Geen belet

Onze zangeres Iris is dan zaterdag met het vliegtuig naar Azerbeidzjan vertrokken om er de Belgische kleuren te verdedigen op het komende Eurosongfestival in Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan. Het jaarlijks Europees festival van de muzikale wansmaak waar ook het Aziatische land Israël mag aan deelnemen.

En neen, niemand van onze politici of wie dan ook was er om te betogen tegen onze deelname ginds. Niemand gooide zich voor het vliegtuig of maakte kabaal op de luchthaven van Zaventem. Voor zover geweten verspreidde ook niemand hierover uit protest een pamflet of persbericht.

En nochtans is het Azerbeidzjan van de familie van president Ilham Alijev – zoon volgde als president gewoon vader Heydar op toen die in 2003 overleed – gekend als een amper als democratie vermomde dictatuur waar elke serieuze oppositie zo monddood wordt gemaakt.

Schreeuwen de Duitse bondskanselier Angela Merkel, Vlaams minister president Kris Peeters, Europarlementslid Ivo Belet en onze minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders moord en brand rond de gevangenschap van de Oekraïense gasprinses en politica Julia Timosjenko dan is er voor hen geen probleem met Azerbeidzjan.

Didier Reynders

Didier Reynders, onze minister van Buitenlandse Zaken, boycot Oekraïne wegens de ‘mensenrechten’. Met Azerbeidzjan heeft hij daarentegen geen enkel probleem. Wat toont dat hij zich in wezen geen sikkepit interesseert voor de mensenrechten en politieke vrijheden.

Merkel noemde Oekraïne de voorbij dagen zelfs een dictatuur. Waarop de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj de relaties met de EU in de koelkast stopte en partijgenoot en parlementslid Volodymyr Zoebanov stelde dat de recente Russische voorstellen tot hechtere samenwerking erg attractief zijn.

Dat komt ervan natuurlijk als men te midden van een zware economische en politieke crisis overal nog voor bullebak gaat spelen en voor de EU, Israël en de VS onvriendelijk geachte regeringen poogt af te zetten of te pesten. Die regeringen slaan dan gewoon terug.

Maar over Ilham Alijev uit Bakoe doet men niet moeilijk. Ivo Belet gooide zich zaterdag niet voor het vliegtuig van Iris. Voor Azerbeidzjan is er geen belet, dat zijn duidelijk hooggeprezen vrienden. Vrienden van olieboeren zoals BP en Shell. Of hoe men mensenrechten misbruikt voor het organiseren van een onmenselijk beleid.

Willy Van Damme

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s