Een lijst met verrassingen

CD&V Dendermonde maakte dit weekend in een persbericht al een pak namen bekend die voor de komende gemeenteraadsverkiezingen op haar lijst gaan staat. En daar zijn nogal wat verrassingen bij. Vermoedelijk zelfs een primeur.

Piet Buyse lijsttrekker

Volgens het persbericht gebeurde de goedkeuring van die modellijst unaniem en met als lijsttrekker huidig burgemeester Piet Buyse. Niet verbazend natuurlijk. Mede dankzij het drama rond Fabeltjesland groeide hij uit tot een BV onder de burgemeesters. Iets wat men bij CD&V natuurlijk goed kan gebruiken.

Dat de stemming unaniem was wekt bij sommigen die de interne keuken bij de partij wat kennen misschien verbazing maar CD&V heeft een traditie om zodra de verkiezingen eraan komen de rangen hermetisch te sluiten. Zodra die verkiezingen dan voorbij zijn krijgen we dan weer een ander beeld.

Dirk Abbeloos

Dirk Abbeloos, schepen voor Financiën en de Begroting, kreeg de derde plaats toegewezen.

Ook de volgorde vooraan op de lijst is al gekend met als tweede natuurlijk schepen en federaal parlementslid Leen Dierick, met daarna als nummer drie Dirk Abbeloos, nummer vier Martine Van Hauwermeiren en dan als laatste schepen François De Bleser. Ook dit lijkt een logische zaak.

Jozef Dauwe verdwijnt

En dan komt de eerste verrassing met Jozef Dauwe die geen kandidaat meer is en volgens dat persbericht stelt zich te gaan concentreren op de provincie waar hij nu gedeputeerde is voor o.m. Cultuur en Leefmilieu. De man werd ooit van Lebbeke naar Dendermonde gestuurd om de boel binnen CD&V hier op te kuisen en verlaat na 2012 feitelijk de lokale politiek. En echt verrassend is dat nu ook niet weer.

Wel zien we Joos Dauwe, een van zijn zoons, in zijn voetsporen treden en op de lijst verschijnen. Lijstduwer is oud-schepen Thérèse Van Gucht voorafgegaan door Jan Van Damme. De twee waren schepen onder het oude regime voor Norbert De Batselier.

Jozef Dauwe

Jozef Dauwe verdwijnt uit de stedelijke politiek maar blijft provinciaal actief

Jan Van Damme was werkzaam bij het stedelijk zwembad Olympos en dus stadsambtenaar zodat hij niet in de gemeenteraad kon zetelen zonder ontslag te nemen. Hij ging vorig jaar echter op pensioen en is dus terug beschikbaar voor de politiek. Zijn terugkeer wekt wel enige verbazing want binnen de partij was hij in het verleden zeker niet onbesproken.

Wat in het persbericht netjes wordt verzwegen is het verdwijnen van de lijst van Rita De Schrijder, bij de start van deze legislatuur de fractieleidster van CD&V in het OCMW. Ze is de dochter van wijlen Gaston De Schrijder, ooit onder de vroegere burgemeester Maurits Dierick, vader van Leen, voorzitter van CD&V.

Zij leefde al sinds de ruzie rond het Baasroodse OCMW-rusthuis in onmin met de partij. Haar verdwijnen lijkt dus logisch en het feit dat men hier fijntjes over zwijgt ligt enigzins in de lijn der verwachtingen.

Manu militari

Wie ook vertrekt is fractieleider Hans Michiels die zich blijkbaar geheel gaat toeleggen op zijn werk voor de warenhuisketen Delhaize waar hij een topfunctie heeft. Professioneel kreeg hij recent een nieuwe promotie en de combinatie Delhaize en politiek werd hem de laatste maanden blijkbaar te zwaar. Met als gevolg dat hij een paar gemeenteraden zelfs verstek gaf.

Het is een kracht die duidelijk zal gemist worden. Hij had het al eens moeilijk zoals toen hij enkele rebellerende dames bijna manu militari terug naar de gemeenteraad moest leiden. Het was een der meest remarquabele episodes van deze naar haar einde lopende legislatuur.

Rudy De Brandt

Rudy De Brandt, gewezen voorzitter van Open VLD en twaalf jaar gemeenteraadslid verdwijnt uit de politiek. Hij zetelt nu nog eventjes voor Plus in de gemeenteraad.

Wat aan de lijst ook opvalt is dat CD&V erin slaagde om de laatste restanten van de oude rebellieën rond Karel Peeters en Fons Hermans op te ruimen. Zowel Louis Dauwe (een ex-fan van Fons Hermans) als Emiel Ravijts en Patrick Meulenbroek, restanten van Plus, het geflopte project van chocolatier Karel Peeters, staan op de lijst. Rudy De Brandt, oud liberaal partijvoorzitter en derde man van Plus, verlaat dan weer de politiek.

Patrick Meulenbroek

Voor Patrick Meulenbroek is dit ook een verrassing te noemen. Bij vorige verkiezingen weigerde hij op die lijst te staan omdat Piet Buyse lijststrekker was. Volgens insiders het gevolg van een hevige ruzie rond het ook door Meulenbroek opgeëiste leiderschap.

Patrick Meulenbroek

Na twaalf jaar keert Patrick Meulenbroek terug naar de schapenstal van weleer.

Waarachter enkelen dan weer de oude vete zagen tussen de al lang verdwenen cafés De Werkmanskring en Antiekens – beiden met een AWC signatuur – van respectievelijk de families Beeckman en Meulenbroek.

Ooit was Meulenbroek bijna zelfs kandidaat voor Inzet, de verruimingslijst van Norbert De Batselier. Wat betekent dat drie van de oud-schepenen uit de periode voor De Batselier terug kandidaat zijn bij CD&V. De partij zet zo te zien alle zeilen bij.

Hilde Heyvaert

De veruit grootste verrassing is echter de figuur van Hilde Heyvaert die overstapt van sp.a naar CD&V. Wat in dit land een politieke primeur lijkt want voor zover geweten liep nog nooit iemand van sp.a over naar CD&V.

Het was wel geweten dat ze met haar partij overhoop lag en op de laatste OCMW-raad voerde ze zelfs een rebellie aan tegen OCMW-voorzitter Theo Janssens. Die laatste kreeg echter de steun van CD&V, het nieuwe thuis van Heyvaert. Eerder was vermoed dat ook zij uit de politiek zou stappen. Niet dus.

Andere nieuwkomers op de lijst zijn o.m. Judith De Smedt, de voorzitster van de Middenstandraad, Ann Joos, die betrokken is bij de Baasroodse harmonie De Eendracht, Reinout Remery en Dieter Mannaert, organisator van fuiven in o.a. De Fabriek in Baasrode.

Voor die laatste is dat geen verrassing daar hij de vorige lokale kiescampagne van CD&V mee organiseerde.  Ook het verschijnen van Judith De Smedt als kandidaat wekt zeker geen echte verbazing daar haar echtgenoot voorheen al eens op de lijst van toen nog de CVP heeft gestaan.

Theo Janssens

Van de andere lijsten is nog niet veel geweten. Bij sp.a zijn wel al de namen bekend van Jern Vermeiren, man achter de studentenclub Scaldis, en Willem Van Beveren, vader van de directeur van de Baasroodse gemeenteschool. Vermoed wordt dat dit ook de laatste legislatuur is van OCMW-voorzitter Theo Janssens.

Theo Janssens

Naar verluid wordt het huidige mandaat voor Theo Janssens zijn laatste in de Dendermondse politiek.

Bij N-VA is voorlopig alleen gekend dat Pascal De Roock uit Schoonaarde kandidaat is. De man was actief bij de protesten tegen het asbestverwerkende bedrijf Asbeco dat zich in Schoonaarde wil vestigen. Bij Open VLD is tot nu alleen geweten dat Hilde Dierickx  zoals in 2006 lijsttrekster is. (*)

Voor Groen is de lijsttrekker dan weer advocaat Matthias Coppens gevolgd door Inge De Bal. Deze laatste trekt hier ook de lijst voor de provincieraad. En dan is er het probleem bij het Vlaams Belang. Had deze bij de start van deze legislatuur 9 mandaten dan blijven er nu nog maar drie maar over. Vraag is of de partij in oktober nog voldoende van die leegloop kan herstellen.

Willy Van Damme

*: Hier stond oorspronkelijk dat Kris Verberckmoes de tweede plaats inneemt. Dat dient echter eerst nog officieel beslist maar ligt wel in de lijn der verwachtingen. Waarvoor excuses.

Advertenties

One thought on “Een lijst met verrassingen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s