De doos met nare herinneringen kan gaan sluiten

De Raadkamer heeft vandaag dan eindelijk meer dan twee jaar na de feiten het dossier van de slachtpartij van Kim De Gelder doorverwezen naar het hof van assisen. Eindelijk.

Meer dan drie jaar duurde het voor het onderzoek eindelijk is afgesloten. De zaak van de Noor Anders Behring Breivik duurde maar een jaar en zit al halfweg de rechtszaak. Het toont de gebrekkige rechtsgang in België.

Natuurlijk ligt een heel groot deel van de schuld hiervoor in de herhaalde vertragingsmanoeuvres van Jaak Haentjens, de advocaat van De Gelder.  Vlak voor de zitting van een raadkamer nieuwe documenten neerleggen is een klassieke vertragingstruc die advocaten regelmatig uit hun toverhoed halen.

Maar doen zoals Haentjens dat hier deed veroorzaakt nog meer pijn bij die mensen. Het is gewoon onmenselijk. Het is een slag in het gezicht van die mensen. Het is De Gelder strikes again! Plof, dat mes nog eens in die wonde.

Het betekende dat de zaak nog maar eens diende verschoven te worden. Het betekende ook een nieuwe zitting en dus kosten voor al de betrokkenen. Voor De Gelder zijn ouders en ook voor de vele slachtoffers. En kassa voor de advocaten.

Het hof van assisen met de jury kan zich nu uitspreken over de feiten en zien of hij al of niet toerekeningsvatbaar is. Maar zotte, gruwelijke of zelfs krankzinnig lijkende dingen doen wil nog niet zeggen dat men ontoerekeningsvatbaar is.

In dat geval zou bijvoorbeeld gans de top van de Duitse Nazipartij of de clowns die Noord-Korea nu besturen als zijnde gek moeten worden verklaard. Of al die bewakers in Auschwitz. Geen mens die het zou willen voorstellen.

Voor de slachtoffers kan men nu uitkijken naar het einde van dit drama. Eens de jury haar vonnis velde is er alleen nog het Hof van Cassatie. Maar daarna is het gedaan en kan men dit verhaal in de hoofden van de slachtoffers en hun vrienden eindelijk afsluiten.

En daar gaat het hem over. Die mensen moeten deze gruwel achter zich kunnen laten, liefst zo snel mogelijk. Zij moeten verder met hun leven, dat heropbouwen en zolang dit aansleept kan dit feitelijk niet. Met dank aan advocaat Jaak Haentjens.

Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s