Een triple voor de rugby

Het nu voorbije rugbyseizoen werd er in België geschiedenis geschreven. Nadat de mannen van de Dendermondse Rugbyclub (DRC) vorige zaterdag 8 mei voor het eerst in haar 33-jarige geschiedenis al de beker van België binnenhaalden speelden zowel de dames als de heren deze zaterdag ook nog eventjes kampioen van België. Een triple dus.

Dames nog maar eens kampioen

Het is ongehoord in de geschiedenis van de rugby en bijna niet gezien in alle andere sporten maar de DRC slaagde in iets waar geen enkele Belgische rugbyclub voorheen in slaagde. Het kot aan de sporthal van de Van Langenhovestraat in Sint-Gillis-Dendermonde was zaterdagavond dan ook véél te klein.

Kris Van Damme

Een nagenietende Kris Van Damme. En dit met een 33-jaar oude whisky, de ouderdom van de DRC.

Met 5 bussen en een zeshonderd supporters trok men naar de Heizel om op het B-plein hun ploegen aan de moedigen, met succes. Na de 23 tegen 6 in de bekerfinale tegen Frameries waren de verwachtingen zaterdag hoog gespannen. Er was ook veel nervositeit te bemerken.

Eerste aan zet kwamen de dames, de Gazellen, die het vrij gemakkelijk van Leuven haalden met 27 tegen 12. Kris Van Damme: “De Leuvense vrouwenploeg bood wel weerwerk maar waren toch niet opgewassen tegen ons team. Nooit kwamen wij in gevaar en steeds bleven wij in de wedstrijd aan de leiding.”

Voor de Gazellen is dit verre van de eerste kampioenstitel. “Vermoedelijk de achtste”, aldus Kris Van Damme die blijkbaar zaterdagavond een beetje de tel kwijt was. Je zou natuurlijk voor minder het noorden verliezen.

Altijd meester van het spel

Kampioenenfeest Dendermondse Rugbyclub

Supporter Nicole Mannekens beleefde een hoogdag met de clubwinst.

Spannender was het dan blijkbaar bij de heren waar men Kituro uit Schaarbeek tegenover zich had. Een gevreesde ploeg die al ettelijke malen kampioen van België was geweest. Te duchten tegenstanders dus die uiteindelijk eveneens onder bedwang konden worden gehouden.  De regerende landskampioen verloor het pleit met 20 tegen 6.

Voor de fans en bestuur van de DRC kon het geluk niet meer op met de emoties die torenhoog oplaaiden. Leek de seizoenstart bijna een flop dan ging het daarna alleen maar beter. De tranen rolden dan ook van de wangen van een dolgelukkige voorzitter Alain Buyens en Kris Van Damme.

Kampioenenfeest Dendermondse Rugbyclub

Het wemelde van de vlaggen aan het clublokaal. De vreugde was dan ook ongezien.

Vooral het feit dat een speler als Glenn Vertongen voor de definitieve doorbraak zorgde veroorzaakte veel blijdschap. De man begon als vijf-jarige uit Sint-Gillis bij de club en is dus echt eigen kweek, het resultaat van de gedegen clubwerking.

Ook de mannen van down under, Kiwi Matt Golding en Australiër Mitchell Flynn speelden zoals zo dikwijls een grote rol bij de overwinning.

Vuurwerk en gratis drank

Er was dan ook heel veel geel-groen – de clubkleuren – in Sint-Gillis en vooral rond het clubterrein te zien. Een haag van vlaggen met overenthousiaste supporters zorgden daarbij voor een onvergetelijk welkom toen de spelers eindelijk aan de clublokalen arriveerden.

Kampioenenfeest Dendermondse Rugbyclub

De spelers kregen een kampioenenontvangst bij hun terugkeer uit Brussel.

Men had zelfs voor vuurwerk gezorgd en verder was er gratis drank voor iedereen. Het feest kon dan ook niet meer stuk en duurde tot in de heel vroege uurtjes. De dansvloer was gewoon te klein.

Kris Van Damme: “Dit is echt iets unieks dat niemand voor ons ooit realiseerde. Wij zijn ook de enige club die met een sterke vrouwenploeg en een stevig team heren kan aantreden. De anderen hebben ofwel een middelmatige vrouwenequipe of een herenploeg die ondermaats is. Wij hebben beiden en niemand kan dit dus zomaar nadoen.”

Tot heden was rugby in België vooral een Brusselse en Franstalige aangelegenheid en dat is nu definitief doorbroken. En met het succes van Dendermonde en de groeiende interesse voor rugby nationaal zaldit zo te zien in Vlaanderen blijven groeien.

Kampioenenfeest Dendermondse Rugbyclub

Sylke Van Damme, Alain Buyens en Gene Simmis met hun drie trofeeën.

Definitieve doorbraak

Voorzitter Alain Buyens: “In Brussel ziet men ons nu als een volleerde club waar men kan naar opkijken. En dat is een wereld van verschil. Spelers uit die teams gaan nu komen kijken naar onze Flanders Open Rugby en tonen interesse voor ons. Wij blijven echter een amateurclub. Niemand wordt bij ons betaald. De Australiërs en Nieuw-Zeelanders uit ons team werken gewoon als alle andere spelers van onze club.”

Bij de club hoopt men nu op wat meer aandacht en steun vanuit de stad. De club is een belangrijk ambassadeur, ook in het buitenland, van Dendermonde geworden en dat ziet men graag gehonoreerd. Zeker nu de club betere en grotere infrastructuur wil bouwen zou die steun goed van pas komen.

Kampioenenfeest Dendermondse Rugbyclub

Het feest duurde tot de vroege uurtjes toen de hanen reeds lang hun ochtendkarwei achter de rug hadden.

Bart Van Malderen (sp.a) , schepen van de stad, was trouwens in Brussel en nadien op de fuif present. En als voorzitter van het Autonoom Gemeentebedrijf kan hij wel wat doen. Dit beheert immers de stedelijke sportinstallaties waaronder de sporthal in Sint-Gillis en de terreinen errond.

Europees spelen

Het gevolg is natuurlijk dat het komend seizoen extra zwaar zal zijn. Zo moeten de beide finalisten aantreden in de North Sea Cup tegen ploegen uit Nederland en Duitsland en daar zitten echte professionals bij. Het betekent buitenlandse verplaatsingen en extra matchen naast dan de klassieke competitie.

Verder komt er het komende jaar ook een tweede vrouwenploeg bij. Teveel dames komen wegens een teveel aan spelers immers in het team niet meer aan bod en dat begint te wringen.

Alain Buyens

Een emotioneel diep geraakte voorzitter Alain Buyens. De vermoeidheid was zichtbaar.

Daarom komt er een tweede ploeg die dan wel onderaan de competitie zal moeten beginnen. Het geeft echter de mogelijkheid voor meer dames van de DRC om aan competitie te doen. Het geeft hen ervaring en kan zo ook een goede kweekvijver zijn voor het eerste team.

En ondertussen komt de Flanders Open Rugby stilletjes aan dichterbij. Het belooft terug een boeiend pinksterweekend te worden met veel sport en plezier. Met vermoedelijk ook veel navertellen over deze voorbije glorierijke week.

Willy Van Damme

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s