doorzichtig: Verdeel en heers. Met andere woorden: Een“fitna” of burgeroorlog veroorzaken. Het is dit wat er nu op sommige plaatsen in Libanon aan de gang is .

Anno 2012 kan men zeggen dat die strategie zoals Hersh ze hier beschrijft op dit ogenblik toepasbaar is op het ganse Midden-Oosten, zeker in Syrië.

Willy Van Damme

1) http://www.reuters.com/article/2012/04/30/us-syria-bombs-idUSBRE83T04U20120430

2)http://mplbelgique.wordpress.com/2011/12/20/terugblik-de-terroristische-groep-fatah-el-islam-werd-door-saad-hariri-en-de-prins-bandar-gefinanceerd/

Een gedachte over “Het mysterie van de bommenleggers

  1. Pingback: Het mysterie van de bommenleggers « Mediawerkgroep Syrië

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s