Aan wapens geen probleem

Blijkbaar beginnen de Libanese veiligheidsdiensten steeds beter te werken. Gisteren werd voor de tweede maal in een maand tijd in Libanon een schip onderschept met aan boord wapens voor de rebellen in Syrië.

Italiaans schip

Ditmaal betrof het een Italiaans schip dat vertrokken was in Duitsland en in de Egyptische havenstad twee auto’s aan boord hadden genomen. Die bleken tijdens een politioneel onderzoek in de haven van Tripoli vol met munitie te zitten, in totaal 60.000 kogels.

Het betrof volgens de Egyptische krant Al Ahram kogels voor 9mm pistolen, van 12,7 mm voor machinegeweren en vooral kogels voor Kalasjnikovs (AK47), een geducht en ook bij soldaten heel populair aanvalswapen.

Voorheen werd in Libanon vlakbij Tripoli al het schip de Lutfallah II in beslag genomen. Dit had twee containers vol met wapens aan boord waaronder 300.000 kogels. Het schip voer onder de vlag van Sierra Leone en kwam van Libië met een tussenstop en datzelfde Alexandrië.

Vermoed wordt dat deze wapens in Libië aan boord werden gebracht. Libië is immers een fanatiek verdediger van die rebellen en maakt er ook geen geheim van dat Libiërs in Syrië meevechten. De Libanese politie verrichte in beide zaken al een ganse serie aanhoudingen.

Tripoli

Dat de schepen in het Noord-Libanese Tripoli aanmeerden wekt geen echte verbazing. Het is een bolwerk van de Libanees-Saoedische familie van de vermoorde Libanese president en zakenman Rafik Hariri. Wat betekent dat er hier allerlei groepen opereren die een Syrische machtsovername zeer gunstig gezind zijn.

Het voorval toont aan dat de Libanese veiligheidsdiensten steeds beter georganiseerd raken bij het bestrijden van die ongetwijfeld grootschalige wapensmokkel naar Syrië. Bijna zeker zijn die vondsten ook het gevolg van tips komende van derden. Met als cruciale vraag: Wie zijn die tipgevers? Mogelijkheden alleszins zat.

Het toont ook aan dat die rebellen zich gewoon verder blijven bewapenen en geen echte interesse hebben voor het plan van Kofi Annan, de officiële gezant van de Arabische Liga en de VN. Het zou immers betekenen dat men dan met de regering van president Bashar al Assad zou moeten onderhandelen.

En dat is nu eens werkelijk het allerlaatste dat dit zogenaamde Vrij Syrische Leger wil.

Willy Van Damme

Advertenties

One thought on “Aan wapens geen probleem

  1. Pingback: Aan wapens geen probleem « Mediawerkgroep Syrië

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s