Mechelse poort krijgt vorm – Eerstesteenlegging

Vandaag legde men in Dendermonde de eerste steen voor het bouwproject Mechelse Poort, een privaat residentieel vastgoedplan waarbij er ook plaats is voor burelen, parkings en winkels. De site, pal aan het kruispunt met de Mechelse Poort, het drukste in de stad, is dan ook commercieel goed gelegen. Wie Dendermonde bezoekt moet er in veel gevallen voorbij. Welke winkelketen zou hier zijn vlag niet willen neerpoten?

Partners in het project zijn de bouwgroep en projectontwikkelaar IBO/Investpro uit het Mechelse Heffen, een discreet familiaal bouwbedrijf met een goede reputatie, Jan Borms van peperkoekenproducent Vondelmolen en Patrick Gilen, de man achter o.m. het sportcentrum Meirdam en enkele elektrowinkels waaronder Microware aan het Dendermondse station.

Eerste Steenlegging - Residentie Mechelse Poort - 27-04-2012

Vrijdagnamiddag legde men de eerste steen van Residentie Mechelse Poort. Hier Piet Buyse en het echtpaar Van den Heuvel-Wallyn.

Het project kende een eerste start in 2008 maar dat flopte. Men presenteerde het immers aan het publiek juist op het ogenblik dat de financiële crisis zich vanuit de VS wereldwijd als lopend vuur verspreidde. Barslechte timing dus. Gans de westerse bankwereld leek op instorten en bijna een jaar lang werden er amper nog bankkredieten verstrekt.

Bovendien was de grond door het gemeenschapsonderwijs ook erg duur verkocht, wat de problemen alleen maar verergerde. Het raakte dan ook nooit uit de grond. En als Volkswelzijn, die er als partner een aantal sociale woningen wou bouwen, wegens te duur moest afhaken, was het einde nabij.

Projectontwikkelaar Parijs-Goossens gooide de handdoek in de ring en ook Intersport, die er een winkel voor sportbenodigdheden wilde opzetten, zag het voor bekeken. Uiteindelijk bleef alleen Patrick Gilen over en die haalde om de zaak te redden er dan Jan Borms en IBO/Investpro bij, het bedrijf van de familie Van den Heuvel – Wallyn.

Eerste Steenlegging - Residentie Mechelse Poort - 27-04-2012

Patrick Gilen wist de zaak recht te trekken en verhuist nu op termijn met zijn winkel Microware naar deze stek.

Daarbij werd het project overgenomen, incluis de bouwvergunning, van de vorige eigenaars. Met Investpro/IBO als leider van het project. Met dien verstande dat Microware het winkelgedeelte voor haar rekening neemt.

Sinds een twee maanden is men nu bezig met de voorbereidende werkzaamheden. “Eens we beginnen met de funderingen start ook de verkoop van de appartementen, en er is  belangstelling voor. We kregen al wat vragen om inlichtingen”, zegt Rudolph Van den Heuvel van IBO.

Volgens de plannen is er op het gelijkvloers plaats voor 7 winkels – waarvan één uiteraard bestemd is voor Microware – alles goed voor 3600m². Verder komen er 80 luxeappartementen en 5 penthouses. Ze zullen deels zowel een zicht hebben op de Schelde, de te heropenen Oude Dender en het natuurgebied Kalendijk.

Eerste Steenlegging - Residentie Mechelse Poort - 27-04-2012

De vijf gelukkige investeerders: Jan Borms (links), de echtparen Gilen en Van den Heuvel.

Verder voorziet men ook ongeveer 240 parkeerplaatsen, vooral ondergronds. In totaal gaat het gebouw 5 verdiepingen hebben. Het zal dus, samen met het standbeeld gemaakt door Paul De Visscher, het uitzicht op dat kruispunt gaan bepalen.

Over die parkeerplaatsen wordt er op dit ogenblik met het stadsbestuur gesproken over eventuele samenwerking. De stad is immers nog op zoek naar parkeerplaatsen voor als het nu nog gedempte stuk Oude Dender terug opengaat.

De voorwaarde voor dit opengaan is namelijk het vinden van vervangende parkeerplaatsen. En die zouden hier kunnen gevonden worden. Het is echter einde legislatuur en de komende meerderheid hiervoor binden wordt politiek als onhaalbaar gezien. Er hangt hier immers een prijskaartje aan vast.

Mechelse Poort - Computersimulatie

Residentie Mechelse poort gaat het uitzicht van de inkom van de stad daar grondig wijzigen.

Het project wordt in drie fasen gerealiseerd met de eerste fase al begin 2014 instapklaar. Voor het stuk waar Volkswelzijn die sociale woningen voorzagen dient nog een bouwvergunning bekomen te worden. Hoe dit er dan gaat uitzien is dus nog niet geweten.

Tijdens de eerstesteenlegging gaf burgemeester Piet Buyse (CD&V), een historicus, een uiteenzetting over de geschiedenis van de site waar ooit ganzen rondliepen – de eigenaar van de site heet NV Investpro Ganzevelt – en nadien een grote Spaanse kazerne kwam,  goed voor een 1.400 soldaten die de stad dan onder bedwang moesten houden.

De kazerne overleefde de afbraak der militaire gebouwen onder de Oostenrijkse keizer Jozef II en pas rond 1960 werd deze afgebroken. Nadien kwam hier dan de technische meisjesschool van het gemeenschapsonderwijs GO, wat men gemeenzaam de barakskes noemde. Die zitten nu al acht jaar op de nieuwe site aan de Zuidlaan/Begijnhoflaan.

Willy Van Damme

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s