Het regime van Ivo Belet

Een nieuwe internationale rel is uitgebroken rond het westerse buitenlands beleid. Nu is het Oekraïne dat in de vuurlinie ligt van de EU en de VS. Europarlementslid Ivo Belet had het maandag in de Ochtend op de VRT Radio 1 over het ‘regime in de Oekraïne’, niet over ‘de regering’ in dat land. Een veeg teken.

Newspeak

Zodra men in het westen een bepaalde regering onder druk wil zetten om naar haar pijpen te dansen of indien men ze wil omverwerpen zoals met Syrië, dan heeft men het traditioneel niet meer over die regering maar over dat ‘regime’. Newspeak zei de Britse schrijver George Orwell.

En in die newspeak hebben Israël, de Europese landen en de VS geen ministers van Oorlog meer maar van Defensie. En die verdedigen dan hun grondgebied door andere landen te veroveren of onwillige ‘regimes’ indien gewenst omver te werpen. Defensie dus!

Voor Ivo Belet en vooral christen-democratische leiders als Kris Peeters, Uriël Rosenthal, de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, en de Duitse Bondskanselier Angela Merkel is het onaanvaardbaar wat men in de Oekraïne doet met de politica Yulia Timosjenko.

Zij kreeg wegens machtsmisbruik door de rechtbank zeven jaar celstraf aangemeten en dat is volgens de VS en de EU een door president Viktor Janoekovitsj georganiseerd politiek proces. Met als bedoeling haar politiek uit te schakelen.

Zij eisen dan ook haar vrijlating en weigeren naar het Europees voetbalkampioenschap in dat land te gaan. Zij vragen zelfs dat de organiserende UEFA maatregelen neemt.

De Europese Volkspartij

Dat het vooral christendemocratische politici zijn die voor haar opkomen hoeft niet te verbazen. Een Engelse krant als de Financial Times bestede er deze week tot heden zelfs geen aandacht aan!

De naar haar genoemde partij is immers lid van de Europese Volkspartij van Angela Merkel en Wilfried Martens, een gezelschap waartoe ook beruchte Silvio Berlusconi en de al even beruchte Hongaarse premier Viktor Orban behoren. En dus is ook wel een Timosjenko hier als lid aanvaardbaar. Een smeerpoes kunnen ze er altijd gebruiken.

En zoals kon verwacht worden begonnen onze media al onmiddellijk met de heiligverklaring van Julia Timosjenko. Zo kregen wij op TV de getuigenissen van haar zelf, haar dochter, haar advocaat en partijleden. Geen enkele andere.

De heilige oligarch

In het Nieuwsblad van vandaag klonk de hagiograaf van dienst zo:

Timosjenko , werd wereldberoemd met haar voortrekkersrol tijdens de Oranjerevolutie van 2004. Toen bij de presidentsverkiezingen uitlekte dat de uitslag vervalst was …. Uiteindelijk werd de westersgezinde politica, die eerder al oppositie voerde tegen de corrupte machthebbers…

Dat de dame in de jaren negentig als volleerde oligarch de Oekraïne mee hielp plunderen en daarbij in Rusland figuurlijk zelfs haar vingers verbrande lezen we noch horen we hier niet of nergens elders in onze klassieke media.

Het is de periode toen zij bekend raakte als de immens rijke gasprinses. Hier in dit verhaal is het de dappere dame die op gevaar voor haar leven zoals nu blijkt ten strijde trekt tegen de duistere krachten in haar land. Nog eventjes en de Nobelprijs voor de Vrede lonkt.

Evenmin werd ooit bewezen zoals men hier schrijft dat die verkiezingen in 2004 vervalst waren. De EU en de VS beweerden dat omdat zij hun vriendjes er aan de macht wilden brengen. En die hadden officieel de uitslag verloren. En dus kwam er druk. En dit indianenverhaal.

Maar dat men over haar rol als oligarch zwijgt wekt evenmin verbazing daar die plunder gebeurde toen de vroegere Sovjetunie kreunde onder de controle van de VS en EU. De regio werd gewoon leeggezogen met miljarden die men naar het westen en Israël versluisde.

Barslecht toneel

En dat aan haar proces een politiek reukje hangt zal wel. Maar dat kan men ook zeggen van wat Dominique Strauss Kahn nu ondergaat, of Silvio Berlusconi, of Rupert Murdoch of hier Anne-Marie Lizin van de PS. Maar zijn zij daarom onschuldig?

En hebben andere landen zomaar het recht te zeggen dat een bepaalde rechtsgang elders corrupt is en dient gestopt? Alsof deze eis op zich geen grove belemmering is van de rechtsgang en dus de ondermijning van de rechtstaat in dat betrokken land.  Het is pure afpersing in de stijl van: Buig of we straffen je.

Het zou zijn alsof China op straffe van sancties nu zou eisen dat al de gerechtelijke acties tegen Berlusconi, Murdoch, Lizin en Dominique Strauss Kahn, moeten stopgezet worden. Niemand in China die het zelfs maar zou durven denken. Hier bij Merkel & Co is dat een alledaagse zaak.

Bovendien is gans de herrie rond haar zogenaamde mishandeling een grote grap. Zij klaagt over een hernia en eist een behandeling in een hospitaal want haar lijden zou ondraaglijk zijn. En wanneer men haar dan naar een hospitaal wil voeren verzet zij zich want zij wil zelf het hospitaal bepalen waar zij dan verzorging zou krijgen. Een voor een gevangene onaanvaardbare en zelfs waanzinnige eis, waar ook.

Waarop de gevangenisbewakers haar dan maar met geweld naar het hospitaal brachten. Waarop zij dan weer klaagde over zware mishandelingen en een schendig van de mensenrechten. En fier aan de westerse media haar amper zichtbare blauwe plekken toonde. Barslecht toneel zo te zien.

Azerbeidzjan

Wat dan weer het teken was voor Ivo Belet om op de radio te spreken over het ‘regime’ in de Oekraïne en Merkel & Co opriepen tot een boycot van het land wegens de ‘schending van de mensenrechten’ door een ‘corrupt regime’.

Alsof de landen van de EU en de VS anderen op het vlak van de corruptie lessen te geven hebben. Men hoeft maar de zaak rond Rupert Murdoch te volgen of de verhalen over de serie gerechtelijke onderzoeken tegen Nicolas Sarkozy.

En terwijl men hier oproept tot een boycot van het ‘corrupte regime’ van de Oekraïne zwijgt men stilletjes over het voor deze maand geplande Eurosongfestival in Azerbeidzjan, het privaat jachtterrein van de familie Alijev.

Maar hier zijn onze oliebaronnen van Shell, BP en Exxon kind aan huis, en baas. En dus zal Ivo Belet vermoedelijk in dit geval spreken over president Ilham Alijev en zijn regering. En het woord corrupt zal men evenmin horen of lezen. Ooit hier al iets gehoord over vervalste verkiezingen?

Zo gaat dat met de beoefenaars van de newspeak. Ivo Belet was in een vorig leven dan ook journalist. Hij kent de stiel.

Willy Van Damme

Advertenties

One thought on “Het regime van Ivo Belet

 1. Willy.
  Uitstekend werk. Trouwens zou ‘Europa’ zich niet beter concentreren op zijn eigen problemen. Ze hebben er al genoeg en hun geld pompen in de eigen burgers i.p.v wapens.
  Dat een omhooggevallen Ivo Belet niet meer weet wat er leeft bij de gewone mens hoeft niet te verwonderen. Die weet nog amper wat echt werken inhoud.
  Opmerkelijk genoeg hoor je vanuit Europa bijna nooit openlijk klagen over de politiek van Israël en de manier waarop zij met hun Palestijnse burgers omgaan. Een democratisch land dat we moet eren en respecteren omwille hun verleden…. Dat ze er dan eerst zelf naar handelen.
  Trouwens lopen door Oekraïne ook geen belangrijke pijplijdingen voor GAS naar Europa…

  Groeten,
  dharlie
  Antwoord:
  Bedankt als steeds voor je reactie.
  Om de kwestie goedt te begrijpen moet men de geschiedenis van dit gebied kennen. Begin dit jaar plaatste ik hier al een uitgebreid verhaal over de geschiedenis van Letland dat al een sluier oplicht over die geschiedenis van die regio. Zo is Oekraine grotendeels een creatie van Jozef Stalin die er de grenzen van tekende. Verder ligt hier met de stadstaat Kiev Rus, de bakermat van de Russische beschaving die gevormd werd door de Slavische volkeren daar en de handel met de Vikkingen en Byzantium. Nadien werd gebied het veroverd door het katholieke Pools-Litouwse Hertogdom. Daar komt de zogenaamde Uniatenkerk vandaan, een katholieke afsplitsing van de Russische orthodoxe kerk. Geleidelijk aan werd het gebied door de Russen (de Kozakken) heroverd op de Polen. Met als laatste stuk de regio rond Lvov. Het veklaart de verscheidenheid van het land.
  En uiteraard moet Europa zich bezig houden met zijn eigen zaakjes en niet gendarme gaan spelen in Myanmar, Congo of Oekraïne.
  Brazilië, China, Rusland en Indië doen dat nergens en verkopen even gemakkelijk als de EU en de VS hun producten waar dan ook. En het kopen van grondstoffen of half-fabrikaten is al evenmin een probleem. Bovendien groeit economie nog stukken sneller dan de onze. Het spaart ook miljarden uit die we veel beter elders kunnen gebruiken.
  Maar het westerse imperialisme is al 500 jaar oud en dat werkt verslavend. Verder verdienen enkelen, laat ze maar gangsters noemen, miljarden aan al die oorlogen. En zoals gebleken is steken ze er desnoods zelfs een in elkaar.
  En natuurlijk is er gas maar vooral wil men via een controle over Oekraïne in essentie Rusland verzwakken.
  En Israël? Daarvoor gaan Merkel & Co desnoods op hun knieën boete doen tot in Jeruzalem.
  willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s