De microkosmos op tafel

Woensdagavond werd in de Dendermondse volkswijk het Keur het startschot gegeven voor de laatste serie hoorzittingen van deze legislatuur met de stadsbuurten. Hierna komen nog de Boonwijk, de Donckstraat en Sint-Jorisgilde aan de beurt.

Zelf initiatieven nemen

Het is een actie die plaats heeft onder de slogan ‘Buurt aan Zet’ en is het resultaat van een arbeidsintensieve samenwerking tussen de verschillende stadsdiensten, het OCMW en Samenlevingsopbouw Oost-Vlaanderen. Bij die stadsdiensten zijn o.m. de politie, Groendienst en de Jeugddienst betrokken. Het idee is dat de buurt zelf initiatieven ontwikkelt en zij ondersteunen.

Hoorzitting - Buurt aan Zet - 't Keur - 25-04-2012

De veel diensten dienden vooral uitleg te geven, te luisteren en te noteren.

Deze vergaderingen zijn een van de meest succesvolle stadsinitiatieven en ook een merkwaardig gebeuren waarbij al die diensten en overheden in een vrank en vrij debat gaan met de serie volksbuurten die de stad kent. Het is een actie die vooral onder impuls van schepen en huidig OCMW-voorzitter Theo Janssens (sp.a) plaats heeft.

Met politiebegeleiding

Theo Janssens: “Toen wij onze eerste hoorzitting hielden bij Serbos in de Boonwijk hadden wij zelfs extra politie meegebracht. Het was lastig en je moest durven.” Het was de tijd van het beledigen, uitschelden en heel veel boegeroep. Men werd er bijna weggejaagd.

Die houding is met de loop der jaren totaal gewijzigd. En toen Theo Janssens en zijn groep woensdag hun laatste woordje uitspraken ontstond er overal bij de tientallen aanwezigen spontaan een stevig applaus. Het deed hen deugd.

Hoorzitting - Buurt aan Zet - 't Keur - 25-04-2012

Een vijftig aanwezigen kwamen met hun problemen naar zaal ‘t Klokske. En ze waren ook bereid om te luisteren.

Blijde gezichten ook bij de organisatoren want voor het eerst in al die jaren waren er twee allochtone dames komen luisteren. Braafjes en een beetje in een (verdomd)hoekje. Maar ze waren er. En de hoop was dat dit het begin is van een participatie in het buurtleven van die groep. Want dat was tot heden duidelijk de achilleshiel van deze actie. Geen allochtoon die wou of durfde komen.

“Die gaan dat hopelijk tegen hun familie en vrienden zeggen en positieve reclame maken”, aldus een van de organisatoren. Typerend is ook dat er al enkele jaren geen racistische prietpraat meer te horen is over allochtonen die alles komen inpikken of onbetrouwbaar en vuil zijn.

Renovatie met 1 jaar uitgesteld

Wel was er slecht nieuws vanwege de Dendermondse Volkswoningen die kortelings wou beginnen met een nieuwe fase voor de renovatie van de wijk die zij vele decennia geleden liet bouwen.

De hoop van de sociale huisvestingsmaatschappij om dit jaar te starten met een nieuwe renovatiefase werd met een jaar verlaat. Het gewest, de financier, moet immers besparen en renovatie kan dit jaar niet meer. Frustrerend voor iedereen want er staan nu veel sociale woningen gewoon leeg.

Hoorzitting - Buurt aan Zet - 't Keur - 25-04-2012

 

Voor de eerste maal waren er ook enkele allochtonen aanwezig om te komen luisteren en kijken.

Verder geeft dit soort vergaderingen natuurlijk het beeld van een buurt die met de details van haar leefomgeving begaan is, zaken die ergeren, voor de borst stoten. Het is de microkosmos van de samenleving.

Goed lachen

Het gaat hier niet over tewerkstelling, pensioenen, relaties met China of de praktijken van een Pol Van den Driessche. Neen, hier gaat het over de haag naast de deur, een vuil grasperk, een kapot riooldeksel, teveel waterplassen, een buur die extra lawaai maakt of hondenpoep voor de deur.

Waarbij de stadsdiensten komen luisteren, veel noteren en vertellen hoe zij de vorig jaar gesignaleerde problemen al of niet hebben opgelost. Sommige kunnen door de aanwezige diensten ook niet opgelost worden zoals de vraag vanuit de zaal voor een busverbinding met het nabije AZ Sint-Blasius.

En er werd al eens gelachen toen een buurtbewoner toegaf dat hij wel eens te snel reed in de Korte Dijkstraat. Het typeert de sfeer waar geen plaats meer is voor zuurpruimen en scheldpartijen. Het is zowel gemoedelijk als ernstig. Met de wijkagent of de dame van het dienstencentrum Zilverpand die vragen beantwoorden of verduidelijkingen geven.

Buurtacties

Het gevolg van al die vergaderingen is dat er in al die aangezochte wijken nu ook actief werkende buurtcomités zijn die lokale kermissen en aperitiefconcerten organiseren, garageverkopen houden, ontbijtacties doen voor Vader- of Moederdag of een speelpleintje beheren. De buurt is aan zet.

Hoorzitting - Buurt aan Zet - 't Keur - 25-04-2012

Veel vragen uit het publiek over de vele kleine probleempjes waar hun wijk mee geconfronteerd wordt. En er werd al eens gelachen.

Er was hier trouwens ook goed nieuws. Aan de Posthoornstraat naast de kleuterschool komt er een speelpleintje met wat extra openbaar groen, een waterplas en enkele volkstuintjes. “We gaan dat in twee fasen doen. Eerst gaan we kijken of er wel voldoende interesse is”, zegt Tarcy Verstraeten van de Groendienst.

Volgend jaar verloopt het samenwerkingsakkoord van de stad met Samenlevingsopbouw. De vraag vanuit de zaal was dan ook of dit zou vernieuwd worden. Voor Theo Janssens een bijna zekere zaak. “Dit is natuurlijk een zaak van de volgende legislatuur maar het is zo succesvol en belangrijk dat het utopisch lijkt dat dit zou stopgezet worden.”

Er waren woensdagavond een 50 mensen aanwezig, jong en oud, die het slechte weer trotseerden en die bereid waren om hun TV af te zetten. Voor hen geen Real Madrid, Thuis of Familie. Het waren mensen die van hun buurt een gezellige samenleving willen maken. Hun applaus voor de diensten van stad en OCMW sprak boekdelen en ontroerde duidelijk de organisatoren. Een voor hen merkwaardige ervaring.

Willy Van Damme

Advertenties

3 thoughts on “De microkosmos op tafel

 1. Eén van je betere. Het is mogelijk dat ik als fietstoerist eens door Dendermonde heb gereden. Dat heb je met de fiets, doorrijden. Qua samenlevingsopbouw bus ik soms wel eens wat buurtkranten (Deurne Noord nabij Antwerpen) maar soms moet ik lachen … keep up the good work.
  Wim Vlaminckx
  Antwoord:
  Bedankt voor je reactie. Ik volg dit experiment al wat jaren van nabij maar had er tot nu toe niet de tijd voor gevonden. Maar het was gisteren nog maar eens zo merkwaardig dat ik thuis ben gekomen en na het eten heel laat dit nog geschreven heb. Het is een eerbetoon aan de initiatiefnemers, de trekkers en ook al die mensen die zich hier onbaatzuchtig inzetten, dus ook de buurtbewoners die kwamen praten, luisteren en kijken.
  Kranten spelen het liefst voor schandpaal maar als er een echt schandaal is (Syrië, de drugsproductie, etc..) zal ik desnoods ook de eerste zijn. Toch gaat mijn liefde uit naar verhalen als dit. Alhoewel geopolitieke analyses zoals het recente verhaal over Iran ook altijd al mijn ding zijn.
  Maar de echte pers moet attent blijven en de zaken schrijven zoals ze zijn. Zelfs al is dat pijnlijk.
  Willy Van Damme

  • Misschien moet ik ook een blog beginnen. Over schande gesproken. Ik bedoel , nu zijn ze helemaal zot geworden. Achter de hoek hebben ze een heras afsluiting rond de voortuin gemaakt. Zie je daar twee vrouwen met hoofddoek achter tralies met een buurvrouw, vlaams in lijf en leden en vrij op straat, over Tajine praten. De zoo.
   Wim Vlaminckx
   Antwoord:
   Bedankt voor je reactie alhoewel ik ze niet echt begrijp.
   Willy Van Damme

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s