Vlaams Belang Dendermonde klapt in elkaar

Na gemeenteraadslid Hilde Raman hebben nu ook haar collega’s Herwig Moons en Lieven Waegeman het Vlaams Belang in Dendermonde vaarwel gezegd. Ze zetelen voortaan als onafhankelijke. Het lijkt wel de aankondiging van een verwachte dood.

Door hun uittreden blijft het Vlaams Belang in de gemeenteraad nog met amper drie leden over, zijnde Johan Daman, Stefaan Van Gucht en Barbara Pas. En volgens ingewijden botert het tussen dit trio ook al niet goed. Bij de start van deze legislatuur in 2007 had het Vlaams Belang eventjes zeven gekozenen in de gemeenteraad en twee in het OCMW, negen dus en nu nog drie!

Hilde Raman

Na het vertrek van Hilde Raman is het nu de beurt aan Herwig Moons en Lieven Waegeman om het Vlaams Belang te verlaten.

“Barbara Pas is een ex-medewerkster van het Antwerpse kopstuk Gerolf Annemans en wordt door hen dan ook gezien als zijn pion die hier de partij moet komen leiden”, is het geluid dat in dat milieu op te vangen is. Zij kwam van Temse naar hier en werd in het zog van het politiek succes van de partij bijna direct parlementslid. Niet Stefaan Van Gucht die al jaren hier het werk verzette en het stemmenkanon was.

Herwig Moons: “Er was bij mij al langer een ongenoegen omtrent de partijtandpunten. Een Vlaams-nationalistische partij dient zich meer te engageren dan zich af te zetten tegen immigranten. De partijtop in Antwerpen meent zich almachtig en verwaarloost de rest van Vlaanderen. ”

Het is voor Herwig Moons niet de enige reden voor zijn ontslag. “Bij de vroegere Volksunie heerste een open debatcultuur en kon je op de vergaderingen vele zaken bespreken en uitpraten. Hier lukt dat niet. Verder werd ik in de partij weinig of niet betrokken. Toen Hilde Raman vertrok werden de andere partijleden niet geraadpleegd. De vrijgekomen mandaten werden verdeeld onder de drie overgebleven raadsleden. Ook de nieuwe lijstvorming werd naar verluidt opgestart in beperkt comité. Voor mij hoeft het niet meer”, aldus nog Herwig Moons.

Wel blijkt volgens bronnen het gelijktijdige vertrek van Lieven Waegeman los te staan van dat van Herwig Moons. Politiek wordt Lieven Waegeman traditioneel gezien als een man van de rechtervleugel van het Belang terwijl Herwig Moons eerder een centrumfiguur is met zijn wortels in de vroegere Volksunie.

Over de reden voor het niet onverwachte vertrek van Lieven Waegeman is voorlopig nog weinig bekend. Geweten was dat ook hij zich ongemakkelijk voelde in de partij en dat zijn relatie met Barbara Pas volgens bronnen ook niet bepaald goed te noemen was. Hij was voorlopig telefonisch niet bereikbaar voor commentaar.

Willy Van Damme

Advertenties

2 thoughts on “Vlaams Belang Dendermonde klapt in elkaar

 1. Ach, als ex bestuurslid begrijp ik de “frustraties” van deze mensen maar al te goed. Niemand is zonder fouten, maar dat VB een serieuze opdoffer te wachten staat in oktober staat al lang vast. Ik durf hier te beweren dat indien FVH, MRM en andere “verraders” (die dan nog een enorme score neergezet hebben, zoals Stevenheydens in Beveren!) op een “normale” manier werden behandeld door de Antwerpse kliek, er weliswaar ook verlies zou worden geleden (door N-VA), maar zeker niet zo hard en… er was meer dan kans voor een terugkeer. Er is voor dergelijke partijen genoeg potentieel, denken we maar aan het FN of de PVV.

  Maar goed, al wie dit zegt is dus een verrader, verzuurd, en etc. Als je met FDW-aanhangers in debat wil gaan over het WAAROM, klappen ze ineens toe of lachen ze u wat uit.

  Overigens: kent u veel partijen die in een stad geen webstek meer hebben? Wel, ook dat is VB Dendermonde.

  In oktober zal het verlies worden verklaard door de ongelijke behandeling in de media en door N-VA. Eigen schuld? Nee meneer.
  Philip Mertens
  Antwoord:
  Bedankt voor je reactie.
  Je bent een insider en ik een outsider maar ik deel je opinie geheel.
  Dit wordt een zoveelste drama voor die heren en dames. Had je dit zes jaar geleden voorspeld dan was je door bijna iedereen uitgelachen. Toen orakelde Bart Brinckman nog dat het cordon sanitaire met de gemeenteraadsverkiezingen ging doorbroken worden. Het toont nogmaals aan hoe snel een partij als dit kan afgaan. Bij de N-VA kijken ze – goed weten – dit fenomeen met angst in de ogen aan.
  Willy Van Damme

 2. Tsja, ook N-VA zal ooit te maken krijgen met verlies. De vraag is hoe ga je er mee om…

  MRM had verdorie 34,71% in Schoten he, het hoogste percentage voor heel Vlaanderen in 2006. Ach ja, moge ze rusten in vrede. Ze wordt gemist.
  Philip Mertens
  Antwoord:
  De vraag is alleen wanneer de neergang van de N-VA gaat beginnen.
  Verder mis ik haar niet, integendeel. Met alle respect voor haar lijden, maar haar begrafenismis typeerde haar. Schelden en oorlogvoeren tot in de kist en voor het altaar. Daar zijn woorden voor en die zijn niet fraai.
  Ik ken al veel jaren haar vader en ga die dus niet neerpennen.
  Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s