Een drugsbestrijder

Groot nieuws deze week toen de Luikse Belg Raymond Yans voor een jaar werd aangesteld als hoofd van de International Narcotics Control Board (INCB) van de VN in New York, een drugsbestrijdingsorganisatie waar hij al enkele jaren in de beheerraad van zit.

Van Ecolo naar INCB

Raymond Yans was in een vorig leven eerste schepen voor Ecolo in Luik maar verliet de politiek voor de diplomatie en nadien voor een zitje bij de INCB, een van de twee VN-organisaties die zich bezig houden met het wereldwijde drugsprobleem. De andere is de United Nations Office for Drugs and Crime (UNODC).

Sommige kranten maken daarbij melding van het feit dat Yans in zijn jeugdjaren wat cannabis had gebruikt. Een jeugdzonde die in wezen geen enkel belang heeft voor wat nu aan de hand is. En dat is wat meer dan een jeugdzonde.

De UNODC geeft elk jaar een verslag uit en dat dient dan als basis voor wat onze klassieke media hier zeggen over de situatie rond de internationale drugshandel. Wat er allemaal aan de hand is in bvb Afghanistan weet de krantenlezer dankzij het persbericht van de UNODC.

Die rapporten en de acties van de UNODC zijn dan ook cruciaal in het scheppen bij de gewone burger van een visie over de wereldwijde drugsproductie, zowel in Columbia (cocaïne), Afghanistan (opium/heroïne) als in Marokko (cannabis).

Felicitaties voor Karzai

Nu in 2008 ging de baas van de UNODC, de Italiaan Antonio da Costa, persoonlijk in Kaboel president Hamid Karzai feliciteren daar de teelt van opium, de basis voor heroïne, er sterk gedaald was. Dit nadat ze de voorgaande jaren explosief was gestegen.

Nochtans was bij insiders algemeen geweten dat de familie Karzai tot over haar oren in die heroïne- en opiumhandel zat. Zijn nadien vermoorde halfbroer Ahmad Wali Karzai, die als een krijgsheer over het zuiden van Afghanistan heerste  – de regio waar de opiumproductie zich concentreert – werd toen bij velen gezien als een sleutelfiguur in die handel.

Zelfs de New York Times wees toen in zijn richting. Wali Karzai was ook een nauwe medewerker van de CIA en werd er zelfs rijk door, o.m. door gebouwen die hij voorheen had gestolen aan de CIA te verhuren en hen huurlingen te bezorgen. Een toestand die doet denken aan Laos en hun mannetje ‘generaal’ Vang Pao toen de VS daar baas speelde.

Maar geen probleem voor Antonio da Costa die president Karzai met de daling van de opiumproductie feliciteerde. Dit terwijl die daling vooral een kwestie was van vraag en aanbod. De magazijnen in Afghanistan zaten gewoon propvol en in de exportmarkten waren de prijzen in elkaar geklapt.

Toegeven

Ook Raymond Yans gaf toen in een gesprek per mail die betrokkenheid van president Karzai en zijn omgeving toe. Maar hij zweeg publiek en liet begaan dat de baas van de UNODC Karzai feliciteerde met zijn (sic) drugsbestrijdingsprogramma. Had hij als lid van de beheerraad van de INCB dan niet moeten optreden? Hij deed het zeker publiek niet.

Zoals hij voor zover geweten ook nooit publiek iets ondernam tegen de mensen rond de vroegere Colombiaanse president Alvaro Uribe en de cocaïnehandel. Ook zweeg hij blijkbaar over het feit dat de Laotiaanse oorlogsheer en drugshandelaar Vang Pao rustig in de VS kon verder leven en er sterven. Enzovoort….

Dat is 1000 maal erger dan een jeugdzonde. Men vraagt zich dan ook terecht af welke rol die organisaties bij de drugsbestrijding daadwerkelijk spelen. Bloemetjes sturen naar president Karzai?

Willy Van Damme

2 gedachten over “Een drugsbestrijder

  1. Pingback: Maffieus parcours misvormt perceptie op maatschappij. | Fernand Haesbrouck

  2. Raar gehakketak, van de hak op de tak, die reactie hierboven. Om ineens bij Onkelinx te komen. Op een keer zonder wende zat ik eens op de ULG vanwege werkzaamheden tussen de mensen. Verder geen woord. Die man is mesjogge.
    Wim Vlaminckx
    Antwoord:
    Snap wel niet wat Onkelinx (vader? dochter?) hier komt doen.
    Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s