Zoek de bommenlegger

Na de mislukte poging om in Syrië ‘bevrijde’ gebieden te creëren was het te verwachten dat de gewapende oppositie tegen de regering van president Bashar al Assad een andere militaire tactiek zou uitproberen, die van de terreuraanslagen.

Zwart maken

En dus zien wij met de regelmaat van de klok aanslagen om zo het leven in vooral Damascus en Aleppo, de twee grootste en bijna geheel rustig gebleven steden, te bemoeilijken om aldus de regering en het leger te demoraliseren.

En als kon verwacht worden steekt die gewapende oppositie die aanslagen uiteraard op de regering. Voor hen is dit een methode om hen zwart te maken. Een bewering die door onze klassieke media maar gemakshalve wordt overgenomen.

Maar is dat zo? Uiteraard dient men bij een serieus onderzoek alle mogelijkheden te bekijken en niets uit te sluiten. Ook dus de bewering dat de regering die aanslagen zelf pleegt dient bekeken te worden. Zogenaamde ‘false flag’ aanslagen zijn bij dit soort conflicten nu eenmaal schering en inslag. Het is klassiek.

Masochisten?

Maar dit zou betekenen dat de regering zelf aanslagen tegen haar eigen militairen en regeringsgebouwen pleegt, dat ze zelf mee de instabiliteit organiseert en mee de bevolking verder in de onzekerheid duwt? Is de regering van al Assad dan een stelletje masochisten? Een clubje idioten?

Het kan, maar men hoeft geen genie te zijn om te beseffen dat dit wel heel dom zou zijn. En als die strategie dan zou bewezen worden dan is het hek helemaal van de dam. De positie van de top van de Syrische regering en leger alsook van de president zou onmiddellijk onhoudbaar worden. Geweten is echter dat die regering niet bekend staat om haar domheid.

Het verhaal van een Syrische regering die zelf bommen legt lijkt dan ook weinig geloofwaardig. Er zijn ook geen bewijzen of aanwijzingen voor, alleen beweringen van de gewapende oppositie. Meer niet.

Belang bij instabiliteit

Maar wie de bomaanslagen goed bekijkt ziet wel serieuze aanwijzingen dat die rebellen en hun vrienden binnen bepaalde buitenlandse veiligheidsdiensten achter die aanslagen zitten. Zij hebben vooreerst alle belang bij een groeiende instabiliteit en het demoraliseren van de veiligheidsdiensten.

Ook zijn zij en hun buitenlandse vrienden steeds tegenstander geweest van het vredesplan van Kofi Annan, gezant van de Arabische Liga en de VN. Zo citeerde de Financial Times op 28 maart, bij de start van de missie, een anonieme Turkse regeringsverantwoordelijke die stelde dat dit plan er alleen maar was om tijd te winnen om zo de val van Assad te verhinderen.

Ook vandaag klinken volgens die Financial Times bij de rebellen dergelijke geluiden. Zo stelden leden van die gewapende oppositie in de krant dat het plan van Kofi Annan voor hen niet kan daar het een compromis met de regering betekent welke voor hen gewoon onaanvaardbaar is.

Een verijdelde bomaanslag

Maar er is hier meer. Zo wist het vanuit Londen opererende Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, een met de Britse regering nauw samenwerkend oppositieforum, op vrijdagnamiddag 11 mei het verhaal te melden over een zware bomaanslag voor het lokale hoofdkwartier van de regerende Baath partij in Aleppo. Er was zelfs al een getuige van die aanslag.

Alleen heeft die aanslag nooit plaats gehad. Dat is zeker. Wel werd kort voor dit Observatorium haar bericht verspreidde een bomaanslag verijdeld waarbij de dader werd doodgeschoten en de bom onschadelijk gemaakt. Er was naar verluid 1200 kg springstof aan boord.

Het vermoeden is dan ook dat die aanslag waar dat Observatorium het over had die was welke door die gedode terrorist ging gepleegd worden. Men kondigde dus een bomaanslag aan niet wetend dat men die op het laatste ogenblik had weten te verijdelen. Insiders stellen trouwens dat dit Observatorium al eerder aanslagen vooraf wist te melden.

Te zien op YouTube

En dan was er gisteren die bomaanslag op een konvooi van VN-waarnemers in het stadje Khan Sheikhoun in de aan Turkije grenzende provincie Idlib. De tweede al in haar soort.

Die aanslag was in detail op YouTube te zien. Men ziet het konvooi rijden en dan plots die bom. En ook hier wezen de rebellen naar de regering. Het feit echter dat een cameraman van de rebellen juist daar en op dat ogenblik aan het filmen was lijkt zowat het definitieve bewijs voor hun betrokkenheid.

Het lijkt weinig geloofwaardig dat die cameraman daar per toeval aan het filmen was en zo alles wist vast te leggen. De cameraman wist gewoon wat ging gebeuren en stond klaar. Merkwaardig is verder dat het een erg kleine bom betrof die alleen wat schade aan de auto’s veroorzaakte en zelfs geen gewonden maakte.

Wil men gewoon het idee ingang doen vinden dat dit plan van Kofi Annan zinloos is en vechten het enige alternatief vormt? Ook schrik hebbende dat bijvoorbeeld een Fransman of een Brit door die aanslag zou vermoord worden. Reden waarom een zeer kleine bom werd gebruikt.

Veiligheidsdiensten

Vermoedelijk spelen buitenlandse veiligheidsdiensten bij die bomaanslagen een grote rol. Zo kan men er zeker van zijn dat dit Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten nauw samenwerkt met het Britse MI6, de buitenlandse veiligheidsdienst. Men organiseert nu eenmaal vanuit Londen zonder hun hulp geen burgeroorlog.

En voor kandidaten onder die veiligheidsdiensten is er geen gebrek, dat kan gaan van de Mossad over de Franse, Amerikaanse, Turkse tot die van Qatar en Saoedi-Arabië. Keuze zat. Zij hebben nu eenmaal de ervaring, de logistieke middelen, deden het in het verleden al en hebben een groot belang. Ze zijn daarom logischerwijze zowat de eerste verdachten.

Dat die ‘vrienden van Syrië’ met genoegen het plan van Kofi Annan begraven hoeft natuurlijk niet te verbazen. Het was een voorstel van o.m. China, Irak, Indië en Rusland dat maar schoorvoetend door het westen werd aanvaard. Om tijd te winnen?

Als compromis aanvaarden de Russen en Syriërs dan maar dat de uitwerking in handen kwam van Kofi Annan, een vriend van de VS, en NAVO-generaal Robert Mood. Bovendien is er van een eengemaakte oppositie geen sprake en bleven veel van die rebellen hun laars lappen aan dat door hen gehate vredesplan.

Belangrijk is trouwens ook dat de plannen van de Arabische Liga om de buitenlandse oppositie op een lijn te krijgen gisteren totaal mislukten. De hiervoor in Cairo dinsdag georganiseerde conferentie werd gewoon afgelast. De door o.m. Frankrijk en Qatar gesteunde Syrische Nationale Raad weigerde zelfs te komen.

Tot grote frustratie van die westerse zogenaamde ‘vrienden van Syrië’.

Willy Van Damme

Advertenties

One thought on “Zoek de bommenlegger

  1. Pingback: Zoek de bommenlegger « Mediawerkgroep Syrië

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s