Een antwoord dat kan tellen

Bij de christene geloofsgemeenschappen in Syrië neemt men de beweringen van o.m. Brigitte Herremans over Syrië duidelijk niet langer meer. In een stevig onderbouwd requisitoir valt de Belgische norbertijn Daniel Maes haar en de organisatie Pax Christi frontaal aan.

Daarbij wordt haar verweten leugens te verspreiden en mee te werken aan de vervolging van de christene geloofsgemeenschappen in dat land. Voor zover geweten heeft noch de organisatie noch Brigitte Herremans op die aanval gereageerd. De integrale tekst is te lezen op dit webadres. Het verscheen op een discussieforum genaamd Katholiek Forum.

Het was een reactie op een voordracht die ze eerder voor het federale parlement over Syrië had gehouden. Uiteraard zal je dit antwoord nooit ergens in onze klassieke media lezen. Je kan er bijna je hoofd op verwedden. Zo werkt de pers nu eenmaal. Daarom om die perscensuur te doorbreken hier enkele uittreksels van die brief.

Hoe is het mogelijk dat een medewerker van katholieke, caritatieve organisatie met zulk een eigenzinnige en angstwekkende lichtzinnigheid standpunten kan innemen zonder raadpleging van de kerkelijke overheid, noch van de rapporten van de Vaticaanse media (Fides, Misna…) en deze als volkomen geloofwaardig kan etaleren voor onze burgerlijke gezagsdragers met de zelfvoldane pedanterie van een schoolmeester?

Het is een schande dat mevrouw Brigitte Herremans zelfs meer leugens mag vertellen dan media die zich uitgeven als vijanden van Syrië (Al Jazeera, France 24….). Zij schildert een utopische toestand van Syrië van horen zeggen of van wat de vervalste media voorhouden. Zij blijkt totaal ongeïnteresseerd te zijn aan de verschrikkelijke lijdensweg van christenen en anderen in plaatsen als Homs, en Qousseir, die geterroriseerd en vervolgd werden. Ze zal geen zin hebben om hier even te komen meeleven met mensen die uit deze hel gevlucht zijn. Immers, dan kan ze haar verhalen over de gruwelijke onderdrukking van het regime niet meer volhouden en de eigenlijke misdaden van deze criminele bendes niet meer blijven toedekken.

Eigenlijk zijn we niet verwonderd dat Pax Christi zich langs deze mevrouw zo zwaar compromitteert. Heeft deze organisatie niet mee getekend om een buitenlandse militaire interventie te vragen in Libië? Resultaat: 150.000 doden, de vernietiging van een samenleving en van een land, en bovendien een bevolking die zo grondig tegen elkaar is opgezet dat ze elkaar dagelijks blijft uitmoorden. Een nieuwe goudmijn voor de wapenindustrie mede dank zij Pax Christi!

Daniel Maes is een norbertijn die verbonden is aan de gekende abdij van Postel. Sinds eind 2010 verblijft hij in Syrië waar hij verantwoordelijk is voor de mannelijke tak van het monasterium van Mar Yakub in Qara, 90 km van Homs. Hij is er ook verantwoordelijk voor de priesteropleiding, welke inmiddels als diocesaan seminarie erkend is door de bisschop van Homs, Hama en Yabroed.

De christelijke kerken hebben er een tweeduizend jaar oude traditie en sommige geloofsgemeenschappen spreken er nog het Aramees, de taal van Jezus. Maar als de vrienden van Pax Christi succes hebben behoort ook dat tot het verleden.

De man is deze maand in België en krijgt hier dan maar een interview. De klassieke media hebben toch geen interesse.

Willy Van Damme

Advertenties

3 thoughts on “Een antwoord dat kan tellen

 1. Weet gij dat in uw teksten soms bizarre noten zitten? Niet dat ik u met mijn catalogus wil lastig vallen. Hier zitten we soms.
  Wim Vlaminckx
  Antwoord: Bedankt voor de leuke portie muziek. Ik vermoed dat dit de zoon van Frank Zappa is die de muziek van wijlen zijn vader speelt. Het doet me denken aan een nummer als Gumbo Variations en dat is gewoon meesterlijk. Als 18-jarige zag ik ooit een optreden van Frank Zappa en The Mothers of Invention in het concertgebouw van Amsterdam. Ik zag ook een deel van de repetities. En mijn eerste bijnaam was Zappa, komende van een oud-leraar en mijn eerste mentor. Dus ik heb wel iets met die Zappa.
  Willy Van Damme

  • Ik had al zo een idee, ergens in het achterhoofd. Canned Heat, oud in gang uiteraard, nog in het Rivierenhof gezien. Net zoals zoon Zappa, uiteraard uitstekend. Benieuwd wat we dees jaar krijgen. Misschien ga ik wel eens naar Los Lobos. Vriendelijke en oprechte groeten.
   Wim Vlaminckx
   Antwoord:
   Men kan het misschien ouderwets noemen maar ik hoe meer van dat soort muziek dan veel van wat men tegenwoordig maakt. Je krijgt soms de indruk dat men muzikaal tegen een muur botst. Men zoekt maar er wordt niets gevonden. Alleen bepaalde Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse muziek komt bij mij als echt vernieuwend over. Alhoewel men natuurlijk tussen die vele rommel wel enkele pareltjes kan vinden, ook in België.
   Willy Van Damme

 2. Pingback: Een antwoord dat kan tellen « Mediawerkgroep Syrië

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s