De beker is voor Dendermonde

Dat topsport in Dendermonde mogelijk is bleek gisteren zaterdag weer ten volle toen de Dendermondse Rugbyclub (DRC) de beker van België voor rugbyploegen mee huiswaarts naar Dendermonde mocht nemen. De eerste maal in de 33-jarige geschiedenis van de club.

Werk van lange adem

Het versloeg in de finale in het Heizel stadion het Henegouwse Frameries met een stevige 6 tegen 23. Een duidelijke overwinning. Het was zaterdagavond in het clublokaal aan het sportterrein van de Van Langenhovestraat in Sint-Gillis-Dendermonde dan ook tot in de late uurtjes feest. In aanwezigheid zelfs van het stadsbestuur die hen kwam feliciteren.

Kris Van Damme van de DRC: “Dit resultaat komt natuurlijk niet zomaar maar is vooral het resultaat van een pak meer maturiteit in onze groep. We hebben goede spelers maar het is ook mede dankzij onze structuur, organisatie en clubwerking gedurende de voorbije 33 jaar dat wij nu hier staan. Het is een werk geweest van lange adem.”

De Dendermondse Rugbyclub

De dames van de DRC weten duidelijk hun ‘mannetje’ te staan.

De DRC heeft nu ook enkele spelers uit klassieke rugbylanden als Nieuw Zeeland en Australië aangetrokken en die maken ook soms het verschil bij eenwedstrijd als dit. Dat is naar verluid vooral het werk van voorzitter Alain Buyens. “Hij maakte de ploeg”, klinkt het.

Kris Van Damme: “Wij blijven werken in een amateuristische omgeving en zijn zeker geen professionals maar werken nu stukken zelfverzekerder. Het rugbylandschap in ons land is ook een pak volwassener geworden. Zo hebben wij bijvoorbeeld nu spelers die uit Oudenaarde komen.”

Eventjes leek het bij het begin van het seizoen wat problematisch te evolueren. Het nabije Hamme heeft namelijk sinds dit jaar ook een eigen rugbyploeg en die trok nogal wat spelers van de DRC aan. Er zijn nu eenmaal altijd sporters die vinden dat ze in een bepaalde equipe onvoldoende aan bod komen en dan boos of uit frustratie elders hun geluk gaan beproeven.

Nationaal kampioen?

Maar dit probleem bleek er een van korte duur en de DRC toonde ook met die gedeeltelijke leegloop geen moeite te hebben om het allerhoogste in rugbyland te bereiken. En het kan nog beter want komende zondagnamiddag spelen zowel de damesploeg als de heren de finale voor de Belgische kampioenstitel.

De dames hebben Leuven als tegenstander en de heren moeten het opnemen tegen Royal Kituro uit Schaarbeek. Een equipe die de voorbije twee jaar Belgisch kampioen was. Maar het is al gebleken dat ook zij te kloppen zijn door de jongens uit Dendermonde. Sieren twee nieuwe bekers nu zondagavond het clublokaal? Het zal er zondagavond mogelijks wel eens heel warm aan toe kunnen gaan. 

Voor Kris Van Damme kan het seizoen al niet meer stuk. Kris Van Damme: “Wij plannen voor volgend jaar een serieuze investering in nieuwe infrastructuur en hopen dat de stad ons hierbij wat meer wil steunen. Wij zijn toch niet zomaar een gewone vogelpikclub. En met onze integratieprojecten en jeugdwerking vervullen wij ook maatschappelijk een belangrijke rol.”

Flanders Open Rugby

Elk jaar met Pinksteren organiseert de DRC haar Flanders Open Rugby tornooi, het grootste in haar genre en steeds een succes. Het is een internationaal evenement waarbij sport en verbroedering samen met een stevig feest centraal staan.

Na de grote successen van de Rope Skippers van Moving Baasrode, de Oudegemse damesvolleybalclub, GymMax met o.a. Julie Croquet en 800-meter loper Jan Van den Broeck is met deze bekerwinst het bewijs gegeven dat topsport in Dendermonde helemaal geen utopische droom is. Integendeel.

Willy Van Damme

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s